Úvod Inspirace Gasperotti sjel na kole jako první 250 metrů hluboký lom na nejnižší místo v Česku

Gasperotti sjel na kole jako první 250 metrů hluboký lom na nejnižší místo v Česku

od Rungo

Čech s italským jménem a temperamentem, to je profesionální freerider Richard Gasperotti. Ten se kvůli natočení unikátního videa vrátil potřetí do hnědouhelného povrchového lomu Bílina, aby se svou K!LL H!LL produkcí natočili krátké video na pomezí akčního videa a osobní zpovědi extrémního cyklisty, který se přišel postavit tváří v tvář démonovi z dětství. Tedy sjet jako první v historii 250 metrů hlubokou pánev, ve které probíhá aktivní těžba.

Gaspi, jak bikerovi jeho kamarádi okolo horských kol s oblibou říkají, nebyl v lomu Bílina zdaleka poprvé. S tímto, v očích každého gravity cyklisty „rájem“, se Richard seznámil už jako dítě. Žil totiž v nedalekém městečku, kam se s odstupem času rád vrací. Později se do lomu podíval tak trošku na černo, už jako zkušený freeride jezdec, který má za sebou hned několik startů na extrémním Red Bull Rampage v americkém Utahu. Tato stále se pohybující díra (za rok urazí vzdálenost 100 metrů), ve které dobývá hnědé uhlí společnost Severočeské doly a.s., ale nedala ani po několika „punkových“ návštěvách bikerovi spát. Přeci jen, když jste někde na tajňačku, taky se tam úplně neroztahujete. Ani Gaspi kdysi nedokázal využít skrze zákazy pohybu potenciál tohoto speciálního freeride zapovězeného svatostánku naplno. Možná se musela změnit doba, možná musel Gaspi získat coby extrémní atlet časem větší renomé, ale právě díky aktuálnímu vedení výše zmíněné těžební společnosti, se po letech začaly pomyslné „hnědouhelné ledy“ hýbat. Štěstí přeje připraveným a vytrvalým, to se Gasperottimu v jeho kariéře několikrát prokázalo. V tomto případě tomu nakonec nebylo jinak.

První návštěva se povedla Gaspimu a jeho tvůrčí partě na jaře tohoto roku, a i když se jednalo pouze o obhlídky místa a seznámení se s oficiálním chodem průmyslového pracoviště, došlo skupině, že rozdíl oproti toulání se například mongolskými pouštěmi nebo po úpatích italské sopky, bude dost zásadní, a to nejen co se týká panoramatických výhledů. Pohyb po nebezpečných, stále se měnících cestách mezi těžkou technikou, upravuje tzv. Horní zákon. A že ho bezpečnostní dozory dodržují do puntíku, na to vezměte jed. Nikdo z vedení společnosti, jejich zaměstnanců ani skupina sama nestála o to, aby se stala obětí nečekaného závalu, nebo utržené hrany vyrýpané zeminy.

Teprve až když se dostanete na okraj 40 km2 velkého lomu, dojde vám jeho zásadní význam pro získávání energie v rámci České republiky. Je zkrátka gigantický a všechno v něm je doslova obří. Z dronových záběrů připomínají stroje těžící skrývku bagříky z dětských pískovišť, ale věřte, že rypadlo K 10 000, jehož název vychází ze schopnosti probrat se až 10 000 kubíků (m3) zeminy za hodinu, připomíná všechno možné, jen ne stroj na hraní. Toto rýpadlo je největším strojem tohoto druhu v tuzemsku, ale patří také k výběru největších mechanických obrů na celém světě. Při druhé návštěvě dolu pořídil extrémní freerider se svým dvorním a často oceňovaným fotografem Milošem Štáfkem několik fotek, které prolítly českými médii, ale to bylo díky deštivému počasí vše. Richard si slíbil, že video musí zkrátka vzniknout a bude nutné se vrátit s celou produkcí za lepších podmínek. 

K!LL H!LL produkce, kterou sestavil Gasperotti ze svých dlouholetých přátel, audiovizuálních tvůrců a také zkušených cyklistů, měla začátkem srpna už sucho. Teploty se v druhém srpnovém týdnu pohybovaly v Čechách kolem třiceti stupňů celsia. V díře to bylo zhruba o deset a více stupňů navrch. Úkol na dva natáčecí dny byl jasný – najít ideální „lajnu“ kudy profrčí Gaspi na svém e-biku (kolo s elektrickým motorem pozn.red.) od horní hrany, až po dno lomu, které se nachází zhruba na úrovni hladiny Baltského moře. Pekelná show mohla začít… Z video záběrů z krátkého filmu se může zdát, že si to Gasperotti prostě namířil nejbližší cestou, která se mu líbila, dolů, pustil brzdy, zapnuly se kamery, a šlo se na věc. Ale realita natáčení byla trochu jiná. Biker se svou skupinou měli jednak zásadní úkol – vyhnout se strojům, které jsou v běhu, a těm nejfrekventovanějším cestám, na to dbali bratři Patočkové z divize bezpečnostního dohledu. Dále bylo nutné se poprat s realitou, že zdaleka ne každý úsek je bez většího zásahu předem sjízdný. Tedy naplánovat návaznost cesty dolů způsobem, aby si Gaspi splnil svůj dětský sen, a tak, aby to vypadalo i dobře na kamery. To byla v šílených vedrech vážně výzva. 

K čemu pohyb v dole a celé natáčení nejlépe přirovnat? Zkuste si představit, že chodíte dva dny po písečné pláži v nejteplejším víkendu sezóny. Akorát s tím rozdílem, že písek se vám zarývá do každého póru těla a záhybu oblečení v podobě jemného šedého prachu. Ušetřena není ani technika. Na této zvláštní pláži neexistují slunečníky a necítíte svěží mořský vánek.

A jak si pohyb po povrchu, který už v tuto chvíli obrovská rýpadla zase přetvořila na jiný dočasný terén, který bude v budoucnu zcela zrekultivován, užil sám Richard Gasperotti, který byl první a zřejmě i poslední člověk, který se v lomu projel na kole? Vyřešil s démonem svou minulost? Posouzení necháme na vás po zhlédnutí jeho dokumentu LEGAL DEEPER. 

Autor textu: Adam Maršál

2 komentáře

Miroslav Růžička 16. 12. 2021 - 15:07

No jo,někdo musí kritizovat všechno za každou cenu…Výkon to byl obdivuhodný a video zvládnuté profesionálně po všech stránkách!

Odpověď
Jíří Bejšovec 16. 12. 2021 - 8:49

Na to co to bylo za výkon tak video je strašný ,hudba taky…

Odpověď

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky