Úvod VybaveníBěhání Test: Takto vypadají boty s nejlepší možnou přilnavostí Adizero Adios Pro 2.0

Test: Takto vypadají boty s nejlepší možnou přilnavostí Adizero Adios Pro 2.0

od Vít Kněžínek

Adidas historicky patří mezi giganty v oblasti výkonnostního silničního běhání. Svého času sbírali atleti s modelem Adios na nohách jeden světový rekord za druhým. Jenže pak přišel odklon od výkonu k lifestylu a adidas dobrovolně vyklidil závodní pole. Mezitím přišla éra karbonu a ještě před rokem to vypadalo, že německá značka nemá zájem se v této nově vznikající kategorii bot výrazněji angažovat.

Mezitím se ale z karbonových “superbot” stal naprostý fenomén a žádný atlet se nechtěl ochudit o benefit, který tato nová konstrukce bot přináší. V adidasu tak naštěstí otočili list a na podzim roku 2020 přichází na scénu Adios Pro, které se okamžitě podepsaly pod řadou světových rekordů na půlmaratonské distanci. Recenzi na tento model si můžete přečíst zde.

Je vidět, že výkonnostní kategorie vybavení je v adidasu opět v kurzu, protože od uvedení Adios Pro se objevilo spoustu podobně laděných novinek. Od předimenzovaných Prime X přes tréninkovou tempovku Boston 10 (její recenze zde) až po novou generaci Adios Pro 2, kterým se budeme věnovat na následujících řádcích.

Citlivě zvolená vylepšení

Úplně první pokus adidasu o implementaci karbonu nesl jméno Adizero Pro. Tahle bota sice vůbec není špatná, ale k tomu nejlepšímu z kategorie závodních karbonových bot měla hodně daleko.

Adios Pro je úplně jiný příběh, protože už při své premiéře tento model dosahoval velmi vysoké úrovně a nezbylo příliš prostoru na možná vylepšení. Je proto jedině dobře, že Adios Pro 2 staví na osvědčených základech a místo revoluce nabízí “pouze” citlivá vylepšení svého předchůdce. Nutno podotknout, že změny se nevyhly žádnému z konstrukčních prvků a Adios Pro 2 tak přichází s novou podešví, mezipodešví i svrškem. Celkový dojem se ale mezi první a druhou generací příliš neliší a okamžitě po obutí poznáte, že charakter obou bot je velmi podobný.

Při pohledu na Adios Pro 2 začneme od podlahy. Druhá generace této karbonové superzávodky je podražená tenkou vrstvou měkké a extrémně přilnavé směsi Continental. Díky tomu bota drží jako přibitá prakticky na jakémkoliv povrchu za sucha i za mokra. Asi není třeba dodávat, že výjimku přirozeně tvoří bahno a podmáčený povrch, kam Adios Pro nepatří a kde se díky absolutně hladkému vzorku nechytá.

Přilnavost nové podešve je nejvyšší možná a řadí se mezi to nejlepší mezi silničními botami vůbec. Počítejte ale s nižší životností, která je pro takto měkkou a lepivou pryžovou směs typická. Vzhledem k celkově nízké životnosti karbonových závodek by to ale nemělo představovat žádný vážnější problém.

Mezipodešev i nadále stojí na tlumicí vrstvě o mohutnosti 39 milimetrů. Lehce se ale zvýšil drop z 8,5 na 10 milimetrů. Tento rozdíl prakticky nemáte šanci rozpoznat. I přes poměrně vysoký sklon mezi patou a špičkou je ale Adios Pro 2 díky vyladěné geometrii velmi příjemnou botou pro běh přes střed chodidla. Vysoký sklon pak pomáhá urychlit přechod z dopadové do odrazové fáze a především šetří vaše lýtka a achilovky, které nemusí při každém dopadu pumpovat tak hluboko jako u bot s výrazně nižším dropem.

Z tlumení se uřezávalo kvůli hmotnosti

Tlumení samo o sobě je stále tvořeno ultralehkou a extrémně energetickou pěnou Lightstrike Pro. Ta pod chodidlem působí jako marshmallow a trampolína v jednom. Měkkost dopadu je opravdu velmi vysoká. Stejně jako energetická návratnost, která vás doslova katapultuje do odrazové fáze. Vše je tedy přesně tak, jak má být, protože mohutná vrstva energetické pěny tvoří základ úspěchu všech tzv. “superbot”.

Kromě lehce odlišné geometrie se druhá generace Adios Pro odlišuje i strategicky vyřezanými kousky pěny za účelem snížení hmotnosti, která se tak dostává na 215 gramů ve velikosti UK8. To je o 10 gramů méně, než kolik vážily Adios Pro 1.

Samozřejmostí jsou zakřivené karbonové pruty, tzv. Energy Rods, které suplují tradiční karbonový plát; zvedají podélnou tuhost na maximum a zajišťují nejvyšší možný přenos energie do odrazu.

Lehkých změn se dočkal i svršek. Ten je velmi těsně vypasovaný kolem paty a nártu, ale v přední části dává chodidlu velké množství prostoru. Kromě upraveného tvaru je nový i průhledný materiál Celermesh, který slibuje vyšší prodyšnost. Osobně jsem neměl s prodyšností problém ani u první verze a přínos úprav svršku vidím především v pohodlnějším a stabilnějším fitu. Obzvlášť jazyk totiž nebyl u Adios Pro 1 zdaleka dokonalý.

Ve výsledku je adidas Adios Pro 2 dalším krokem vpřed pro už tak velmi úspěšnou botu, která patří mezi to nejrychlejší a nejlepší v oblasti silničních závodních modelů. Celá konstrukce pracuje přesně tak jak má se všemi svými výhodami (maximální boost rychlosti a úspora energie) i nevýhodami (nevhodnost využití mimo ideální podmínky jako je hladký asfalt, nebo dráha).

Největší benefit bota přináší při dynamickém pojetí běhu a ve svižnějších tempech (pod 4:00/km). Hledáte-li nekompromisní long-distance závodní botu, která dokáže podpořit váš výkon, pak Adios Pro rozhodně patří mezi žhavé kandidáty. 

adidas Adizero Adios Pro 2.0
Hmotnost: 215 g (UK 8)
Drop: 9,5mm
Tlumení: 39,5 mm
Karbon: ano (pruty Energy Rods)
Cena: 5 899 Kč
Klady: extrémní energetická návratnost a vysoká dynamika, skvěle funguje pro podporu výkonu a úsporu energie, vynikající přilnavost, drobné úpravy vylepšují původní verzi Adios Pro 1
Zápory: nižší stabilita – poznáte na nerovném povrchu, při prudkých obrátkách, nebo při nestabilním chodidle; nižší životnost použitých materiálů

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky