Úvod Inspirace Konečně za hranicemi. Jak jsme se v Nassfeldu s ženou i dcerkou sportovně „vyblbli“

Konečně za hranicemi. Jak jsme se v Nassfeldu s ženou i dcerkou sportovně „vyblbli“

od Rungo

V období prázdnin se nám lehce rozvolnila covidová opatření pro cesty do zahraničí. To platí i pro Rakousko, a tak volba kam na cyklo dovču s rodinou, byla jasná. Objevování lokalit Korutan nás nakonec ale zavlálo nejen do Nassfeldu.

To první bylo oblast Millstatter See taková větší vesnička Bad Kleinkirchheim. Jako věční nomádi preferujeme cestování ve stylu vanlife, ale musím říct, že poslední dobou díky nárůstu tohoto typu spaní v autě v “divočině”, není úplně vítán nejen v Rakousku, ale v celé západní Evropě. Proto jsme se ukotvili na rodinné hotelofarmě Hinteregger založené již roku 1470. Pro měštáky je tu dost čemu se přiučit ze zemědělství, děti můžou v 7 ráno jít dojit krávy, pak je vyhnat na pastvu, posbírat vajíčka a dát krmení zbytku hospodářských zvířat. Při ubytování dostanete regionální kartu, která vám umožní i bezplatné využívání lanovek, atrakcí nebo i lodní dopravy, i to je další důvod, proč volit takové ubytko.

Tak šup, obléknout se a na kolo!

U spodní stanice lanovky je k dispozici dřevěný pumptrack s lehkým skillscentrem, a když už se děti na kole nudí, je tu i bobová dráha, která jede docela fofry. Mě vyzvedává místní Adrian Krainer, jež vede zdejší sportovní školu a stará se o vše, co se v oblasti na kole může dít. Jízdou nahoru mi vypráví, jak bylo pro jeho otce těžké prosadit zde traily a jak se vývoj investování do letní sezony radikálně mění k dobrému. Věděl jsem, že je zde nejdelší flow trail cca 16 kilometrů dlouhý. Jen se nesmíte nechat ukecat na horní stanici lanovky od majitele restaurace na lokálního panáčka, to je pak těch 16 kilometrů docela dřina. Z horní stanice vedou i další přírodní traily v síti Nockbike, které jsou sdílené i pro hikery, takže bacha! Alter Alm Weg trail vás třeba odvede až k Feld am See, kde je dětské bike skills centrum, dají se tu i půjčit paddleboardy a zrelaxovat s celou rodinou na jezeře. Nedaleký Wild Park je něco pro zvídavé děti. Od zvířatek, historie osidlování, až po kovboje. Každý si tu najde své.

V době naší přítomnosti se řešily covid testy, buďto samo-test v rakouské aplikaci platící 24 hodin anebo atestovaný v centru platící 48 hodin. Trošku vopruz, ale bez toho vás nepustí do restaurace, ani na atrakce. Důležité jsou i v krásných St. Kathrein Therme, kam můžete vyrazit za nepřízně počasí.

Pro nezkušené cyklisty je tu i možnost krásného okruhu okolo jezera Millstätter See, a pokud budete mít štěstí jako my, vezme vás kapitán i s koly na loď a cestou zpět můžete sledovat krásy jezera z jeho hladiny.

Pro technicky zdatné bikery i e-bikery je tu trail T25 – Sternen vedoucí do Dobriachu, místy docela ratata. Tím jsem vybil komplet baterku svého e-biku, hážu kolo i rodinu do auta a jedeme směr druhá destinace.

Nassfeld

Za necelé dvě hoďky nás vítá úplně prázdný Tröpolach, odkud vede docela dlouhá kabinka Millenium express. Na její první mezistanici začíná flow trail Mex line I. Musím říct, že jsem místy měl i hoňku. Celý trail je vysypaný štěrkem, který na některých odkloněných zatáčkách z flow trailu dělá double black diamond trail. Na jeho konci můžete najít asfaltový pumptrack s pohupujícími se dětmi a odpočívadlem pro rodiče.

Pokud z lanovky nehodláte vystoupit a dostanete se na druhou mezistanici, která je přestupní, může se celá rodina po 20 minutové procházce dostat na lanové centrum Flying Fox. Seknout se tady na čtyři hodiny není žádný problém, užije si to tady jak malé dítě, tak i dospělák.

Pokud v mezistanici přestoupíte na další kabinku, vyveze vás na úplný vrchol Madritsche, odkud jsou vidět skalnaté kopce Itálie. Ano, tady se dostáváme jednou nohou do Itálie a druhou zůstáváme v Rakousku, což platí i pro traily. Vede odtud několik přírodních trailů, které končí i na italské straně a tak, abyste se dostali na sedačkovou lanovku Madritschen, musíte prostě projít italsko-rakouským přechodem. Rozhodl jsem se také prozkoumat trasu Lift and Bike Giro a po dvou kilometrech jsem zjistil, že to je pouze šotolinová cesta pro auta. Ta mě přestala bavit, odbočil jsem na hike cestu, která vedla přes kaňon řeky, proto jsem musel kolo hodit za krk a dělal jsem zábavu kolemjdoucím hikerům, kteří kroutili hlavou, co tam s tím kolem vůbec dělám. Tohle byla blbá volba. Aspoň že holky zvolily lépe a vydaly se prouzkoumat Aqua trail “BergWasser” v nadmořské výšce 1900 metrů se spoustou vodních blbostí, trampolín a pěkných výhledů. 

Další den volíme směr jezero Weissensee, kde na nás čeká vtipnej týpek Gerald z místního turistického centra. Naši Eli na první pohled zaujal jeho potah sedla. Raději jen mně do ucha zašeptal, že je to z ovečky Shaun, hned mi bylo jasné, že dneska se nudit nebudeme. Gerald celou naší rodinu bere na trail Weissensee. Tenhle family trail je pro nezkušené bikové dětičky sem tam docela oříšek. Holkám z toho vyhládlo, proto jsme se před druhou jízdou zastavili na začátku trailů v lokální horské hospodě na pravý rakouský Germknödel, bez toho by Rakousko prostě nebylo Rakousko. Posilněni knedlíkem a rádlerem se vydáváme na další trail, který nás dovede do Naggl. Tady je možnost, kterou jsme zvolili i my, vrátit se zpět k lanovce lodí. Ovšem dostat se v přístavu na molo je docela vtipný, protože cestička připomíná kozí únikovou cestu mezi ploty. Z mola je ale neuvěřitelný pohled na jezero jehož barva připomíná Karibik. Při návratu k lanovce je možné využít nový hliněný pumptrack a nebo zvolit variantu B, vzít paddleboard a jít si užít nádherné jezero, cákycáky…koupi,koupi a smýt ze sebe prach z trailů. 

Korutany jsou prostě svět trailů a jezer, kdo má rád bikování a koupání, tak tady bude stříkat jak švestkovej knedlík.

Video: Richard Gasperotti

Autor textu: Richard Gasperotti

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky