Úvod Nezařazené Jíst „před“ nebo „po“? Radíme běžcům začátečníkům

Jíst „před“ nebo „po“? Radíme běžcům začátečníkům

od Magdaléna Ondrášová

V běhu a jídle každému sedne něco jiného. Jiný druh jídla i to, jak moc na lačno potřebujeme vybíhat. I tak máme několik zásad pro začátečníky, kteří neví, jak na to.

Mám vybíhat na lačno, abych neměl těžký žaludek? Ale co když mi dojde energie? Mám jíst tedy během tréninku? Když už se odhodláme začít běhat a vypadá to, že to půjde, začne přirozeně začátečníky trápit mnoho otázek, na které hledají odpovědi. Zda jíst před během, je jedna z nich.

Před během se nejí

Když vybíháte, měli byste být na lačno, jinak se vám nepoběží moc dobře. Někomu stačí nejíst hodinu předem, někomu nestačí dvě. U mě osobně je to například tak, že jsem začínala na dvou hodinách a čím jsem starší, tím se doba prodlužuje. Aktuálně jsou pro mě ideální tři hodiny po jídle. Znám i takové jedince, kteří jsou snad křížení Boltové s drtiči kuchyňského odpadu. Někde mezi nimi a mnou se nachází střed, který je nejpočetnější a pravděpodobně se tam zařadíte i vy.

Jste začátečníci a chodíte na svých dejme tomu dvacet až čtyřicet minut joggingu. Opravdu za tu dobu nezhynete hlady, naopak oceníte pocit lehkosti. A jako bonus si začne tělo brát z vašich tělesných zásob.

Poslední jídlo před během

Abyste před vyběhnutím co nejrychleji vytrávili a žaludek nestávkoval, je ideální dát si jako poslední jídlo něco lehkého. Všichni dobře víme, co je na náš žaludek těžší, že tatarák, hovězí biftek i řízek nás zaplácne na dlouho. Mezi lehčí stravu určitě řadíme sacharidy ve formě těstovin, rýže či brambor a k tomu lépe stravitelnější rybu nebo drůbeží maso. Ne smažené, ne tučné. Nejdete na závod podat vrcholný výkon, takže to nemusíte hrotit, můžete zařadit třeba i vlákninu v podobě zeleniny.

Pokud si nemůžete vybírat a k obědu je guláš se šesti, tak si dejte jen poloviční porci. Je to takový kompromis. I zde platí, že vy sami si musíte časem zjistit, jaký je váš žaludek a co snese.

Hlady šilháte a máte jít běhat

Vybíhat vyhladovělí také není úplně nejlepší nápad. Ať už je běh první činnost po probuzení, kterou hodláte dělat, nebo jste zanedbali jídlo během dne a právě se chystáte vyběhnout, je tu možnost, jak si něco dát těsně před tréninkem. Ještě jsem neslyšela o nikom, kdo by nesnesl před během banán. V tomto ohledu je to zázračná potravina. Konkrétně u mě je to dokonce jediná možnost, jak si něco dát a přesto mi pak nebude těžko. V mém případě pouze půl banánu. Mnoho lidí také snese bílé pečivo jako toustový chléb s marmeládou.

I v tomto případě poslouchejte své tělo, testujte ho a vyzkoušejte si, co sedí vám. Pokud jdete běhat před snídaní a necítíte hlad, nemusíte do sebe rozhodně něco cpát jen proto, že jste celou noc nejedli.

Pití

Před během je dobré se napít vody. I zde platí, že všeho s mírou. Nejlepší je dodržovat pitný režim a pít v průběhu celého dne. Tak bude tělo nejlépe hydratované. Před během stačí vypít menší sklenici vody. Není třeba pít do zásoby a pak celou dobu žbluňkat. V tropických dnech při delších bězích je to pak něco jiného, ale o tom zase až jindy.

Po běhu

Po běhu pak můžete doplnit energii tak, jak jste už zvyklí z běžného dne. Ideální je do půl hodiny si dát nějakou energii ve formě trochy cukrů. Nemusíte své stravování ale nijak přehnaně řešit, pořád jste v začátcích a jde především o to, pravidelně si dopřát svou chvilku pohybu.

Ať se vám hezky běhá a hlavně ve svých začátcích vytrvejte. Uvidíte, že to stojí za to!


Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky