Úvod Nezařazené Na trenažér mi začal padat prach, tak jsme ho začali půjčovat, říká Lucie Voženílková 

Na trenažér mi začal padat prach, tak jsme ho začali půjčovat, říká Lucie Voženílková 

od Marek Odstrčilík

Každý, kdo alespoň trochu sportuje, ví, že ne vždy se mu chce za špatného počasí ven. Buď se nakonec hecne, nebo ho v tu chvíli napadne, jaká je škoda, že nemá třeba běžecký pás doma. Popravdě, tyhle “domácí vychytávky” nejsou úplně levné, kromě toho, že byste je stejně využili hlavně v zimních měsících. Pokud se vám do nich nechce investovat, je možné si je na určitou dobu prostě půjčit. Jak taková služba vypadá, jsme si povídali s manželi Voženílkovými z firmy pujcovnafitness.cz.

Jelikož půjčujete fitness vybavení, tak by mě zajímalo, jaký máte vztah ke sportu?
Petr: Rozhodně kladný. V mládí jsem hrál závodně basketbal, teď kolo, jezdíme na vodu, lyže, snowboard. Takže sport rozhodně můžeme. Ale žádní profi sportovci nejsme.

Jak vás napadlo, že budete vybavení půjčovat?
Lucie: Nápad nebyl ze začátku se sportem provázaný vůbec. Můj bratr s Petrem měli webové stránky na půjčování stavebního nářadí. Když jsem pak byla na mateřské, pořídila jsem si eliptický trenažér, abych na něm cvičila, když dvojčata spala.  Ale jak už to bývá, po čase byl spíš věšákem na všechno možné. Proto se ocitl v té nabídce stavebního nářadí. A opravdu se začal půjčovat. Pořídili jsme tedy dalšíeliptical a pak ještě běžecký pás. A tak se to celé v roce 2013 rozjelo. 

Takže vlastní lenost rozjela vaše podnikání.
Lucie: No, to je vlastně pravda. (smích)

Začali jste tedy s několika stroji. Zajímalo by mě, jak se poptávka lidí za ty roky měnila? To, co si lidé chtějí půjčit teď, je třeba jiné, než bylo ze začátku?
Petr: Určitě se to postupně vyvinulo k dražším a lepším strojům. Dřív jsme byli také limitováni velikostí a váhou strojů. Teď už máme dodávku, takže se mohl strojový park rozšířit. Zájem je stále ale i o ty levnější, základní modely, to zůstalo.

Manželé Voženílkovi z pujcovnafitness.cz. Foto: Petr Voženílek

A jaký typ lidí k vám nejčastěji zavítá? Jsou to vyloženě hobby sportovci, nebo i ti, kteří se sportu věnují naplno?
Lucie: Spíš ti hobíci, pak lidé třeba v rekonvalescenci, ale hlavně lidé, kteří se chtějí aktuálně nastartovat nebo přes zimu udržovat. V posledních letech nás oslovují i firmy na různé akce. Celoročně půjčujeme třeba filmovým produkcím pro herce, kteří tu jsou na natáčení. Půjčovali jsme také pásy a rotopedy na Laver Cup tenisovým legendám, ale stále jsme limitováni váhou stroje, takže ty opravdu top produkty nemáme. 
Petr: Profesionální pás má zhruba kolem 400 kilogramů. Vytáhnout ho do třetího patra bez výtahu není tak jednoduché. Některé stroje musíme před domem i rozebírat, protože by to neprošlo futry a pak je zase uvnitř sestavit. 

Co teď poslední covidové roky, jak ty se na zájmu podepsaly? 
Lucie: Mnohonásobně se zájem zvýšil. Na takovou situaci jsme nebyli připravení a lidé si museli na některé stroje počkat. Na ty vrácené i na nové.
Petr: Během týdne se všech tři sta strojů rozpůjčovalo. Měli jsme i nějaké peníze vyčleněné na nákup, ale výrobci nebyli schopní první půlrok nové stroje vůbec dodat. Lidé u nás na ně měli dokonce pořadník. 

O které stroje je největší zájem?
Lucie: Na podzim dominují běžecké pásy. Rotopedy se v podstatě půjčují celoročně, stejně tak eliptické. Ty si lidé půjčují na zlepšení celkové kondice.

Když vám někdo zavolá a potřebuje poradit s výběrem stroje, tak to asi není problém, ne?
Petr: No samozřejmě. 
Lucie: Pro výběr stroje je důležitá váha, výška, aktuální kondice a očekávání. Pokud někdo volá, vždycky si s lidmi promluvíme a nesnažíme se rovnou nabízet ty dražší stroje, ale to, co je pro ně nejvhodnější a co si můžou finančně dovolit.

Vidíte, co ceny, jak ty se pohybují za měsíční půjčení u běžeckých pásů?
Petr: Od 1.800 Kč do 4.500 Kč za měsíc. U dlouhodobějších pronájmů pak cena za měsíční pronájem výrazně klesá.

Co nabízíte ještě kromě rotopedů, běžeckých pásů a eliptických trenažérů?
Lucie: Vibrační plošiny, recumbenty, veslařské a cyklotrenažéry nebo airbiky.

Máte v plánu nabídku i nějak rozšiřovat?
Lucie: Raději, než nabídku strojů, chceme rozšířit možnost zapůjčení i do dalších měst. Kvůli dotované dopravě v okolí našich poboček teď půjčujeme hlavně v Prazea okolí, v Pardubicích, Hradci Králové a v Plzni.

Ani do sféry virtuální reality? To je přece něco, co za poslední roky šlo strašně moc nahoru a zájem stále roste. Platformy jako Rouvy nebo Zwift prostě jedou.
Petr: Uvažovali jsme o tom, ale lidé, kteří už v tom jedou tímhle způsobem, mají většinou svoje trenažéry. Takže zatím ne.

Prozraďte, v jakém stavu se vám ty stroje vlastně zpátky vrací?
Petr: (smích) Tak to je opravdu různé. Stane se výjimečně, že stroj vypadá, jako by na něm nikdo vůbec nebyl. Jsou lidé, kteří stroj průběžně otírají nebo aspoň očistí před vrácením, ale jsou i případy, kdy je stroj zaprášený až se z toho technikům protáčejí oči. Oni musí každý stroj ve skladu nejen vyčistit a dezinfikovat, ale zároveň udělat provozní servis a někdy i drobné opravy. Chceme půjčovat seřízené stroje, abychom po pár dnech k zákazníkům nemuseli jet znovu řešit problémy.

Vrátil se vám třeba někdy běžecký pás tak oběhaný, že už nešel dát do kupy?
Petr: To ne. Občas měníme běhouny, když zákazník použije nevhodnou obuv. Vždycky to jde opravit. Ale stalo se nám, že se pás nevrátil vůbec. Pán zmizel, asi utekl na pásu. (smích). Jinak se nám ale půjčené stroje vracejí a naštěstí i naši zákazníci.

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky