Úvod VybaveníBěháníSporttestery Test chytrých hodinek TickWatch E3 aneb když chcete Google na zápěstí

Test chytrých hodinek TickWatch E3 aneb když chcete Google na zápěstí

od Pavel Tomek

TicWatch E3 jsou chytré hodinky s Wear OS, což je operační systém Googlu určený právě pro hodinky. Nabízejí velmi dobrý hardware, příjemnou cenu a hlavně slibují přidání řady dalších užitečných funkcí do budoucna.

Nové E3 jsou zjednodušenou verzí modelu TicWatch Pro 3 GPS. Na rozdíl od něj nemají tak prémiový vzhled, tělo hodinek je celoplastové, řemínek pak silikonový. I když na mne hodinky na první pohled příliš nezapůsobily, nedá se jim upřít poctivé zpracování. Nadchly mě naopak nízkou hmotností 47 gramů včetně řemínku. 

Kromě materiálu se trochu šetřilo také na displeji. LCD panel má sice dobré rozlišení, ale s čitelností na slunci si řada konkurentů poradí lépe. Ne že by informace na displeji vidět nebyly, ale mohly by být rozhodně čitelnější. Trochu nešťastné je také to, že okraje displeje jsou velmi dobře viditelné, takže dobře poznáte, že nezabírá zdaleka celou přední plochu.

Displej nabízí funkci Always on, údaje tedy vykresluje neustále. V takovém případě ale u hodinek počítejte s každodenním dobíjením. Výdrž baterie lze naštěstí výrazně prodloužit použitím úsporného režimu. Ten lze přitom automaticky aktivovat nejen na základě nízké kapacity baterie, ale je také možné vybrat čas, kdy se úspornější režim využije.

Co se ovládání týká, žádné experimenty neočekávejte. Dotykový displej reaguje bez problémů, celý systém je mimořádně svižný. Horní tlačítko vás rychle dostane ke sportovním funkcím, spodní slouží pro okamžitý návrat na hlavní obrazovku nebo vstup do menu. V něm si můžete ikonky přeskládat podle libosti a několik vybraných funkcí lze dát na samostatné karty, které jsou přístupné při pohybu prstu směrem vlevo.

Nahradí telefon (skoro)

Moc dobře vím, že Rungo je sportovní web, ale pokud bych měl něco na TicWatch E3 vyzdvihnout, nebude to jejich sportovní zaměření, ale velmi dobře promyšlený operační systém. Ten je úzce provázaný s Google službami. Tedy upřímně, z části je to jen příslib budoucí aktualizace, ale ta by měla přinést možnost offline poslechu hudebních služeb Spotify a YouTube Music či bezdrátové placení Google Pay. Už nyní se na hodinkách dá využívat třeba Google Assistant, který rozumí češtině. Takže na otázku „co vysílají večer v televizi“ vám otevře televizní program, otázka „jaké je počasí v Praze“ ukáže předpověď atd. 

Že jsou TicWatch skutečně smartwatch dokazují skvělým propojením s mobilním telefonem. Výborná je hlavně možnost telefonování (je možné přijímat, ale i vytáčet hovory) a vyřizování zpráv, aniž byste museli mobil držet v ruce. Pro zprávu buď využijete připravené koncepty, nebo ji prostě kompletně nadiktujete. 

A samozřejmě, protože mluvíme o systému WearOS je možné do hodinek nainstalovat spoustu aplikací a rozšířit si nabízené funkce. TicWatch E3 mají celkem 8 GB paměti, takže na aplikace, nebo třeba hudbu, je místa dostatek.

Vlastně jediné, co jim chybí, je e-sim. Pak by TicWatch E3 takřka nahradily mobilní telefon.

Vyberte si, jak chcete sportovat

Hodinky mají pochopitelně zabudovanou GPS pro přesné měření vzdálenosti, můžete s nimi ale i plavat. Nabízejí totiž odolnost IP68. Z dalších senzorů jsou hodinky vybaveny měřením okysličení krve a zapnout lze také nepřetržité sledování tepové frekvence. 

Pro přehled o sportovních funkcích v mobilním telefonu budete přinejmenším ze začátku využívat standardní Google aplikaci jménem Google Fit. Je opravdu skvěle přehledná a intuitivní. Na hlavní obrazovce vidíte informace o spánku, krocích, tepové frekvenci či posledním cvičení. Hodně se mi líbil i tzv. týdenní přehled, kde vám mobilní aplikace krásně zrekapituluje, jak moc aktivní jste v poslední době byli. 

Svou aplikaci ale má i samotný výrobce hodinek, takže zájemci si mohou stáhnout program jménem Mobvoi. Přiznávám, že ten už na mne udělal podstatně slabší dojem. Rychlost synchronizace dat je dost slabá, aplikace má navíc k přehlednosti dost daleko.

V hodinkách je situace podobně zmatená. Můžete se spoléhat na nativní aplikace Googlu, ale používat se dají i programy přímo od výrobce hodinek. Ty poznáte jednoduše, v názvu mají vždy na začátku písmena Tic. Takže je tu třeba TicSleep, TicOxygen nebo TicExercise zahrnující dvacet různých sportů. Kromě obvyklých zástupců nechybí třeba jóga, veslování, taekwondo nebo basketbal. Speciálně pro běhání mi připadala Tic aplikace výrazně přehlednější, ale nějaké větší porovnání asi nemá smysl, protože si do hodinek můžete jednoduše doinstalovat spoustu dalších podobně zaměřených aplikací. Pokud například nahráváte své sportovní výkony do aplikace Strava, bude pro vás nejvýhodnější, nainstalovat si ji i do hodinek. Nemusíte pak řešit žádnou složitou synchronizaci přes další programy a fungujete pouze pod Stravou.

TicWatch: Chytré a perspektivní

Hodnocení TicWatch E3 je docela jednoduché. Pokud od svých hodinek vyžadujete hlavně propracované sportovní funkce a režimy, poohlédněte se jinde. Ale máte-li zájem o opravdu smart hodinky a nevadí vám obyčejnější provedení, TicWatch E3 se vám musí zalíbit. A jakmile ještě dostanou velký update systému WearOS, rozhodně se je zamilujete.

Chytré hodinky TicWatch E3
Hmotnost: 47 g včetně řemínku
Rozměry: 47 × 47 mm
Materiál: plast
Displej: 1,3″ s rozlišením 240 × 240
Výdrž baterie: 30 hodin
Záznam trasy: GPS
Voděodolnost: IP68
Párování senzorů: Wi-Fi, Bluetooth, NFC
Cena: 13 499 Kč
Klady: rychlý systém, skvělé napojení na google služby, možnost nahrávání aplikací a ciferníků, možnost nastavování úsporného režimu
Zápory: design, slabší kvalita displeje, průměrná aplikace Mobvoi, výdrž baterie

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky