Úvod TréninkBěžecký trénink Tipy české rekordmanky: Jak trénuje, jí a odpočívá Moira Stewartová?

Tipy české rekordmanky: Jak trénuje, jí a odpočívá Moira Stewartová?

od Rungo

Běžecká sezona se začíná pomalu rozjíždět. Po dvou koronavirem poznamenaných letech se zdá, že letos bude i plná závodů. Přemýšlíte, že se vaši letošní výzvou stane půlmaraton? Inspirujte se tipy české vytrvalkyně a rekordmanky na 21kilometrové trati Moiry Stewartové. Ta prozradí, jak vypadají její tréninky, co vynechává ze stravy či jak přistupuje k regeneraci.

1. Trénink

Týden bývá hodně různorodý. Rozhodně neběhám pořád to samé. Zařazuju snad úplně všechno – různá běžecká cvičení, nějaké rychlejší kratší úseky na dráze, fartleky, delší úseky v tempu závodu, dlouhé výběhy, kopce….a do toho hodně klušu. Běžecké tréninky mám většinou dvakrát denně. Mimo to nezapomínám ani na protahování. Momentálně jsou to především cvičení na záda kvůli zranění, které jsem měla. Snažím se zaměřovat i na dechová cvičení a posilování. Nejsou to ale žádné těžké váhy. Většinou zařadím něco lehčíhod už po samotném běhu. Teď jsem taky začala jezdit na kole a občas tím nahradím odpolední výběh.

2. Jídlo

Co jsem začala běhat delší tratě, snažím se jíst víc než předtím, abych doplňovala energii. Nedodržuju ale žádnou speciální stravu. Jediné, čemu se opravdu striktně vyhýbám, je laktóza, protože mám zjištěné, že ji neumím pořádně trávit. To mi ale nevadí, sama od sebe nejsem úplně milovník mléčných výrobků. A čemu nikdy neodolám? Klasika, sladké. (směje se) Mám ráda čokoládu, tu uždibuju pořád. Nedám dopustit taky na různé kokosové sladkosti. Nebo třeba pití z aloe vera, to je takové moje guilty pleasure poslední doby. Co se týče alkoholu, příležitostně si na nějaké akci dám, ale zas tak moc situací se nenaskytne. Ale musí to být něco sladkého nebo míchaného, taková ta česká klasika pivo nebo víno mi nechutná.

3. Regenerace

Vím, že občas odpočívám málo.  Nikdy to není vyrovnané a vždy se víc dřu, než si dopřávám regeneraci. Naučila jsem se chodit mezi fázemi na chvilku lehnout, aby tělo trochu zrelaxovalo. Spánek je pořád ta nejlepší regenerace. Chodím občas i do vířivky, sauny, doma pracuju s theragun. V poslední době jsem začala pravidelně chodit i na fyzio a ráda skočím taky na masáž.

4. Mentální příprava

Mentální příprava je opravdu hodně důležitá. Čím delší závodní trať, tím vetší důraz by měl člověk dávat na psychiku. Myslím, že dobře nastavená mysl může vést k lepším výsledkům, než na jaké má člověk reálně natrénováno. S žádným odborníkem na mentální přípravu nějak dlouhodobě nespolupracuju. Párkrát jsem to ale vyzkoušela a určitě se chystám znovu, jen jsem se k tomu z časový důvodů ještě nedostala. Pokud se mi nedaří, čtu si pro inspiraci svoji oblíbenou knížku s tematikou sportovní psychologie.

Moira Stewartová

  • * 9. června 1995 26 let,
  • dcera běžců Eddieho a Miriam Stewartových,
  • šestinásobná česká mistryně v běhu na 10 kilometrů,
  • od roku 2018 se soustředí na delší distance,
  • v roce 2021 zaběhla kvalifikační čas na maratonské trati, ale na OH v Tokiu z kapacitních důvodu neodjela,
  • v březnu letošního roku zaběhla výkonem 1:10:14 hodiny národní rekord v půlmaratonu.

Autor článku: Marie Sehnálková

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky