Úvod Inspirace Vabrouškovi. Recept na to, jak mít rodinu s vášní pro sport

Vabrouškovi. Recept na to, jak mít rodinu s vášní pro sport

od Adéla Ptašková

Petra Vabrouška (*1973)  asi není třeba představovat. Přední český triatlet má na kontě mnoho světových úspěchů a jen jejich výčet by vydal téměř na samostatnou knihu. Dnes si ho představíme v rámci inspirativní série, která se věnuje mezigeneračnímu sportu, tedy aktivnímu spojení rodičů a jejich dětí.

Kromě všech možných triatlonů a Ironmanů si Petr Vabroušek zkusil i jiné extrémy –⁠ uběhl například sedm maratonů v sedmi dnech na sedmi kontinentech. Právě tento bláznivý závod s ním absolvoval syn FIlip (*1999), který běhal půlmaratony. A i druhý Petrův potomek, dcera Věra (*2011), již v útlém věku dělá čest slavnému otcovu jménu. Jak lze nenásilně docílit toho, aby děti sportovaly a s radostí následovaly svého otce? Petr nám prozradil svůj recept.

Sport jako zábava

Filip se narozdíl od svého táty našel hlavně v běhání. Nejraději má vzdálenosti od tří kilometrů do půlmaratonu, doplňkově plave, dělá bouldering a leze na obtížnost. Věra ve svých jedenácti letech zkouší triatlon, lyže, brusle, gymnastiku nebo třeba jízdu na koni. Baví ji zkrátka vše, při čem se dá hýbat. Na co se v budoucnu zaměří, je jen na ní.

Takové děti jsou jistě snem každého sportujícího rodiče. Ne nadarmo se říká, že příklady táhnou, takže alfou a omegou je podle Petra ukázat, že sport je bezva, dělá dobrou náladu a je při něm legrace. Pro děti je totiž přirozené, že chtějí vyzkoušet vše, co dělá rodič. Je ale třeba pohlídat, aby to nepřehnaly a následně si sport neznechutily –⁠ v útlém věku to má být především zábava. Petr má k tomu jeden trik: „Můžete spolu závodit na velmi krátké vzdálenosti a vyhrávat musíte občas i vy…”

Ač je Petr Vabroušek sportovec tělem i duší, své děti nikdy k ničemu nenutil a ani nutit nehodlá. „Sám za sebe si je jako profesionální sportovce určitě nepředstavuji, ale byl bych rád, kdyby sportovaly celoživotně.” Pokud se ale nakonec vydají na jinou životní cestu, Petr s tím nemá žádný problém. Pouze jim chce ukázat co nejvíce možných aktivit, aby si měly z čeho vybírat, a to nejen z oblasti sportu.

Doma i na tréninku spolu

Zatímco u Věry ještě není o nějakém systematickém tréninku řeč, o Filipův trénink se stará Petr napůl s trenérem Martinem Hálou z AK Zlín. S atletickým tréninkem totiž nemá elitní triatlet žádné zkušenosti, tak to rád přenechá jiným. Ostatně, na atletickém oválu už svému synovi nestačí a jen se kochá jeho rychlostí, kterou on sám nikdy nedokázal vyvinout.

Naopak v plavání to jsou stále víceméně rovnocenní soupeři a tedy ideální tréninkoví parťáci. Petr v tomto ohledu nezanedbává ani dcerku, které dělá vodiče v běhu, plavání i na kole. „Ale těším se, že už brzy ji nebudu v rychlejších úsecích taky stíhat.” Ptáte se, jakou roli v tomto sportovním koloběhu zaujímá Petrova manželka? Velkou, byť ne až tak viditelnou. Sportuje s rodinou, ale čistě jen pro zábavu bez jakýchkoliv závodních ambicí. Závodníků má přece jen doma dost a někdo musí dělat svačináře a funkcionáře.

Přestože Petr se svými dětmi tráví čas doma i na tréninku, žádná ponorka u nich nenastala. Všichni si to zkrátka užívají. S Filipem si pak čas od času zaběhne závod dvojic, čímž vztah otce a syna ještě utuží. Nezapomenutelná byla jejich společná účast na World Marathon Challenge (sedm maratonů za sedm dní na sedmi kontinentech), letos dělal Filip svému otci support na extrémním Ironamanu v Nepálu. Spolu pak vyrazí například i na Rockman swim do Norska. Zkrátka, díky sportu může Petr svým dětem ukazovat svět. 

Protekce? Neexistuje

Filip i Věra dokazují, že sportovní úspěchy jsou čistě jejich vlastní zásluha a slavné tatínkovo jméno v tom nehraje žádnou roli. Jak Petr zdůrazňuje, na trati jim jméno nijak nepomůže a ani je nijak nezbrzdí. Občas je sice ostatní více poznávají a oslovují, ale to jim nečiní žádný problém. Sportují hlavně za sebe a pro sebe. A kdo by čekal, že mají Vabrouškovi doma nějakou speciální síň slávy, ten by se mýlil. „Pýcha předchází pád a já pýchou netrpím. Máme samozřejmě radost z každého závodu, který se jim vydaří podle jejich představ. Sportování je ale hlavně radost, ať už se vyhrává nebo ne…”

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky