Úvod VybaveníBěhání Tyhle hodinky jsou „Epixké“. Ultramaratonec podrobil kritickému zkoumání baterii modelu od Garminu

Tyhle hodinky jsou „Epixké“. Ultramaratonec podrobil kritickému zkoumání baterii modelu od Garminu

od Dan Orálek

Vydrží Garmin Epix Gen 2 Spartathlon? To je jedna z otázek, které zajímaly ultramaratonce Dana Orálka. Test je tedy primárně zaměřen na spotřebu baterie, ale i funkce, které jsou k tréninku a závodu nejnutnější.

Příležitost otestovat nové Gaminy Epix Gen 2 z pohledu ultramaratonce jsem jednoznačně uvítal. Jednak si rád hraju a také Garminy používám už víc než deset let od verze Forerunner 310, která byla sice velmi dobrá, ale třeba na Spartathlon (běžecký závod o délce 246 kilometrů, pozn. red.) nepoužitelná, protože vydržela fungovat maximálně asi 14 hodin. Řešení jsem sice viděl, u Maďarky Sylvie Lubicz, ale mít na ruce dvoje hodinky fakt není ideální řešení. S délkou výdrže jsem byl spokojen až u modelu Forerunner 945 (dále jen FR 945), který vydržel skoro 30 hodin, ale opravdu s odřenýma ušima nebo vlastně odřeným řemínkem.

K testu jsem dostal Epix Gen 2 Pro Sapphire – tedy tu luxusnější verzi, která kromě safírového sklíčka a titanového pouzdra disponuje také příjmem vícepásmové GPS. Samozřejmě to hlavní, co je vidět, když hodinky poprvé spustíte, je naprosto úžasný displej, který bude pro většinu případných zájemců tím hlavním lákadlem. Ovšem i další vlastnosti nejsou k zahození a funkčnost je srovnatelná s vlajkovou lodí v podobě modelů Fénix. Podrobných recenzí na Epix už bylo napsáno celkem dost (jedna naše je tady, srovnání s modelem Fénix 7 najdete tady), takže dále se budu zabývat především vlastnostmi, které jsou pro mě důležité z hlediska ultraběžce, a také na případné rozdíly vzhledem k modelu FR 945, který aktuálně vlastním. 

Garmin Epix Gen 2 a ultramaratonec

Co mě jako ultramaratonce zajímá? Tak především výdrž, kterou jsem otestoval i ve dvou závodech. Potom takové ty standardní funkce, jako je měření vzdálenosti, tepová frekvence (TF) a některé tréninkové metriky. No a čas od času se mi hodí také navigace a mapa. 

Samozřejmě na prvním místě je potřeba pochválit Amoled displej. Je to značný rozdíl oproti tomu, co znám na FR 945 a není to jen tím, že se transreflexní displej zaměnil za amoled, který má úplně jiný princip, protože každý pixel vlastně svítí. Také těch bodů je skoro čtyřikrát více a dokážou zobrazit řádově mnohem více barev. Všechno je mnohem barevnější, hezčí a také lépe čitelné.

Vůbec nejvíce se to pozná na zobrazení map, na kterých vidíte naráz mnohem více informací, a přesto jsou čitelnější než u FR 945. Pochopitelně se za to platí – jednak cenou hodinek a také vyšší spotřebou energie. Kvůli energii si při používání můžete volit stále zapnutý displej nebo vypnutý, který se zobrazí při gestu, stisku tlačítka nebo dotyku obrazovky. Zapnutý displej venku na slunečním světle také skoro nevidíte, protože má velmi ztlumené svícení a opět se rozsvítí při nějaké akci. Nevýhodou vypnutého displeje je, že chvilku trvá, než se zapne a někdy, když se vypne dříve, než stihnete přečíst informace, tak ho znovu musíte zapnout, a to není úplně příjemné a pohodlné.

Trochu jsem měl strach z hmotnosti hodinek, protože jsem měl krátkou zkušenost z Fénixem ve verzi 3, kdy mi hodinky přišly dost těžké a plastový Forerunner byl naprosto jiná váhová kategorie, alespoň na ruce. Úplně zbytečně, protože váha Epixu je tak akorát, přestože je samozřejmě o trochu těžší (70g Epix oproti 50g FR 945) než plastová 945, ale nemám pocit, že kulhám na levou ruku.

Výdrž hodinek, která je deklarovaná v rámci specifikace Epixu se mi zdála dostatečná. Pro mě je ale velmi důležitá. Moje zkušenost, že slibovaná výdrž FR 945 je 36 hodin při GPS záznamu a realita byla sotva 30 hodin, mě vedla k rozhodnutí ji trochu otestovat. Výborná funkce, související s výdrží, která ve FR 945 nebyla, je volba Režimu napájení. Zároveň se vám před spuštěním aktivity zobrazí nejenom procentuální stav baterie, ale také kolik hodin vám vydrží hodinky v rámci dané aktivity. To bude samozřejmě ještě ovlivněno nastavením displeje, a také jestli používáte mapy a navigaci. Nicméně je to funkce, která se opravdu hodí, protože hned vidíte, jak dlouho můžete běžet. Tedy s fungujícími hodinkami, protože jinak váš běh asi závisí na úplně jiných věcech, než je stav baterie. Navíc ve chvíli, kdy vidíte, že baterie už bude docházet, můžete zvolit režim, který baterii bude šetřit a vaše měření bude zachráněno. Pochopitelně, že na výdrž bude mít také vliv, jestli máte povolené upozornění, a také jak často na hodinky budete koukat. Pokud si pustíte metronom, tak zkrátíte dobu použití asi také výrazně, a to nemluvím o přehrávání hudby, kdy si časy můžete rovnou podělit asi tak číslem tři. 

Které funkce Garmin Epix Gen 2 využívám?

V rámci běžného použití i v rámci závodů existují funkce, které jsou za mě naprosto základní a chci je mít k dispozici. Nejjednodušší funkcí, ale důležitou, která je vždy na první obrazovce, je pochopitelně měření času. Ano, opravdu byla doba, a je to více jak 30 let, kdy jsem neměl hodinky a čas jsem neměřil na mobilu, protože mobily ještě nebyly ani v mých oblíbených sci-fi. Čas jsem si změřil tak, že jsem vybíhal u veřejných hodin a při návratu jsem zjistil, jak dlouho jsem běžel s vysokou přesností na celé minuty. 

Druhou funkcí, na kterou jsem si zvykl za posledních 12 let, je měření vzdálenosti. Dříve, pokud člověk neběžel na dráze, byla vzdálenost téměř vždy pouhým odhadem. Za těch 12 let prošlo měření vývojem, kdy stále dochází ke zpřesnění, které bylo k dokonalosti dovedeno v posledních modelech Garminu, kdy umí multipasmové měření a přesnost je téměř na metr. Další funkcí, která souvisí se GPS, je měření stoupání a klesání. Díky integrovanému tlakoměru je dnes toto měření opět velice přesné a pochopitelně si můžete zobrazit celou řadu parametrů včetně rychlosti stoupání.

Měření tepu (TF) je velmi důležitá funkce, zvláště pokud ji sledujete dlouhodobě, protože vám dává informaci o aktuální zátěži a také vaší kondici. Měření TF na hodinkách jsem poprvé vyzkoušel někdy v roce 1988 v rámci testů pro středisko vrcholové sportu na tehdy jediné značce, která ji uměla měřit, což byl Polar. Bylo to samozřejmě pomocí pásu a ten používám dodnes. Má to dva důvody, za prvé přesnost, za druhé měřicí pás dnes poskytuje celou řadu dalších metrik ohledně vašeho běhu.

Poté, co jsem si před třemi roky poranil koleno, je zvláště informace o tom, jak zatěžuji levou a pravou nohu, pro mě dost důležitá. Co se týká měření TF na ruce hodinkami, tak ve FR 945 mi to při běhu dělalo často docela velké chyby. Zde musím konstatovat, že kvalita měření na zápěstí se u Epixu dost vylepšila a už i pro mě je použitelná. Přesto zůstávám u pásu.

Navigace a mapy jsou pro mě skvělé funkce, které mají ovšem limit právě v tom, že to žere celkem hodně energie, a tak je možné je použít jen pro běhy a závody kolem 10 až 12 hodin. Ale pro objevování nových tras, zvláště v neznámém prostředí, je navigace naprosto skvělá.

V rámci tréninku, závodů i denního nošení, používám ještě celou řadu metrik a ukazatelů, ale v principu jsou už jen pro informaci nebo zábavu. Příkladem mohou být metriky běhu nebo nově výdrž (stamina). Po doběhu sleduji VO2 max, stav tréninku, nebo i body battery nebo přizpůsobení teplotě. Všechno spíše orientačně, než aby mi to měnilo tréninkový plán.

Nastavení obrazovek pro běh

Obrazovky

  1. TF, vzdálenost, čas, aktuální tempo.
  2. TF, vzdálenost akt. kola, čas akt. kola, tempo akt. kola.
  3. Výdrž (stamina).
  4. Čas posledního kola, celkové stoupání, prům. tempo, prům. TF, délka provozu na baterii, nadmořská výška.
  5. Graf stoupání.
  6. Mapa, čas, vzdálenost.
  7. Čas (kolik je hodin), východ slunce, západ slunce.

Standardně mám nastaven Auto Lap, čili automatické měření kola na jeden kilometr. To mi umožňuje průběžně sledovat tempo na kilometr. Je to daleko zajímavější než okamžité tempo, protože se tak vyrovnávají rozdíly tempa kvůli terénu a okolním podmínkám.

Režim napájení pro běžné tréninky mám nastaven Normální + trvale zapnutý displej, protože je zde zapnuto multipásmové měření a v tréninku neběhám více jak tři až čtyři hodiny.

Spotřeba baterie Garmin Epix Gen 2

DatumPower
Mode
Displej ONStart %Konec %Spot. %ČasVzd. (km)Spotřeba
 %/h
Teoreticky výdrž hodin při plné bateriiPozn
10.5.2022NormalAno867791:21:1115,466,65                   15 
11.5.2022NormalAno 736581:10:2015,846,82                        15 Workout: 2×4 km
12.5.2022NormalAno1009550:53:2010,625,63                       18 
14.5.2022UltradaoAno8773146:47:4482,702,06                        49 Závod Borák
21.5.2022NormalAno564791:23:1815,026,48                        15 
22.5.2022Normal + mapaAno6542231:39:0217,3113,93                          7 Mapa trvale na obrazovce
23.5.2022NormalAno1009281:11:2816,136,72                        15 Workout: 2×4 km
24.5.2022UltradaoAno888351:45:1820,112,85                        35 
4.6.2022NormalNe3625111:46:0221,356,22                        16 Volný běh
5.6.2022Normal + navigaceNe9880181:43:4818,5210,40                        10 
11.6.2022UltradaoNe7565105:15:1464,601,90                       53 Závod LesemPolem Veselice

V žádném z testovacích měření jsem nepoužíval hudbu. Měl jsem stále zapnuté upozornění na uběhnutý kilometr (nebo úsek) ve formě pípnutí a vibrace – při vypnutí možnost ušetřit energii.

Režim Normal: multipásmové GPS, zapnuto BT, měřící pás pro TF

Režim Ultradao (můj): standardní GPS, vypnuto BT, měřící pas pro TF

Recenze Garmin Epix Gen 2, jsou vhodné na ultramaraton?

Hodinky Epix Gen 2 jsou skvělým pomocníkem běžce a ultraběžce. Oproti FR 945 jsou hlavním vylepšením HW displej, GPS a výdrž, která i přes náročnější HW je při správném použití dostatečná i pro celý Spartathlon. 

Nové funkce, jako je Výdrž (Stamina), napájecí profily a vylepšení metrik a některé nové metriky včetně Snímku zdravotního stavu, jsou výborné a dobře použitelné. 

Možnost nastavit všechny parametry sportovního profilu a dalších vlastností v programu Garmin Connect ve vašem mobilním telefonu je velmi pohodlná a příjemná.

Jediným negativem, které na hodinkách nacházím, je pro mě cena. Každý musí zvážit, jestli investice to tohoto krásného kousku stojí za to.

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky