Úvod Nezařazené Meteorologie a sport: Dovolenou v horách zachrání čtení mraků, mobilní aplikace a chytrá rozhodnutí

Meteorologie a sport: Dovolenou v horách zachrání čtení mraků, mobilní aplikace a chytrá rozhodnutí

od Karolína Hornová

Víte, jak „číst oblohu“, kde získat adekvátní meteorologické informace, a kdy nám zvířata napoví počasí lépe než „internety“? Poradíme, jak předpovídat počasí z mobilních aplikací i bez nich i proč se před cestou do hor pojistit.

Meteorologie „slaví“ 23. března svůj světový den. Na první pohled se může zdát, že toto téma má se sportem pramálo společného – dokud nám nedojde, kolik z nás, trailových bežců, cyklistů nebo turistů, vyráží za svým oblíbeným sportem do hor. Právě v horských podmínkách umí být počasí nejzrádnější. Ohrozit může nejen naše zdraví, ale i majetek, který při cestování opouštíme. Dnes si připomeneme, jak s informacemi o počasí nakládat, jak se proti jeho nepřízni vyzbrojit a jak se chránit před jeho – mnohdy ničivou – silou. 

Ochrana před živly: Dobrá předpověď i pokora

Vyznat se v dění na obloze a umět vyhodnotit situaci patří mezi klíčové znalosti v oblasti leteckého sportu, ale také třeba plachtění, windsurfingu nebo kitesurfingu. Schopnost vyhodnotit situaci (a zachovat se podle toho) může zachraňovat životy. Z pohledu turisty, běžce nebo cyklisty to ale neznamená, že znalosti z meteorologie můžeme nechat extrémním sportovcům a můžeme se spokojit s aplikací v mobilu. Ačkoli je krátkodobá předpověď pomocí radaru a matematického modelu poměrně přesná, vůbec nás nemusí upozornit třeba na náhlé bouřky. 

Znalost dlouhodobých trendů pro danou oblast je klíčová, stejně jako nepodcenění přípravy, respektive přibalení všeho, co můžeme při změně počasí potřebovat. Kromě náhradního nebo teplého oblečení v nepromokavém obalu nebo bundy s membránou nezapomínejte především na pokoru a zlaté horské pravidlo, které říká, že pokud se vám změny počasí jen trochu nelíbí a máte možnost se vrátit, zkrátit cestu nebo se včas schovat, udělejte to. I kdybyste měli nakonec trošku litovat, že to bylo „zbytečně“.

Nejlepší aplikace na počasí? Více zdrojů a zdravý rozum

Asi každý z vás, kteří čtete tento článek, máte nějakou „tu svoji“ aplikaci nebo jiný zdroj meteorologických předpovědí, na který nedáte dopustit. Mnozí z nás využívají oficiální aplikaci ČHMÚ zobrazující meteorologické jevy s využitím radaru a krátkodobou předpověď pomocí matematického modelu. Sofistikovanou a velmi přesnou aplikací je české Windy, které vizualizuje data z pěti numerických modelů, umožňuje zobrazovat jednotlivé vrstvy a využívají ho i profesionální piloti a jachtaři. 

Mezi velmi oblíbené aplikace u nás patří také VentuSky, která rovněž využívá radarová data, nebo norská služba Yr.no, zobrazující data s celosvětovým dosahem. Velmi dobré ohlasy (nejen) od turistů, ale i od „lovců blesků“ má specializovaná aplikace Lightning Alarm, která mapuje výskyt bouřek. U předpovědi počasí při outdoorových sportech platí ale zásadní poučky: nespoléhat se na jednoduchou předpověď v novinách nebo rádiu, při předpovědi porovnávat prognózy z alespoň dvou zdrojů či aplikací, a především – nevěřit jim stoprocentně a nepřehlížet varovné signály přírody.

Čtení oblohy: Věřte tomu, co vidíte 

I když vám meteorologická aplikace ukazuje vývoj počasí v „přímém přenosu“ a máte s ní dlouhodobé zkušenosti, nikdy se nezapomínejte dívat také kolem sebe – především na oblohu. 

Přes den:

  • Razantní zhoršení dohlednosti a viditelnosti, barevné změny na obloze věští změnu počasí, pravděpodobně k horšímu.
  • Oblačnost s rychlým vertikálním vývojem (mraky ve tvaru kup, hradů a posléze věží): předzvěst příchodu bouřky z horka nebo přeháňky.
  • Vysoká, kupovitá oblačnost, připomínající hradby nebo cimbuří: znak nestabilního proudění ve vyšších vrstvách atmosféry a pravděpodobnost rychlé změny počasí (bouřek nebo silných větrů).
  • Ploché kupy mraků bez vertikálního vývoje (tzv. „beránky“): předzvěst pěkného počasí.

Ráno:

  • Ranní červánky vypadají mírumilovně, ale obvykle věští příchod deštivého počasí.
  • Šedá obloha při východu Slunce znamená přítomnost vodních kapek v ovzduší a příchod deště.

Večer:

  • „Krvavě“ červená obloha s barevnými světelnými jevy při západu Slunce: Napovídá příchod špatného počasí následující den. Rudou barvu „fotogenického“ západu slunce totiž způsobují prachové částečky nebo také kapičky vody, signalizující blížící se frontu.
  • Večerní červánky jsou naopak většinou signálem pěkného počasí na druhý den.
  • Naopak zcela jistě pěkné počasí signalizuje obzor při západu zbarvený od červené přes žlutou do jasné modré barvy. 

V noci:

  • „Blikání“ hvězd nad obzorem je také signálem změny počasí. Tento jev vzniká jako produkt neuspořádaného proudění atmosféry a rozdílného indexu lomu světla. Pokud hvězdy „blikají“ i výše nad obzorem, je změna počasí na druhý den téměř jistá.

Tlak vzduchu: Počasí předpovědí pavouci i hodinky

Tlak vzduchu můžeme pozorovat na meteorologických hodinách v horské chatě i v některých chytrých a sportovních hodinkách vybavených barometrem. Jestliže tlak vzduchu dlouhodobě klesá, lze očekávat příchod tlakové níže a zhoršení počasí. Naopak kontinuální zvyšování tlaku je signálem pěkného a slunečného počasí. Vhodné je ale i pozorovat přírodu kolem sebe – věděli jste, že pavouci spřádají sítě pouze, pokud cítí, že bude následovat pěkné počasí? Živočichové jsou na změny tlaku citlivější než my a řídit se podle jejich chování se vyplácí.

Podobně to mají i jiná zvířata: Ptáci se před příchodem špatného počasí stahují z vrcholků a hřebenů hor do nižších poloh. Nejlépe předpovídat déšť umí kavky a proslulé vlaštovky – pokud létají nízko až těsně nad zemí, je příchod deště téměř jistý. V Tatrách a Alpách napoví kamzíci: Stahují se do závětrných údolí nebo k hranici lesa. Před deštivým počasím se schovávají i poletující motýli (přestávají opylovat a uchylují se do úkrytu) nebo horská zvířata jako svišti, kteří zalézají do svých nor.

Hodnoty tlaku ovzduší: Co znamenají?

  • 1020 hPa a více: stálé, suché a slunečné počasí.
  • 1000-1020 hPa: nestále počasí, proměnlivá oblačnost s možností srážek.
  • Méně než 1000 hPa: Blíží se deštivé počasí, čím nižší tlak, tím stálejší deštivé počasí.
  • Při prudkém snížení tlaku umějí některé hodinky spustit alarm na blížící se bouři.

Dlouhodobé trendy: Tatry se chovají jinak než Alpy

Při plánování treku v horách je kromě aktuální předpovědi počasí klíčová i práce se znalostí dlouhodobých trendů a statistik vývoje počasí v dané lokalitě. Nejsou to žádné pranostiky ani povídačky místní báby kořenářky – jde o jevy vznikající na základě zeměpisné polohy, nadmořské výšky nebo proudění vzduchu. Informace o dlouhodobých meteorologických trendech získáte třeba v turistickém průvodci, ale také v místních infocentrech a samozřejmě od zkušených lokálních průvodců nebo horských vůdců.

Jak to funguje v praxi? Pokud jste častými hosty v Tatrách, pak víte, že na túru se zde v létě vyplatí vyrazit opravdu brzy – jen tak se vyhnete velmi pravděpodobné letní odpolední bouřce z tepla. „Vždyť je úplně modro, jdu jen v kraťasech a v tričku!“ Taková věta se v Tatrách nemusí vyplatit – kromě promočeného oblečení vás mohou ohrozit i blesky šlehající do skal v bezprostřední blízkosti. Naopak v italských Dolomitech panuje vlhčí podnebí, díky němuž vás zde letní bouřky zaskočí jen zřídka. 

Výstroj i pojištění: Prevence nepříjemností

Říká se, že kdo je připraven, není překvapen. Vyrazit do hor bez teplé a nepromokavé vrstvy nebo naopak bez dostatku vody a ochrany před sluncem je podcenění přípravy. Stejně tak jako nevěnovat pozornost pojištění – cestovní pojištění by mělo být samozřejmostí i na víkend v Alpách, nemluvě o speciálním úrazovém připojištění v případě provozování náročných nebo extrémních aktivit, jakými jsou třeba právě letecké sporty, které jsou na počasí doslova závislé. Pojištění stojí doslova několik stovek, které následně mohou vyřešit (a finančně pokrýt) spoustu nepříjemností.

Nemyslet jen na sebe je pravidlo, které se vztahuje nejen k osobám, které cestují s vámi, ale také k vašemu majetku. Loňský rok ukázal, že změny počasí a živly mohou zaútočit úplně všude a majetek bez dozoru je vůči nim o to náchylnější. Může to být automobil zaparkovaný pod stromem, střecha, ale také vybavení domu nebo bytu, které se mohou stát „obětí“ nejen živlů, ale třeba i potopy z prasklého potrubí. Nepodceňovat sílu větru, vody a vzduchu by měla být samozřejmost nejen při sportu a dovolené, ale i v rámci zajištění klidného návratu.

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky