Úvod Inspirace Předstartovní horečka mistrovství světa v MTBO. Fanděte Čechům, ať přivezou opět medaile

Předstartovní horečka mistrovství světa v MTBO. Fanděte Čechům, ať přivezou opět medaile

od Rungo

Falun – Jsme ve středním Švédsku, v provincii Dalarna proslavené červeným dřevěným koníkem, konkrétně ve městě Falun. V zimě se tu prohánějí běžkaři a skokani na lyžích a v létě – taky! Akorát na kolečkových lyžích. Přidávají se k nim ale (tak jako všude na světě, kde je to v lesích pěkné) i cyklisté. A mezi nimi budeme letos i my. Reprezentanti České republiky v orientačních závodech na horských kolech, zkráceně MTBO. Zní to trochu krkolomně, my tomu říkáme prostě “bajky”. V pátek začíná mistrovství světa.

Bajky se jezdí na horských kolech s odpruženou přední vidlicí a s pevnou nebo odpruženou zadní stavbou. Od cross-country nebo cyklomaratonů se MTBO liší tím, že my dopředu neznáme trať a neznámým terénem se pohybujeme podle mapy. Tu máme připevněnou na řídítkách v takzvaném mapníku a v ní máme vyznačenu trať s kontrolními body, které musíme v daném pořadí projet. Vydat se k nim ale můžeme každý svou vlastní cestou.  

MTBO je amatérský sport, ale na světové úrovni většina závodníků najíždí nemalé objemy tréninkových kilometrů a hodin. Jezdí se rychle, až na hraně rizika, volba postupu nesmí trvat déle než pár vteřin a jeho realizace musí být bezchybná. Délku tratí výrazně ovlivňuje typ terénu, takže se připravují takzvaně na “čas vítěze”. Ve sprintu je to cca 30 minut, na dlouhé trati bezmála dvě hodiny. Je to ale nekonečná zábava a ta radost, když najdete kontrolu! Jenže to už zase musíte urychleně šlapat na další…

Možná jste o našem sportu nikdy neslyšeli, ale Češi jsou v něm opravdu dobří. Medaile vozíme pravidelně, snad to tak dopadne i letos. 

Sedm mužů, šest žen, čtyři juniorky, tři junioři a doprovodný tým trenérů, mechaniků a fyzioterapeutka. Pět závodů (krátká trať, štafety, dlouhá trať, sprint a závod s hromadným startem) ve dvou relativně odlišných terénech. V Säteru nás čekají borovice, množství poměrně rychlých cest, písek a zvlněný terén, kde jsou ale místo kopců v lese propadliny. Tady bude dobré si dvakrát rozmyslet, než do nějaké sjedeme, vydrápat se z ní zpět nahoru by nás mohlo stát cenné vteřiny.

Falun naopak oplývá opravdovými kopci s velkým množstvím technicky náročných kamenitých a kořenovitých trailů. Už teď trochu litujeme svá většinou hardtailová kola. Na těchto trailech totiž není pro kameny a kořeny vidět skoro žádné jehličí, prostě nejedeme po povrchu, ale přeskakujeme z kamene na kořen a zpět na kámen. Víc, než kdy jindy, tady platí zásadní pravidlo pro technickou jízdu: kola se musí točit! Co se stane, když se kolo mezi kameny zasekne, si při tréninku vyzkoušel i náš šéftrenér.

Bude to ale krásné mistrovství, po dvou letech se konečně sjedou závodníci i z Austrálie, Nového Zélandu, Japonska, Ameriky a samozřejmě skoro celé Evropy. Moc se těšíme a pojedeme “jako o medaile”! Budeme moc rádi, když nám budete držet palce, my budeme dávat průběžně vědět, jak se nám daří. 

A kdo bude hájit české barvy?

  • Muži: Kryštof Bogar, Vojtěch Ludvík, Jiří Hradil, Vojtěch Stránský, Jan Hašek (U23), Martin Kanta, Jakub Škoda
  • Ženy: Martina Tichovská, Kateřina Nováková, Valerie Kamererová, Vendula Musilová, Marie Kamarytová, Renata Paulíčková
  • Junioři: Matěj Tuma, Tomáš Zrník, Adam Černík
  • Juniorky: Lucie Nedomlelová, Natali Chamraďa, Rozálie Kuchařová, Sofie Stránská

Důležité odkazy k fandění: Web MS, živé přenosy, Facebook, Instagram, YouTube.

Co je MTBO

Mountain bike orienteering jsou orientační závody na horských kolech. Jedná se o poměrně mladé sportovní odvětví, které vzniklo jako jedna z forem orientačního „běhu“. 

Cyklistika v posledních letech zaznamenala veliký boom, a tak není divu, že se orienťáku na kole věnuje stále více lidí. Je to krásný sport. Sednete na kolo, dostanete mapu a jedete. Čím rychleji tím lépe. Máte za úkol projet kontrolními body a to libovolným postupem. Vlastně je to „rychlostní cykloturistika“.

Kromě těla si protáhnete i mozkové závity a kdo neumí šlapat moc rychle nohama, může to dohnat hlavou. Kalendář závodů s kategoriemi pro příchozí najdete na těchto stránkách.

Autorka textu: Vendula Musilová

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky