Úvod TréninkBěžecký trénink „Pokud mě někdo viděl běžet, bolely ho oči.“ Ultraběžec Dan Orálek hodnotí rok 2021

„Pokud mě někdo viděl běžet, bolely ho oči.“ Ultraběžec Dan Orálek hodnotí rok 2021

od Rungo

„Kdybych to musel zkrátit, tak loni to nezačalo moc dobře, ale skončilo to o dost lépe. Na článek by to bylo trochu málo, takže to v následujícím textu trochu prodloužím.“ O tom, jak hodnotí uplynulou sezónu, se rozepsal ultramaratonec Dan Orálek.

Po zranění, které jsem si způsobil při tréninku v listopadu, a které mi znemožnilo doběhnout na MČR v Plzni, jsem se koncem prosince a v lednu opět docela solidně rozběhal. Celková vzdálenost za leden byla 645 km a začal jsem tam zařazovat i krátká tempa.

Bohužel se kromě problému s kolenem začal objevovat i problém s pravým stehnem, což byl očividně následek skřípnutého nervu od SI. V půlce února se to pokazilo definitivně. Bolest byla nesnesitelná, a tím jsem začal doslova kulhat na obě nohy. Trénink se změnil v pouhé poklusávání, a pokud mě někdo viděl běžet, tak ho musely bolet oči. Zároveň začal kolotoč návštěv lékaře, fyzioterapeutů, cvičení, mazání a případně i braní prášků. Zlepšovat se to začalo až koncem dubna, ale bohužel dost pomalu.

Také objem i kvalita tréninků se zlepšovaly jen pomalu a z pohledu vnějšího pozorovatele to muselo stále vypadat, že jsem nedávno prodělal obrnu, nebo že mám nejméně jednu nohu dřevěnou. Co se týká závodů, tak ten první možný byl Borák v Lošticích, ale vydržel jsem jen čtyři kola z šesti, což nebylo mnoho –  asi 55 km. Ten další závod bylo MČR v Plzni a pro změnu to jsem odpadl už po 30 km, ale doklusal až do padesátky. Taky nic moc. Změnilo to až MČR ultratrailu, které bylo v mém oblíbeném působišti, totiž ve Veselici. Přes intenzivní křeče v posledních 15 km jsem dokázal vyhrát, což stálo za tu večerní oslavu. 

Měsíc, který zbýval do nejdůležitějšího závodu sezóny, tedy Moravského Ultramaratonu, jsem využil k tréninku trochu větší intenzity. Bohužel to vzhledem k výsledku moc nepomohlo. První dvě etapy ještě docela ušly, ale na té třetí Blanenské jsem se bohužel uvařil a poprvé na tomto závodě jsem musel dávat pauzy z důvodu zvracení. Mimochodem, je zajímavé, kolik lidí se vás zeptá, jestli jste v pořádku, když vás vidí zlomeného v pase vydávat nezaměnitelné zvuky. Jasně, že jsem, jenom něco hledám na zemi. Bohužel i další etapy už jsem se necítil zrovna skvěle a vrcholem byla ta poslední, kdy jsem se do cíle doplížil v čase přes pět hodin. Koleno rozhodně nespolupracovalo, takže to většinou byl boj vedený na poli sám se sebou než se soupeři. 

Po nezbytném odpočinku následovala příprava na závod z nejoblíbenějších a tím je holandský Winschoten. Tam to ještě šlo asi do 40 km, pak mi došlo. Bohužel jsem možnost vidět dva krátké záběry z mobilu, jak běžím někde kolem 60. kilometru. Musím říct, že kdybych sám sebe nepoznal, tak bych myslel, že jde o paralympiádu. Důležité bylo, že jsem dokončil svůj 15. závod na 100 km ve Winschotenu. Jak jsem u toho vypadal, historie v podobě výsledků rozhodně nezaznamená. 

Po nezbytném odpočinku, který zahrnoval i dovolenou, jsem se po týdnu klusání rozhodl, že poběžím Chřibský maraton, který patří k mým nejúspěšnějším. Pravda, při své 6. účasti jsem sice nevyhrál, ale čas pod 3 hodiny (2:58:30 v kopcích) a vítězství v kategorii „kousek před důchodem“, bylo celkem uspokojivé. Hlavně také proto, že jsem zvládl běžet jen s minimálním kulháním a snesitelnou mírou bolesti až do cíle. 

Na podzim jsem se vůbec pustil do závodění, protože následovalo osm kilometrů běhu Hronov-Náchod a týden později 30 km Ladermon trail za Olomoucí. Toho si zvláště vážím, protože jsem si na poměrně náročný terén vůbec nevěřil a nakonec jsem to zvládl více než dobře na třetím místě. Poslední podzimní běh se mi podařil zaběhnout v Otrokovicích a byl to mírně netradiční maraton a půl – tedy 63,3 km. Počasí bylo na podzim téměř perfektní a trasa po rovině. Trochu mě brzdilo, že v každém cca 10 kilometrů dlouhém kole byla pasáž s terénní vložkou, ale i to jsem zvládl. Výsledný čas 4:38:53 znamenal celkem jasné vítězství a průměr 4:36 min/km. Pravda, bylo to více jak o 25 minut horší než traťový rekord, který jsem stanovil v roce 2015, ale přece jenom jsem o 6 let a jednu operaci kolene starší. Teď už bude stačit, když k tomu přidám dalších 37 km ve stejném tempu a budu maximálně spokojen. 

Zbytek listopadu se odehrával v nabíhání tempových kilometrů až do půlky prosince, kdy jsem kvůli nachlazení musel ubrat a pár dní pouze klusal. Vánoce jsem se rozhodl mírně trénovat a tím jsem vynechal všechny oblíbené vánoční závody a že jsem jich dříve absolvoval docela dost.

Celková tabulka odtrénovaných hodnot

Celková vzdálenost6 448 km
Celkový čas586:08 hod
Průměrné tempo5:26 min/km
Celkové stoupání95 090 m
Průměrná TF124 t/min
Počet tréninků a tréninkových dní354
Kilometrů na jeden trénink18 km

O autorovi: Dan Orálek je jeden z nejlepších českých ultraběžců. Byl prvním Čechem, který absolvoval Badwater Ultramarathon, jenž se běží v americkém Údolí smrti. Pětkrát získal titul mistra republiky ČR v běhu na 100 kilometrů. K jeho největším úspěchům patří 5. místo na nejslavnějším ultramaratonu světa, Spartathlonu. Každý měsíc se na RUNGO.cz dělí o své zkušenosti i to, jak je na tom aktuálně se svým tréninkem.

Graf odběhnutých km za měsíc včetně porovnání z ostatními roky. Zdroj: Dan Orálek
Graf odběhnutých km za rok včetně porovnání z ostatními roky. Zdroj: Dan Orálek
Graf počtu tréninků za rok včetně porovnání z ostatními roky. Zdroj: Dan Orálek

O autorovi: Dan Orálek je jeden z nejlepších českých ultraběžců. Byl prvním Čechem, který absolvoval Badwater Ultramarathon, jenž se běží v americkém Údolí smrti. Pětkrát získal titul mistra republiky ČR v běhu na 100 kilometrů. K jeho největším úspěchům patří 5. místo na nejslavnějším ultramaratonu světa, Spartathlonu. Každý měsíc se na RUNGO.cz dělí o své zkušenosti i to, jak je na tom aktuálně se svým tréninkem.

1 komentář

Pavel 22. 1. 2022 - 10:05

Občas Dana při tréninku potkám. Je to legenda, hrdina a držím mu palce, ať mu to běhá ještě dlouho !!

Odpověď

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky