Úvod VybaveníBěhání Test: Mrštné i citlivé závodky od Scottu Kinabalu RC 2.0 šlapou dobře na plyn

Test: Mrštné i citlivé závodky od Scottu Kinabalu RC 2.0 šlapou dobře na plyn

od Magdaléna Ondrášová

Čistokrevné závodky. Tady kompromisy nehledejte a pokud chcete botu „na všechno“, ohlédněte se jinde. Scott Kinabalu RC 2.0 jsou lehké šlupky do terénu. Ideálně toho pevného. Podívejme se na ně blíže.

Už dlouho jsem neměla na noze závodní běžeckou botu do terénu. Tedy na rychlé závodění, ne podlí na ultra běhy. Až nyní opět Kinabalu, tentokrát v závodní RC verzi.  A je to něco úplně jiného než před lety testovaný model Kinabalu T2.

Lehkost na první obutí

Kinabalu RC 2.0 jsou lehčí, do minimalismu laděné závodní boty do terénu. Nízké váhy je docíleno osekáním většiny přebytečného. Kolem paty polštářek najdete, polstrovaný jazyk zde ale nehledejte. Dají se však příjemně stáhnout tkaničkami a na noze sedí velmi dobře. Nesetkala jsem se s otlaky či odřeninami. 

Daní za lehkost bude pravděpodobně o trochu nižší životnost. Tedy bývá to tak. Nebyla jsem schopná to ale otestovat, neboť tyto boty, a to nepřehlédněte, mají užší kopyto. Je tedy nutné boty před koupí dobře vyzkoušet, ale jinak to ani neděláte, že. Běžci s užší nohou tedy zajásají, já mám chodidlo standardní šíře.

Musím pochválit pocit sžití se s terénem. Model je šitý tak, že dobře splyne s nohou. Cítila jsem se v něm velmi jistě a bezpečně a dobře jsem vnímala, po čem běžím. Nejlépe jsem se cítila v pevném terénu. Řádně jsem je protáhla i bahnem a loužemi a neměla jsem s tím problém, čtyři milimetry vysoké špunty si s trochou bláta poradí hravě. Čistokrevné trailovky do největšího marastu to ale nejsou. Bod si získaly také za to, že díky minimu materiálu jsem vodu z proběhlé kaluže velmi rychle z boty vytřepala a dál běžela s lehkostí. Boty rychle proschly.

Třímilimetrový drop

Zvláštní odstavec bych chtěla věnovat dropu, tedy výškovým rozdílem mezi patou a špičkou. Pod patou má Kinabalu RC 2.0 21,5 milimetru, pod špičkou 18,5 milimetru, nabízí tedy ještě stále dobrou ochranu a odpružení pod chodidlem. Drop je ale pouhé tři milimetry. Považuji to za klad a je to jeden z dalších důvodů, proč jsem v botách měla pocit rychlosti i dobrého čtení terénu, jen si musíte dát pozor při přechodu na takovéto boty, pokud jste předtím v tak nízkém dropu neběhali, abyste si nepřetáhli achilovky. Zvykejte na ně nohy postupně.

Co víc říct. Jako správné trailové boty, mají i Kinabalu RC 2.0 funkční ochranu proti nakopnutí kamínků a před těmi špičatými na zemi vás také ochrání. Poradí si na pevném mokrém i suchém povrchu, trávě, v lehkém blátě. To vše na výbornou. V nesnázích vás úplně nenechají, ani když přijde hlubší bahno. Takhle bota se narodila ale především pro trakci. Má odpich a dobře se v ní šlape jak na brzdu, tak na plyn. Ideální závodní bota na kratší a středně dlouhé tratě.

Vyhnout byste se testovanému modelu měli, pokud hledáte pohodlné odpružené boty nebo čistokrevné parťáky do bahna.

Scott Kinabalu RC 2.0

  • závodní trailová obuv
  • drop: 3 mm
  • hmotnost: 220 UK 5,5
  • cena: 4 490 Kč
  • klady: hmotnost, zrychlení, čtení povrchu
  • zápory: úzké kopyto

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky