Úvod VybaveníBěháníSporttestery Zdravý spánek: Jak má vypadat a pomůžou nám k němu chytré hodinky?

Zdravý spánek: Jak má vypadat a pomůžou nám k němu chytré hodinky?

od Rungo

ADVERTORIAL Kvalitní spánek znamená lepší probouzení, více energie a také rychlejší regeneraci po tělesné nebo duševní aktivitě. Jak získat maximum informací o svém spánku z chytrých hodinek, jak zlepšit spánkové návyky a jak přizpůsobit trénink, pokud jsme se nevypsali „dorůžova“? Odpovědi přinášíme v následujícím článku.

Jak má vypadat zdravý spánek?

Kvalitní spánek přináší optimální proces regenerace organismu (nejen) po sportu, ale také třeba po náročném dni v práci. Kvalitní regenerace pak znamená dostatek energie pro další den. Někteří mají to štěstí, že usnou i ve stoje, po cvičení, nebo po hodinovém zírání do monitoru, jiní musí svou spánkovou hygienu hlídat. Obecně ale platí, že pravidelný režim zlepšuje spánkové návyky a kvalitu odpočinku. Pokud budeme tedy každý den chodit spát a vstávat plus mínus ve stejnou dobu, mělo by to mít pozitivní vliv na rytmus našeho spánku. 

Nekvalitní spánek může i za zhoršenou imunitu

Nekvalitní spánek, ať už zaviněný vlastní vinou (ponocováním, večerním popíjením nebo časově nepravidelným zaměstnáním na směny) může mít negativní vliv na naši energii, náladu, ale dlouhodobě zvyšuje i riziko depresí nebo dokonce cukrovky. Únava organismu, způsobená nedostatkem spánku má často vliv i na obranyschopnost organismu – několik „proflámovaných“ nocí může imunitu zaneprázdnit natolik, že pak snadněji uvolní cestu virům a bakteriím, což se může projevit třeba nachlazením nebo chřipkou. Kvalitní spánek naopak imunitu podporuje.

Stačí čtyři hodiny spánku?

Občas slýcháme, že některým lidem stačí spát čtyři hodiny, a že meta osmi hodin je mýtus. Jak se to vezme. Zatímco kojenci naspí klidně až 17 hodin denně, pro teenagery je ideální délka spánku 8 – 10 hodin a pro dospělé 7 – 9 hodin. Delší spánek může mít negativní dopady (paradoxně včetně únavy), stejně jako spánek výrazně kratší. Průměrná délka spánku je ale u lidí, žijících v tradičních společenstvích s minimálním vlivem civilizace kolem 6,5 hodiny. Velkou roli hraje i naše individuální „nastavení“. Spát pravidelně po kratší dobu než 6 hodin ale odborníci považují za nezdravé.  

Spánkové návyky: Tipy, jak zlepšit spánek

Pokud není váš spánek ideální, možná si za to (ač nevědomky) trošku můžete sami. Máte pravidelnou spánkovou rutinu? Je váš spánek dostatečně dlouhý? Mnohdy to nestačí – podívejte se, co ještě můžete pro zdravý spánek udělat:

  • Před usnutím se aspoň hodinu nedívejte do monitoru počítače nebo mobilu. Modré světlo, které monitory vyzařují, aktivizuje organismus a tím pádem zhoršuje schopnost usnout.
  • Pokud se do monitoru dívat musíte, nastavte si na něm alespoň noční černobílý režim a použijte brýle se skly, filtrujícími modré záření.
  • Aktivujte melatonin. Hormon, který spouští proces usínání, se aktivuje ve tmě. Už před usnutím ztlumte světlo, do lampy u postele nainstalujte žárovku s teplým světlem a na noc zatáhněte závěsy.
  • Usínejte a vstávejte co nejpravidelněji. Každodenní rutina a pravidelné návyky zlepšují kvalitu a délku spánku a správnou funkci „biologických hodin“. Ani o víkendu se tedy nedoporučuje vyspávat příliš „nad limit“.

Jak nejvíce zlepšit svůj spánek? Co všechno umí chytré hodinky při monitoringu spánku? Jak vybrat sportovní hodinky? Dozvíte se na blogu Alza.cz, pro kterou RUNGO.cz občas píše nezávislé články.

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky