Úvod VybaveníBěhání Test: Jste hobby běžec a hledáte rychlé boty? Adidas Adizero Boston 10 se vyplatí

Test: Jste hobby běžec a hledáte rychlé boty? Adidas Adizero Boston 10 se vyplatí

od Vít Kněžínek

Adidas Boston je už dlouhé roky pojem mezi výkonnostními botami. Když nechcete obouvat přísnou závodku, ani neohrabanou objemovku, tak tady vždy byla oblíbená varianta pojmenovaná po legendárním maratonu. Teď přichází adidas Boston s pořadovým číslem 10 a radikálním způsobem mění podobu oblíbeného stylu, aby odpovídal moderním představám o dynamické botě.

Boston i ve své desáté generaci míří do šedé zóny mezi závodními a tréninkovými modely a snaží se nabídnout to nejlepší z obou světů.

Závodní boty jsou obvykle velmi přísné a vyžadují, aby je jejich nositel dokázal zvládnout. Zároveň mají obvykle velmi vysokou pořizovací cenu a současně velmi nízkou životnost, takže se v nich nevyplatí trénovat. Na druhou stranu ale závodní boty nabízejí úžasnou dynamiku, rychlost a podporu při dosažení maximálního výkonu. S příchodem tzv. karbonových “supershoes” je tato podpora větší, než kdy dřív.

Tréninkové boty pak lépe tlumí, jsou stabilnější, pohodlnější a celkově pohodovější. Také vydrží několikanásobně větší porci kilometrů, než závodní alternativy. Ruku v ruce s těmito vlastnostmi ale jde i vyšší hmotnost, mohutnost a celkově nižší dynamika. I s objemovkami na nohách se sice dá běžet rychle, ale rozdíl oproti závodkám je markantní a poznají ho i rekreační běžci.

Recenze: Adizero Boston 10 zastanou tempový trénink i závod

Adidas Boston 10 je bota svižná (i když ne nejrychlejší) a přece pohodlná, stabilní a odolná (byť existují modely, které jsou ještě pohodlnější, stabilnější a odolnější). Zkrátka ideální obutí pro zkušenější běžce, kteří chtějí botu pro tempové tréninky a občasné závody a nemusí mít nutně v botníku jeden typ bot pro každou speciální příležitost.

Mezi devátou a desátou generací nezůstal kámen na kameni. Historicky byl boston geniálně jednoduchá bota bez jakýchkoliv zbytečných prvků. Už na první pohled je ale patrné, že se Boston 10 vydává úplně novým směrem a stojí na stejném konceptu jako moderní závodní boty s karbonovým plátem.

Pod patou je necelých 40 milimetrů tlumicí pěny, drop je 8,5 milimetru a uvnitř mezipodešve naleznete tzv. energy rods, neboli zakřivené kompozitové pruty, které výrazně zvyšují podélnou tuhost celé boty a tím i rychlost přechodu do odrazové fáze.

Od ryzích závodek (Adizero Adios Pro 2) se Boston 10 liší tím, že pod chodidlem naleznete sendvič dvou různých pěn a pruty v mezipodešvi nejsou vyrobeny z karbonu. O kontakt s povrchem se stará klasická EVA pěna Lightstrike, zatímco těsně pod chodidlem je vrstva extrémně energetické TPE Lightstrike PRO. Kompozitová verze Energy rods je ve srovnání s tou karbonovou méně tuhá a umožní větší ohebnost celé boty.

Stabilita a výdrž

Tato sada vlastností znamená, že Boston nemá tak rychlý odpich jako Adios Pro, ale je mnohem stabilnější a pod patou tužší, což opět pomáhá stabilizaci chodidla (při nezpevněném kotníku i při běhu po nerovném povrchu). Životnost je pak u Bostonu několikanásobně vyšší.

Ideální využití Bostonu je při rychlých trénincích od krátkých intervalů až po delší tempové běhy. Boston oceníte i při závodech, kdy ve srovnání s klasickou tréninkovou botou bude podporovat váš výkon o poznání lépe. Nečekejte ale žádnou pohodlnou bačkůrku, která by se hodila pro klusání volným tempem, nebo dlouhé objemové tréninky. Vyšší tuhost znamená nižší komfort, bez ohledu na to, že mohutnost tlumení je maximální možná.

Svršek má tzv. race fit, takže je vypasovaný těsně kolem chodidla. I přesto bota sedí velmi pohodlně a především pevně, takže se na noze nehne ani při tempu okolo tří minut na kilometr. Počítejte ale s tím, že chodidlo dostane o to méně prostoru a u delších běhů tak pravděpodobně nebude vyhovovat běžcům s širším tvarem chodidla. To je ale věc, která je pro adidas dlouhodobě typická. 

Podešev je kryta strukturovanou gumou Continental a tady absolutně není co dodat. Continental ani tentokrát nezklamal a Boston drží jako přibitý. Těžko budete hledat silniční botu s lepším gripem.

Ve výsledku je adidas Boston 10 první z nové éry tempových bot, které stojí na principech objevených díky karbonovým botám. Milovníci staré dobré klasiky budou muset zamáčknout slzu. Kontaktní a přesné tempovky totiž budete muset hledat někde jinde. Pokud vám ale vyhovuje mohutná mezipodešev, vysoká tuhost a výrazné zakřivení, které aktivně navádí váš krok, pak je Boston 10 skvělou variantou, jak získat botu svými vlastnostmi blízkou karbonovým botám s mnohem lepší výdrží a za příznivější pořizovací cenu.

adidas Adizero Boston 10
Určení: tempová silniční běžecká obuv
Hmotnost: 280 g (UK 8, váženo)
Mohutnost tlumení: 39,5 mm
Drop: 8,5 mm
Cena: 3 890,- Kč
Klady: ideální poměr mezi rychlostí a odolností, vychází z konstrukce karbonových závodních bot a má vysokou dynamiku a rychlost, skvělá podešev Continetal, vysoká stabilita, pohodlný a pevný svršek přispívá celkově dobré stabilitě
Zápory: tlumení je i přes vysokou mohutnost poměrně tuhé, střih boty je spíše užší a nedá chodidlu a prstům tolik prostoru

1 komentář

David 3. 9. 2021 - 20:26

Mohl by autor srovnat s Novablast 2? Podle jednoho renomovaného běžeckého youtubera je Novablast 2 rychlejší, i když žádné kompozitní materiály typu energy rods neobsahuje.

Odpověď

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky