Úvod Inspirace Tarahumary trápí česká strava. V 2. etapě MUMu zvítězili Kopecký a Kelbichová

Tarahumary trápí česká strava. V 2. etapě MUMu zvítězili Kopecký a Kelbichová

od Rungo

Tarahumarové, které znáte z knihy Born to run, strhávají běžeckou pozornost. Jejich účast na moravském závodě je svátkem a raritou. Prostředí jim ale příliš nesvědčí, a tak se po včerejší etapě dostává na čelo český běžec Martin Kopecký.

Všechny reportáže můžete číst zde.

Když poběžíte Moravský Ultramarathon, velmi rychle si uvědomíte, práce kolika lidí a jak dlouho dopředu, za celým závodem stojí. Máte tak možnost, sice unavení, ale najezení, po masáži a dopolední relaxaci, zpestřené zajímavou přednáškou, nasednout další den do autobusu a nechat se zavézt na start další etapy, tentokrát do Boskovic. Tam se pak můžete znovu trápit na dalších 43 kilometrech velmi dobře vyznačené trati s šesti občerstvovacími stanicemi, na kterých dostanete prakticky vše, co při takovém běhu potřebujete. A že jsou potřeby běžců velmi rozmanité, to si každý, kdo si stoupne za občerstvovací stůl, rychle uvědomí.

Na Boskovické etapě si hned na začátku také uvědomíte, co to znamená, když v každé etapě závodu překonáváte téměř 1000 metrů převýšení. Zatímco dole na startu vzhlížíte, tak jako všude v Boskovicích, ke hradu nahoru, na 9. kilometru máte hrad pěkně pod sebou a po kůrovcovém kácení v posledních letech tak vidíte hrad i Boskovice samotné jako na dlani.

V dnešním pokračování závodu jsme byli zvědaví na tarahumarské běžce. Z výkonů i umístění bylo zřejmé, že mají oba nějaké problémy. Po závodě jsme se tak snažili zjistit, co se děje. Antonio i Talina bohužel trpí přechodem na naši stravu a přestože se jim pořadatelé snaží maximálně vycházet vstříc, spolu s kuchařským týmem restaurace, je pro oba běžce naše strava velký problém, který se bohužel projevuje silnými střevními potížemi. Na trati při takovémto závodě vám to potom velmi komplikuje život a stojí to čas na četných zastávkách. Dalším problémem, který oba mají, je asfalt. V průběhu závodu je vidět, jak se oba úzkostlivě vyhýbají asfaltu a raději běží po nezpevněné krajnici s dírami, výmoly a podrostem, než po asfaltové cestě. Naštěstí toho asfaltu na Moravském Ultramarhonu není tolik. Nicméně právě na boskovické etapě sbíháte z poslední občerstvovací stanice nad Rašovem dalších téměř šest kilometrů z kopce dolů do Lomnice. A tam už unavené nohy trpí. 

Díky problémům Antonia Ramireze tak v dnešní etapě exceloval Martin Kopecký, kterého usilovně proháněl nestor MUMu, Dan Orálek. Martin nakonec zvítězil v čase 3:18:19 před Danem Orálkem (3:31:06). Jan Šunka, který v průběhu závodu na Dana trochu ztrácel, v závěru zvýšil tempo a v Lomnici se k Danovi začal nebezpečně blížit. Nakonec to ale nestačilo a doběhl necelou minutu za Danem s časem 3:31:52. Antonio Ramirez skončil nakonec v dnešní etapě 16. (4:04:55).

Mezi ženami si velmi dobře vedla Vendula Kelbichová, která vrátila Lence Horákové včerejší porážku a s velmi dobrým časem 3:52:40 nakonec zvítězila. Lenka Horáková, zkušená účastnice Moravského Ultramarhonu, na ni v cíli ztrácela necelé dvě minuty (3:54:03). Na 3. místě pak doběhla Martina Kárová s drobným odstupem na obě běžkyně a s časem 4:06:45 ztrácela na druhou Lenku necelých 11 minut. 

A jak jsme na tom celkově? Po druhé etapě je v pořadí mužů na prvním místě Martin Kopecký (celkový čas 6:40:03), za ním Daniel Orálek (7:12:48) a na třetím místě Jan Šunka, který v celkovém součtu strácí na Dana necelé dvě minuty, což na takovém závodě, jakým je MUM, nehraje zatím žádnou roli. Antonio Ramirez je po druhé etapě 4. s celkovou ztrátou více než 46 minut na vítěze (7:26:33). Budeme mu držet palce, aby se zdravotně dal do kupy a mohl předvést na MUMu, co umí. V ženách je celkové pořadí na prvních dvou místech velmi těsné. Vede Lenka Horáková (7:58:40), hned za ní je pak Vendula Kelbichová (8:03:00), následována Martinou Károvou, která ztrácí na Vendulu necelých 18 minut (8:20:43). 

Co je MUM
Moravský ultramaraton je mezinárodní etapový běžecký závod, který se skládá ze sedmi závodů v sedmi dnech za sebou. Jde o nejdelší etapový závod na území České republiky. Každá etapa má délku maratonu, probíhá velmi členitým terénem a její převýšení je v průměru 900 m stoupání. Závod má v současné podobě centrum v Lomnici nedaleko Tišnova a starty jednotlivých etap jsou kromě Lomnice ještě v Boskovicích, Blansku, Tišnově, Olešnici a Bystřici nad Perštejnem.
Závod založil skvělý český ultramaratonec Tomáš Rusek v roce 1992, kdy první dva ročníky měly deset etap.

Autor textu: Martin Plachý

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky