Úvod VybaveníCyklistika Cyklocomputery: co všechno umí moderní tachometry měřit?

Cyklocomputery: co všechno umí moderní tachometry měřit?

od Martin Kubala

ADVERTORIAL Zatímco v posilovně platí pořekadlo “není fotka, není trénink”, cyklisté mají svou obodobu ve rčení “co není změřeno, jako bys nejel”. Nebudeme zde porovnávat jednotlivé typy cyklocomputerů, zaměříme se raději na praktické využití jejich možností tak, aby váš trénink splnil to, co od něj očekáváte. A co že to všechno cyklocomputery umí?

Měření rychlosti, vzdálenosti, času

Základní informace, které jsou součástí všech typů měřidel: okamžitá, průměrná nebo maximální rychlost, ujeté vzdálenosti a jako bonus pak evidence “rekordů” v podobě nejrychleji ujetých úseků od pěti do čtyřiceti kilometrů, nejdelšího tréninku, nejrychlejšího tréninku atd. (v závislosti na specifikaci). 

Mezi další pak patří aktuální čas, stopky, doba jízdy, celková doba tréninku, čas západu slunce, doba strávená jízdou do kopce, doba strávená jízdou z kopce, průměrná rychlost jízdy do kopce (VAM), průměrná rychlost klesání spolu s dalšími variantami, na které si výrobce vzpomene.

Které další zajímavé funkce vám při tréninku určitě pomohou?

Nastoupané metry

Kromě součtu nastoupaných metrů disponují cyklopočítače funkcemi zobrazujícími aktuální sklon kopce a rychlost stoupání / klesání (VAM – výškové metry za hodinu). Při absenci wattmetru vám aktuální rychlost VAM při tréninku jízdy do kopce může být užitečným pomocníkem.

Výkon

Disponuje-li vaše kolo wattmetrem, máte k dispozici nejspolehlivější ukazatel vašeho úsilí. Nic jiného než síla, kterou dlouhodobě tlačíte na pedál nepoukazuje lépe na vaší výkonnost. Pro vrchaře je klíčovým ukazatelem hodnota přepočtena na 1 kg tělené hmotnosti – W/kg. 

Hodnoty výkonu vám computer umožní zobrazit v aktuální, průměrné anebo maximální hodnotě. 

Kromě toho je možné zobrazení i zprůměrovaných hodnot v časovém úseku posledních 3, 10 anebo 30 vteřin. Doporučujeme zobrazení hodnot v časovém úseku deseti vteřin. Kratší úseky vykazují příliš velký rozptyl hodnot, delší naopak reagují se značným zpožděním. 

Ve stejných variacích jako absolutní hodnoty si můžete zobrazit i výkon ve formátu W/kg anebo v procentech vůči vašemu FTP (maximální výkon, který jste schopni držet po dobu 20 minut).

Většina tréninkových plánů dnes počítá s tím, že cyklista disponuje wattmetrem a zná aktuální hodnot.

Co všechno dalšího umí moderní cyklocomputery změřit? Zvládnou hlídat i vaší bezpečnost? Můžu mít na kolo místo cyklocomputeru třeba chytré hodinky? Dozvíte se na blogu Alza.cz, pro kterou RUNGO.cz občas píše nezávislé články.

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky