Úvod Inspirace Běhání se psem, díl první: Jak začít s canicrossem

Běhání se psem, díl první: Jak začít s canicrossem

od Soňa Dvořáčková

Máte doma psa a rádi byste s ním začali běhat. Naučím starého psa novým kouskům? Jak začít běhat se štěnětem a kdy? Ve dvoudílném seriálu se vám budeme snažit odpovědět na otázky, které vás napadají.

První díl dvoudílného seriálu o běhání se psem je tady. Ať už chcete jen spojit sport s nezbytným venčením nebo ať máte závodní ambice, následující řádky vám poskytnou pár zajímavých tipů, jak s běháním se psem začít. Canicross je totiž stále populárnější sportovní disciplína, tak proč ji nevyzkoušet.

Jak začít?

Pokud chcete dělat se psem jakýkoliv sport, bez základní poslušnosti to nepůjde. Je nezbytné, aby na vás byl pes napojený a ovládal alespoň ty nejzákladnější povely. Nikdo asi nechceme psa, který nám během výběhu desetkrát uteče za srnkou nebo bude skákat po ostatních běžcích. Základem vašeho společného sportovního úsilí je tedy socializovaný a vycvičený pes, který s radostí plní nejrůznější vrtochy svého pána. Zdůrazňuji „radostí“, protože vy a váš čtyřnohý parťák jste tým, který sportuje srdcem.

Běhám se psem, běhám canicross?

Zastavme se na chvilku u pojmů a definic. Pokud máte zvládnutou poslušnost, gratuluji, můžete vyběhnout do lesa či parku bez obav se psem na volno. Pak je to super sportovní zážitek pro vás pro oba, ale nejedná se o canicross. A co to tedy canicross vlastně je?

„Canicross je běh se psem, kdy pes svým tahem pomáhá běžci. V canicrossu běžíte výrazně rychleji, než se psem na volno. Pes vám tahem pomáhá a je to opravdu znát. I malí psi kolem pěti až šesti kilogramů váhy pomůžou tak, že cítíte zlepšení. Když pak běžíte s velkým psem vážícím třeba kolem 30 kilogramů, tak to je skvělý pocit,“ říká Karolína Cipro z Běhejsepsem.cz psem a dodává: „Každopádně každý, kdo se canicrossu věnuje, musí se psem naběhat i nějaký ten objem kilometrů na volno. Oba tím získají kondičku a zlepší se pak ve společném canicrossu.“

Canicross v České republice
„V ČR je zastřešujícím spolkem Svaz sportu psích spřežení, pod kterým je nejen canicross, ale i bikejoring (kolo se psem), scooterjoring (koloběžka se psem), skijoring (běžky se psem) a pak psí spřežení. Tento svaz má svá pravidla a spolupracuje s mezinárodními organizacemi. Každopádně závodů pořádaných pod svazem není mnoho. Většina canicrossových závodů je pořádána spolky a jednotlivci z nadšení. Ale základní pravidla se dodržují všude,“ říká Karolína Cipro a dodává, že jde například o pravidla: pes musí v canicrossu běžet na dobře padnoucím postroji, během závodu nesmí jevit žádné známky agrese na ostatní a závodit se smí až po roce věku psa.

Jak začít běhat se štěnětem?

Jak už jsme uvedli výše, bez základní poslušnosti se v jakémkoliv psím sportu neobejdete. Pořizujete-li si štěňátko, dbejte od samého počátku na budování vašeho vzájemného vztahu a na pozitivní motivaci zvířete pro práci. A docházka na „cvičák“ také není k zahození.

Jaká jsou ale specifika výchovy mladého psa-běžce? I na to jsem se ptala Karolíny Cipro z Běhejsepsem.cz: „Pokud si pořizujete štěně speciálně na canicross, případně víte, že se canicrossu budete chtít také věnovat, je dobré si na to pejska postupně připravit. Do samotného canicrossu se pustíte, až štěně doroste, tedy obvykle okolo 12 měsíců věku. Před tím můžete trénovat povely na zatáčení (pravá, levá). Učit, že na postroji si nevšímá jiných psů. Ale hlavně socializovat. Zvykat si na různá prostředí, různé povrchy, místa atd. Pes, který se nebojí a je zvyklý na normální život, má skvělý základ pro to stát se výborným canicrossařem.“

Kontraproduktivní též může být naše snaha odnaučit štěně tahat na vodítku. To je překvapivá informace, že? Karolína Cipro říká: „Ti nejlepší tahají vždy a všude. Samozřejmě lze psa naučit rozlišit obojek, postroj atd. Ale pokud chcete, aby v tom měl jasno, tak je nejlepší nechat psa tahat.“

A jak začít se starším psem?

 „Ale i když se s dospělým psem rozhodnete běhat, ničemu to nevadí. Prostě začnete, a když zjistíte, že vám něco nejde, tak to natrénujete.“ tvrdí Karolína Cipro. 

Tah je pro psa zkrátka přirozený a většinu psů to skutečně baví. Největším problémem je socializace – váš pes by měl být schopný na závodech či na společném tréninku ostatní psy ignorovat. „Řada psů na závodech, kde je jiná atmosféra, jsou nervózní a ostatní štěkají, začne “štípat” do ostatních. Ale zase to lze jednoduše odnaučit. Stačí o tom vědět a zapracovat na tom.“

Je libo společný trénink?

Pokud nechcete chodit běhat se psem jen tak na volno, chcete dělat canicross a máte aspoň trochu závodní ambice, možná by bylo dobré vyrazit na trénink se zkušeným instruktorem. Jak říká naše odbornice: „Řada psů, když jim obléknete postroj, tak přestane tahat. Je to něco nového. A kdybyste nevěděli, jak na to, tak hned první trénink vás může pěkně otrávit. A pak se psem si nemůžete dovolit udělat moc chyb, protože běhat bude jen, když ho to bude bavit. A po pár chybách se vám na to vykašle, klidně i navždycky.“

A kam a kdy na společný trénink vyrazit? „Tréninků vedených zkušenými instruktory je zatím v ČR relativně málo. Pod Běhejsepsem.cz si školíme vlastní trenéry, a pravidelně trénujeme. Síť tréninků tedy postupně rozšiřujeme. Pokud se tedy na trénink k někomu dostanete, je to ideální začátek. Na tréninku je více psů, kteří se motivují mezi sebou a trenér vás hned na začátku upozorní na chyby, které si sami většinou neuvědomíte. Na našich trénincích vám zapůjčíme komplet vybavení pro psa a pro vás – tedy postroj, opasek i vodítko. Takže to můžete vyzkoušet, a když zjistíte, že to pro vás není, tak vám doma nebude zbytečně vybavení ležet. Na tréninku učíme lidi, jak naučit psa tahat a tedy následně z nich vytvořit canicrossový tým. Psa naučíme předbíhat, nevšímat si ostatních psů a plynule pracovat v tahu.“

Co pořídit?

Kromě běžeckých bot pro sebe byste měli pořídit postroj pro psa, speciální odpružené vodítko a opasek – tzv. sedák. Pokud nemáte zkušenosti, je dobré navštívit specializovanou prodejnu, kde vám s výběrem poradí a kde si postroj budete moci přímo na místě vyzkoušet.

Tolik tedy k tomu, jak s běháním se psem začít. V příštím díle se zaměříme více na to, jak trénovat a na co se připravit před prvními canicrossovými závody.

2 komentáře

Stenly 27. 10. 2021 - 8:39

V lese ani v parku opravdu na volno ne, i kdyby byl sebevíc poslušný, v lese nesmíte a v parku si nejsem jistý ale můžete minimálně některé lidi vyděsit.

Odpověď
Soňa Dvořáčková 28. 10. 2021 - 9:35

Dobrý den, děkujeme za připomínku. V lese je vždy lepší mít psa na vodítku, protože málokterý pejsek má stoprocentní přivolání. Co se týká parků, tam si obce samy svou vyhláškou upravují, které plochy jsou určené pro volný pohyb psů a kde je naopak volný pohyb psů zakázán. Především ale jde vždy o vzájemný respekt a předcházení nepříjemným situacím.

Odpověď

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky