Úvod VybaveníBěhání Test: Klasika jménem ASICS CUMULUS 23. Dvě dekády patří mezi nejoblíbenější

Test: Klasika jménem ASICS CUMULUS 23. Dvě dekády patří mezi nejoblíbenější

od Magdaléna Ondrášová

Beton, asfalt, cyklostezky. Metr za metrem běháte po městem dlážděném povrchu a nechcete od svých bot nic jiného, než se na ně spolehnout a pohodlí. Pak zvažte, zda ASICS GEL-CUMULUS 23 nejsou ty pravé pro vás.

Značka ASICS je japonská značka velmi pevně usazena na trhu a pro spoustu běžců je to symbol kvality. I když se silná konkurence neustále roztahuje, ASICS drží krok. A tak přišel s další generací oblíbeného silničního modelu CUMULUS.

Ten je jako stvořený pro pohodlí na dlouhé cesty, a tím spíš udělá svoji službu běžcům, kteří běhají i kratší trasy po ulicích svého města, ale i za něj. Stará se o to gelové odpružení nejen pod patou, ale též v přední části mezipodešve. Poprvé byl gel také v přední části použit u modelu 17 a od té doby, z dobrých a prověřených důvodů, u toho zůstalo.

Podešev má dobrou trakci i v mokru, jak jsem u ASICSů zvyklá a dobře se v nich čte povrch. Na asfaltu jsou jako doma, kostky jim nevadí a šotolinu zvládnou hravě. Bota je celkem pevná, nikoliv tuhá. Díky tomu v ní pociťuji více dynamiky než například u modelu Nimbus. Přeloženo do „lidštiny“ jde sice o pohodlnou odtlumenou botu, ale nejsou to žádné líné mrchy.

Běžce by mohl zajímat ještě svršek. Ten je měkký, poddajný, příjemný a bezešvý, vlastně v dnešní době standard, bez kterého by šlo botu těžko doporučit. Padne skvěle, ale problém by mohli mít běžci se širším chodidlem. Boty je potřeba ale vyzkoušet vždy a každé, to není žádná novinka.

Záměrně jsem test nepostavila na rozdílech mezi předešlým modelem 22 (který se v mém botníku nachází také) a tím testovaným, protože v praxi příliš velké rozdíly nepozoruji. Jde o dobře tlumenou a polstrovanou botu, která pěkně obepíná chodidlo i nárt. Podešev dostala jinou strukturu, ale při běhu se v kontaktu s povrchem chová podobně. Subjektivně pociťuji u testovaného modelu menší torzní i podélnou tuhost oproti staršímu, tedy větší měkkost a poddajnost, to jediné snad stojí za zmínku. Mně tedy více vyhovuje tužší model 22, ale je to věc silně individuální a hlavně, stále se bavíme o nepatrném rozdílu. 

ASICS GEL-CUMULUS 23 jsou pohodlné a stabilní boty, které uchvátí především začínající běžce, hobíky a běžce střední váhové kategorie, hledající jistotu došlapu a komfort pro každodenní trénink (i na dlouhé tratě). Ten je vykoupen vyšší hmotností boty, která je ovšem u svého druhu standardem. Byť jsem ve srovnání s Nimbusy uváděla větší svižnost, stále jde o botu objemovou a není určena běžcům, kteří dávají před pohodlím přednost sledování tempa na svém sporttesteru. Jako klad uvádím níže cenu, a to z toho důvodu, že se od roku 2015, kdy jsem testovala model 17, zvedla o pouhých sto korun. 

ASICS GEL-CUMULUS 23
Určení: neutrální, silniční, tlumivá obuv
Hmotnost: pánská 280 g, dámská 230 g
Drop: 10 mm
Výška tlumení: pánská 23-13, dámská 22-12
Cena: 3 599 Kč
Klady: tlumení, pohodlí, cena
Zápory: x

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky