Úvod Inspirace Brněnský „blázen“, pěstitel kaktusů a ultramaratonec Rudy Krajča: Co je extrém, vzácný a obtížný, do teho du!

Brněnský „blázen“, pěstitel kaktusů a ultramaratonec Rudy Krajča: Co je extrém, vzácný a obtížný, do teho du!

od Adéla Ptašková

Pro běžce z Brna je Rudy Krajča (*1965) známá postava. Bývalý lezec a triatlet, dnes převážně ultramaratonec. Rudy je vše, jen ne konvenční, a podle toho také vypadal náš (e-mailový) rozhovor. Jeho zrod nebyl úplně nejjednodušší, a to především proto, že se k němu postavil tak, jako ke všemu v životě – odpovídal, jak mu zobák narostl, když se mu nějaká otázka nezdála, hned to řekl.

Dobrá rada nad zlato: neptejte se ho, na co při běhání myslí, či jestli veganství a ultra jdou k sobě. Dá vám to totiž sežrat. Na druhou stranu je vstřícný a (svým specifickým způsobem) milý. Je zkrátka vidět, že je to dobrák, který vám řekne přesně to, co si myslí. Sám o sobě tvrdí toto: „Su starej punker a anarchista-samotář, tak mám k životu svůj pohled, je mi úplně jedno, co si o mně lidi myslí. Jsem tím hodně svobodnej, co si myslím, řeknu (bo napíšu), takže mám mrtě kámošů a x lidí, kerý mě fuck nemusej.”

Jelikož Rudy mluví a píše dost specifickým způsobem, rozhodla jsem se jeho odpovědi nechat tak, jak mi přišly (až na pár estetických úprav). Jinak by totiž rozhovor úplně ztratil kouzlo. Tak se pohodlně usaďte, ujistěte se, že ve vašem okolí nejsou děti a užijte si Rudyho povídání. Věděli jste například, že je to otec tří dětí, živí se jako pěstitel vzácných kaktusů a sukulentů a je to vegan?

O začátcích

Sport a příroda, furt dokola. Už ve druhém járu na gymplu sem věděl, že chcu učit tělák a biologii – po letech se povedlo (krátká vsuvka: dva zasraný roky 1985-87 v povinné armádě, kde sem ale začal cvičit, což mě pak v lezbě posunulo!).

Běh asi dva roky, slaboučký výkony v 15 až 17 járech štreky.

Pak lezení, širší repre výběr, v roce 1989 sem byl schopen dát 8a obtížnost, to moc lidí tehdy nelezlo.

Pak triatlon, hlavně dlouhej ironman, první dokončenej závod venku 17. flek na Evropě. Začal sem do toho kurva bušit a co? How*o, slabota. Pak sem rok, co sem byl v repre, jen trénoval, neodpočíval, úplně se zadřel, no pitomec. 

Na Vystecu v Brně byly závody 48h a když sem ty úchyly viděl, že to někdy zkusím (ale s triatlonem to nešlo…). No a po 25 járech, bo tak ňák, sem si ultra zkusil, v 53 járech kilo pod vosum a necelejch 223 km/24 h, ale slabota, doufám, že to posunu. Loni šest hodin necelejch 77 km (CR dědci 55, na světě 55 járů loni čtvrtý flek). No, a tak se bavím…

O maratonu

Podle běžeckých tabulek je tvůj osobák na maraton z roku 2020 (3:06:55). Realita je ale trochu jiná, že?
Jedinej 42,2, co sem šel malinko s přípravou, ňák 20 járů back, byly Košice, ale byl sem na trati s*át, tak to bylo jen 2:51, a dva dny předtím sme lezli v Tatrách na Batizak, měl sem den před závodem svalovicu ze sestupu, ideální vyladění… 

42,2 nesnáším, už vůbec to zprofanovaný slovo! Každej Lojza a Kleontýna chce hned valit 42,2 (4,5,6 hodin? To je jako na M. Everest s kyslíkem, to je nic), lidi nemaj trpělivost. 

Teď chcu valit v Pilsen na MR100k pade pod 3:30 hod (a vylepšit CR55 ňákýho pitchu*a z Brna z loňska…)

O Spartathlonu

V roce 2019 ses podíval na slavný Spartathlon. Z historického hlediska je to top závod, nicméně se říká, že trasa samotná moc pěkná není…
Úlet, boží, atmoška, super. Well, sure že kolem Antén to je hnus, ale ne tak velkej, jak se o tom píše. Jak přebjegneš Korint (asi 90. km), tak to je krása a kopce… (jo a začne závod, +100 humidity, což na pevnině není, taky vo tom to je).

O trénování

V minulosti jsi lezl, poté ses vrhnul na triatlon. Nyní je to hlavně běh, nebo jak to máš?
Teď jen bjeg, kolo pouze někdy jako rege. Když mě kámoši vidí na kole jindy, tak su zraněnej. Kolo byla v triáči má nejlepší disciplína.

Zaslechla jsem, že občas na brněnské závody přiběhneš z Drásova a pak zase stejně zpátky. Kolik je to kilometrů? 
Na závody a pak back, nemá to moc funkční význam, akorát se člověk zatáh. 23 km do Brna (dle toho, gde má Triexpert středeční laufy), závod kolem 10 km a 23 km back. Zbytečný, na hov*o.

Máš přehled o naběhaných kilometrech za týden/měsíc/rok?
Jako každej druhej vocas su na Strave, takže za rok necelejch šest tyček, jináč v přípravě na 24hrs a jiné sem měl předloni pres osum kil, maximálně 216 km/week, ale stačí ve speciální přípravě 8 až 12 tejdnů 130-185 km/week.

Máš trenéra? Běháš podle nějakého plánu, nebo jedeš „báj voko“?
Já su netrénovatelnej (ale dokonce jsem měl trenérskou licenci, tak asi trocha gómu…), vím, co mám dělat, abych se zlepšil, a hlavně aby mě to bavilo.

Jedna jediná výjimka by byla – a to je výzva pro Radka Bé (Radek Brunner – pozn. redakce) – kdyby mě připravil na WR55 na sto majlí…

A co trénování ostatních?
Ve všech sportech, co sem dělal, po mně mrtě lidí chtělo, abych je trénoval. Všecky sem odmítl. Když něco dělám, dělám to na max a lidi, kerý by se vymlouvali, bo to ojebávali (nebo si přidávali), bych nesnes a trápilo by mě to. Představa, že dělám ňákou hoknu a lidi to nedělaj dobře, mě děsí!

O kaktusech

Po zadání “Rudy Krajča” do Googlu na mě vyběhla stránka nabízející vzácné druhy kaktusů. Nebyl to omyl, opravdu se tím živíš?
V tomto oboru su lepší než Radek Bé v bjeháni, takže se tím dá uživit, když seš světová špička (+tři mý klony a dorostenka Monika k temu).

Jsem pěstitel a obchodník současně, mám dva kwelby. Prodáváme jen to, co vypěstujeme sami, takže speciální zahradničina. Dělám taky vzácný sukulenty, nejen kakty. Co je extrém, vzácný, obtížný, do teho du (takže konkurence není, lidi sou líní a netrpěliví…). 

Obchodujeme do EU, ale Češi sou taky výborní zákazníci.

O motivaci

Máš nějakou radu, jak se motivovat k tréninku, když se ti fakt nechce?
Co to je za otázky? Mně se dycky chce, i když su unavenej. Mě to totiž baví. Když dobíhám třeba tempáč na 35 až 40 km, tak se těším, jak si večer pudu zaběhat…co to řešíte furt? 

Jo, a s hudbou v uších zásadně neběhám (nekazím pocit z běhu) a neběhám v těch buzerantských (nic proti buzíkům, sou to mí kámoši!!!) podkolenkach, co prodává Péťa Vé (Petr Vabroušek – pozn. redakce).

Ročně absolvuješ spoustu závodů. Myslíš, že bys dokázal běhat i bez nich, nebo je pro tebe setkávání s ostatními běžci na závodech zásadní?
Jasně, budu bjegat do smrti, běhám přes 40 járů, páč mě to baví. Kámoši a závody navíc sou bonus… Nepotřebuju závody k motivaci běhání, je to něco, co mě jako hyperaktivního Štíra uzemňuje (snižuje se mi má eternální hypererekce aspoň do horizontálu, that´s it!). Taky su v prémijovém klubu AKBK, gómněte na štrekaře Milana Janouška video! Sice su v týmu nejpomalejší, ale zase su nejstarší twl!!!

Mrzí tě, že ses nestal sportovním profíkem, ať už v triatlonu nebo v běhu? 
Byl sem v repre mančaftu dlouhého triatlonu, takže něco vo tom vím. Žil sem jak socka, ale jen sem závodil poslední sezónu (kdy sem se definitivně zadřel..). Když sem tři járy učil na gymplu a závodil, tak to šlo besser!

O stravování

Zmínil ses, že jsi dlouholetý vegetarián a poslední dobou i vegan. Není těžké dohnat spálené kalorie bez živočišných produktů?
Vegetarian 32 járů, dva járy vegan (co žere med), něco vo tom vím (diplomka na lékařské fakultě, výživa a sport). Žádný doplňky neberu, nasr*t! Jen při trenálech a v závodě to nejlepší, co teď na světě je (surely vegan košer), samosebou od Radka Bé.

Jim Walmsley je vegetarian, jak to dělá…, Mike Wardian, jak to dělá…, Pavel Marek vegan, co dva járy back vyhrál mistrák 24hrs v Kladně, v 50 járech přes 230 km!, jak to dělá… A mrtě a mrtě dalších, keří fak neřeší, ale řeší lidi kolem nich.

Nemocnej su posledních 20 járů tak den v roce. Až teď syfl, pak nic. Jináč sem ale teho moderního syfla taky dostal, sedmý den sem už pomalu běhal, na testy sem nešel, nebudu se prokazovat, že sem se posunul z b-human do a-human, to je nenormální. Ale páč to doma dostali všici, tak sem to měl taky, očkování mrd*t! Ale nejsem proti, v žádným případě, ale mě do prdele nikdo džigat nebude!!!

O výchově

Jedna z věcí, co mě u tebe překvapila, byl fakt, že máš tři děti (7, 8, 14 let). Zajímalo mě tedy, jaký postoj k jejich výchově máš.

Rodit sem začal až po 40, předtím šu**ní slepejma nábojema do různých kanónů… Lidi furt řešej vjek, zoufalci…

Děcka vedu k pohybu a fair play, nikam je netlačím, žádný kopačky (FUJ!) ani hokejky a kolektivní hry určitě ne-e. Ať si dělaj, co budou chtít sami. Viděl sem mrtě zoufalých rodičů, co si vylepšovali ego na svých děckách – chudáci děcka i rodiče…

O budoucnosti

Máš ještě nějaké běžecké nesplněné sny? Co máš v plánu dále?
WR 55 na 100 majlí. Nominovat se na ME Verona 2022, 24hrs, s mlaďochama, jak jináč… esi se to povede, tak to v 57 járech bude majstrštyk twl!!! Spartathlon každej jár, dyš to vynde.. V 60 CR na 42,2k – podle teho, vo kolik to Jirka Rerych (brněnský běžec, ročník 1962 – pozn. redakce) posune (má náskok pár járů..) každopádně chci pod 2:50 h, pomalejš to je turistika…

Ve zkratce

  • Oblíbený závod v ČR\SK: Baroko 42,2, Vokolo Príglu
  • Běžecký vzor: kdysi to byl Ťopek
  • Největší úspěch: 17. flek ME ironman 1995 (8:56:13h), teďkonc CR rekordy age groups long distinc. A slušný výsledky v porovnání s dědkama ve světě (v CR 55 už moc běžců nežije…)  
  • Nejoblíbenější jídlo před závodem: jasmínka s kokosákem
  • Nejoblíbenější jídlo po závodu: nevím
  • Nejlepší regenerace: horká vana
  • Nejméně oblíbený trénink: nemám

4 komentáře

David 25. 3. 2022 - 10:20

Pro někoho to je turistika nad 2:30 pro někoho nad 2:50 pro někoho nad 3:50 atd, ..mistr žije ve vlastním světě a ostatní jsou sráči, teplouši, atd…

Odpověď
Pavel 23. 3. 2022 - 13:00

Takže jsem buzík a ještě k tomu turista. A jako mrtě kámoš jsem jaksi navíc… :) Kdybych tě neznal, tak asi začnu řešit co jíš nebo nejíš…!

Odpověď
Filip 23. 3. 2022 - 11:45

Těším se na jeho knihu memoárů. Ale to si ještě pár desítek let počkám…

Odpověď
Pavel 22. 3. 2022 - 8:05

Povedený a věřím, že poměrně komplikovaný rozhovor. Ale jako moc dobrý…

Odpověď

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky