Úvod TréninkBěžecký trénink Přes patu nebo přes špičku? Řešíme došlap při běhu

Přes patu nebo přes špičku? Řešíme došlap při běhu

od Magdaléna Ondrášová

Je to tak černobílé, jak se píše? Tedy přes patu je to špatně, běhejte přes špičku? Pravda je někde uprostřed. Jak tedy vypadá správně vedený došlap a jak se o něj pokusit bez přítomného trenéra, si vysvětlíme s právě s trenérem a fyzioterapeutem Petrem Soukupem.

Běh přes patu

Jak sám název napovídá, došlapujeme při něm nejdříve na patu, a pak teprve přecházíme na celé chodidlo. Takový styl je kontraproduktivní. „Běh přes patu nás celkově brzdí. Dokrok probíhá před naším těžištěm a než se těžiště dostane na stojnou nohu, tak zákonitě musíme brzdit,“ vysvětluje triatlonista neekonomičnost takového pohybu. 

Ihned však dodává, že ne vždy to je nutně špatně: „Například při seběhu z prudkého kopce, kdy již přestáváme mít kontrolu nad naší rychlostí, je právě běh přes patu velice efektivní brzdou.“

Běhání přes špičku

Při tomto dokroku dochází k opačnému mechanismu než výše. Nejdříve došlapujeme na špičku, poté teprve na celé chodidlo. Úskalí brzdného mechanismu zde není. Naopak, krok je v tomto směru efektivní a běh rychlý.

Fyzioterapeut však varuje, že v takovou chvíli je běh náročný na pohybový aparát: „Jsou přetíženy především lýtková oblast (Achillovy šlachy) a plantární fascie.“ Pokud tedy běháte spíše přes přední část chodidla, kompenzujte namáhané partie. Pomůže protahování, ošetření válcem a podobné techniky.

Jak na kompenzaci válcem neboli rollerem najdete v článku níže:

Jaký styl běhu je ten nej?

Popsat nejlepší došlap není jednoduché. „Existuje ale ve světě sportu vůbec něco ideálního?“ ptá se Petr Soukup a v odpovědi na dotaz, jak popsat nejlepší došlap, volí opatrná slova, neboť i ve světě sportu se vše posouvá a za rok mohou současné poučky či výzkumy neplatit. „Z mého pohledu by měl každý nadprůměrný běžec sám cítit, na jakou část chodidla dokračuje a při změně terénu, bot, nastupující únavě dokrok adekvátně změnit. Já se však v ‚ideálním‘ stavu snažím dokračovat na střed chodidla.“ 

Zarytí pataři zbytečně brzdí, nárazy namáhají klouby a celkově pohybový aparát; špičkaři si zase koledují o zranění z přetížení, pokud tedy poctivě nekompenzují, nebo nejsou hříčkou přírody – ale i takoví jsou. Ideální je tedy to „uprostřed“ a styl dle potřeby upravit.

Zkoumat a podpořit běžecký došlap můžeme i bez trenéra

Abyste zjistili, jak jste na tom, stačí natočit se na mobil z bočního pohledu při běhu přirozenou rychlostí. Zjistíte nejen to, jak došlapujete, ale třeba i zda nepředsouváte bradu, zda používáte ruce a podobně.

Čistokrevným patařům radí Soukup zapojit do svého tréninku běžeckou abecedu: „Zařaďte ji s výběhem do krátké cca 50metrové rovinky na začátku tréninku. Právě ABC nás všechny přirozeně vede k dokroku na přední část chodidla a rovinkou si tento stereotyp lépe zafixujeme.“

Slyšíte o běžecké abecedě poprvé? Liftink, skipink, koleso vám nic neříkají? Podívejte se na naše videa i s návodem.

Ovlivňují běžecký došlap boty?

Ovlivňují. Rozdíl mezi modely silniční a krosové obuvi, nebo i jednotlivými značkami, dozajista bude, ale nejvíc došlap ovlivní typy bot. „Objemová bota nás díky své větší stabilitě a odtlumení povede spíše k běhu přes patu,“ upozorňuje Petr Soukup na úskalí pohodlí tréninkových bot. Dobré zase je, že v únavě nám takový běh odpustí a alespoň trochu ochrání před tvrdým dopadem na patu. „Naopak tempové a závodní boty nás nutí běžet více přes střední část,“ uzavírá fyzioterapeut a triatlonista v jedné osobě.

Petr Soukup (*1987)

  • vystudoval Tělesnou výchovu a sport na FTVS UK a Fyzioterapii
  • mistr ČR ve sprint triatlonu
  • vicemistr světa v terénním triatlonu (do 19 let)
  • vicemistr světa v Ironmanu (kategorie 30 – 34 let)

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky