Úvod VybaveníBěhání TEST: Novinka od Scottu s karbonem nabízí větší stabilitu i životnost

TEST: Novinka od Scottu s karbonem nabízí větší stabilitu i životnost

od Vít Kněžínek

Karbon, karbon, karbon. Celý běžecký svět se točí kolem tohoto materiálu a jeho využití v konstrukci závodních silničních bot. S karbonovými botami tak přichází i značky, od kterých by to možná čekal málokdo a jedním takovým příkladem jsou nové Speed Carbon RC od Švýcarské značky Scott.

Scott je notoricky známá značka, která se věnuje prakticky všem outdoorovým sportům. Největší renomé mají švýcaři v oblasti horských kol a lyžování. Byla by ale velká chyba zapomínat na běžeckou kategorii, kde se v posledních letech Scott soustředil především na běh v terénu a jejich boty si získaly pevnou pozici a spoustu příznivců.

Speed Carbon RC

Scott ovšem není jen o běhání v terénu. Dlouhodobě se zde můžete setkat s výkonnostně laděnými silničními modely a právě do téhle kategorie míří i nové Speed Carbon RC. Podle specifikace ryzí silniční závodka moderního stylu s karbonovým plátem. Jak se Scottu podařilo vypořádat s tímto nelehkým úkolem? 

Běžecké boty s karbonem

Jak vyrobit kvalitní a především funkční botu s karbonem už ukázalo několik značek. Scott (a další značky, které s karbonem přicházely až v druhé vlně) díky tomu měly o něco jednodušší pozici, protože základní principy, jak takovou botu postavit, už byly dobře známé. I tak to ale není vůbec jednoduchý úkol a při vývoji se naskytne řada příležitostí, jak funkčnost boty radikálně vylepšit, nebo naopak potopit. 

V případě Scott Speed Carbon RC jsem byl opravdu hodně zvědavý, jak si s tak těžkým úkolem poradí značka s poměrně malými zkušenostmi s vývojem silničních bot a prakticky nulovými zkušenostmi s vývojem tzv. oversized bot (s velmi vysokou vrstvou tlumení). A hned na začátek musím říct, že jsem byl příjemně překvapený, jak se Speed Carbon RC chová.

Základem funkční karbonové boty jsou tři konstrukční pilíře. Kromě výztužného zakřiveného karbonového plátu je to ještě co nejvyšší mohutnost tlumicí vrstvy se správným tvarem a v neposlední řadě i správně zvolený tlumicí materiál s vysokou energetickou návratností. Samozřejmostí je tlak na co nejnižší hmotnost, dobrý fit svršku a přilnavost podešve.

Správná geometrie tlumení

Už na první pohled splňuje Speed Carbon RC většinu z těchto požadavků. Tlumení dosahuje mohutnosti 35 milimetrů, drop pět milimetrů je spíše nižší a tlumicí vrstva má výrazné zakřivení v přední části, aby se celá bota plynule a rychle zhoupla do odrazové fáze kroku.

A právě geometrie má na svědomí velmi dobrý první dojem. Už od prvního kroku je cítit, jak agresivní rocker (tvar kolébky) kope vpřed a nutí k svižnému běhu. Tento dojem umocňuje vysoká tuhost boty způsobená karbonovou výztuhou.

EVA versus PEBA

Překvapivý je pocitově tvrdý dopad. Tlumicí pěna je totiž klasická EVA, která nepůsobí zdaleka tak měkkým a gumově-mechovým dojmem, jaký můžete znát z karbonových značek od Nike, Adidasu, Saucony, Asicsu a dalších značek. Kromě pocitu tvrdšího dopadu je tím pádem jasné, že Scott Speed Carbon RC nebude dosahovat tak vysoké energetické návratnosti a tím pádem nebude mít tak výrazný vliv na podporu výkonu jako některé konkurenční modely. To se na první pohled může zdát jako velký nedostatek, ale zároveň je to i velká výhoda, díky které má Scott potenciál oslovit velké množství běžců.

Pěny běžně využívané u karbonových bot (PEBA) vrací ve srovnání s klasickou EVA pěnou o desítky procent více energie, jsou lehčí a extrémně pružné. S tím ale souvisí i jejich extrémně nízká životnost, kdy průměrná výdrž nedosahuje ani dvou set kilometrů. Na seznam mínusů musíme u PEBA tlumení kromě nízké životnosti připočítat ještě velmi nízkou stabilitu. Na rovném asfaltu to není problém, ale stačí drobné nerovnosti, nebo ostré zatáčky a na vysoké ultra měkké vrstvě pěny to začíná být pořádný tanec. 

Tím, že Scott využívá ortodoxní EVA pěnu se sice připravil o část energetického potenciálu, ale pořád si většinu z něj zachovává díky zvolené geometrii a přítomnosti karbonového plátu. Scott Speed Carbon ve srovnání s konkurencí získává řádově vyšší stabilitu a tím i možnost využití mimo ideálně hladký asfalt, nebo tartan. Tato bota v žádném případě nepatří do terénu, ale na rozbitých silnicích, nebo parkových cestách a cyklostezkách  vysypaných štěrkem se na Speed Carbon RC můžete plnohodnotně spolehnout. Zásadně vyšší bude i životnost tlumení, kde se dají očekávat podobné hodnoty jako u vašich tradičních silničních tréninkových bot. S vyšší životností souvisí i relativně vysoká hmotnost 250 gramů ve velikosti UK 8.

Spolehlivá trakce

Podešev je spíše minimalistická s hladkým gumovým vzorkem pouze na nejdůležitějších místech. To ale bohatě stačí a Speed Carbon RC má (nejspíše i díky zkušenostem Scottu z trailového běhání) perfektní trakci za sucha i za mokra na všech typech městských povrchů. 

Lehký a prostorný svršek

Svršek tvoří ultrajemná a téměř průhledná tkanina s nízkou hmotností a vysokou prodyšností. Setkat se můžete s rozporuplnými reakcemi na patní misku, která má minimum polstrování a je velmi tuhá. Osobně jsem se ale nesetkal s nejmenším problémem v tomto směru. Chodidlo sedělo v botě jako přibité a žádná iritace achilovky se nekonala.

Tvar svršku je velmi prostorný a u lidí s užším chodidlem je pravděpodobné, že budou potřebovat o půl čísla menší velikost než obvykle. Prostorný fit je ale vítanou změnou, jelikož drtivá většina karbonových závodek stojí na úzkém svršku, kde prsty a příčná klenba nedostávají příliš mnoho prostoru pro přirozenou práci.

Celkové shrnutí

Ve výsledku je Scott Speed Carbon RC povedenou rychlou botou. Nejspíš není nejrychlejší na trhu, ale oproti konkurenci vydrží mnohem déle a především si poradí i s povrchem, který má k dokonalé hladkosti daleko. Největší potenciál této boty vidím u rychlých tréninků (tempo, intervaly, fartleky), kde oceníte dynamiku boty a nemusíte se stresovat její nízkou životností, nebo volbou trasy. Využít se samozřejmě dají i při závodě, kde díky karbonu a agresivní geometrii proaktivně podpoří snahu o svižné tempo. Velkým benefitem může být i pořizovací cena 4 790 Kč,  která je až o třetinu nižší než u jiných karbonových bot.

Scott Speed Carbon RC
·      běžecká závodní silniční obuv
·      tlumení 35 mm
·      drop 5 mm
·      hmotnost 250 g (UK 8)
·      cena 4 790 Kč
Klady:
·      nižší pořizovací cena
·      vyšší životnost a stabilita tlumicí vrstvy
·      prostorný svršek
·      možné využít nejen na závody, ale i na rychlý trénink mimo ideální podmínky
Zápory:
·      použitá tlumicí pěna je odolnější a stabilnější, ale neposkytuje tak vysokou energetickou návratnost
·      tvrdý opatek může některým běžcům způsobovat potíže

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky