Úvod Nezařazené Jak „vyždímat“ pojistku na „blbost“ při sportu

Jak „vyždímat“ pojistku na „blbost“ při sportu

od Adéla Ptašková

Buďme pozorní. Když už si platíme tak užitečný produkt pojišťovny, jako je „pojistka na blbost“, byla by škoda nechat si ujít pojistné plnění jen proto, že nás nenapadl vztah mezi naším drcnutím do kamaráda, jeho rozbitými hodinkami a naší pojistkou.

Asi jste už slyšeli o takzvaném pojištění na „blbost“. Správný název je tedy pojištění občanské odpovědnosti, nicméně „pojistka na blbost“ je tak nějak více vypovídající. Tento druh pojištění je mezi lidmi velmi rozšířený, avšak troufám si tvrdit, že ne každý si uvědomuje, na co všechno lze vztáhnout. V článku se zaměříme na sport a nehody s ním spojené. Jaké různé hlouposti můžeme při sportování provést a co z toho můžeme mít? Pojďme si to rozebrat.

Rozsednu kamarádovi mobil, vytopím souseda, můj pes rozkouše kolegovy drahé boty. To jsou jen příklady klasických nepříjemných událostí, na které se pojistka vztahuje. Méně lidí však ví, že pojištění občanské odpovědnosti se vztahuje i na újmy způsobené při rekreačním sportu. 

Na co všechno použít „pojistku na blbost“

Pokud jezdíte denně do práce na kole, je docela možné, že dříve nebo později budete účastníkem nějaké dopravní nehody. Pokud jezdíte v provozu, je to bohužel celkem pravděpodobné. A pokud jezdíte v Brně… Stranou teď ponechme nehody, kdy si ublížíte vy sami, nebo si poškodíte vlastní kolo –⁠ na to jsou jiná pojištění, kterým se teď ale věnovat nechci. Pojištění odpovědnosti z občanského života se totiž vztahuje pouze na případy, kdy vy způsobíte škodu třetí osobě. 

Dám vám příklad z vlastního života: jela jsem na kole, auto přede mnou najednou zabrzdilo, což já už nestihla. Vzala jsem krásný žlutý MINI Cooper řídítkem a zanechala na něm ne až tak krásnou deseticentimetrovou rýhu. Nikomu se nic nestalo, a protože jsem byla pojištěná, újmu nakonec neutrpěla ani má peněženka a pět tisíc za opravu laku uhradila pojišťovna. Něco podobného se stalo mému muži, který to ve slušné rychlosti napálil do odbočujícího auta a urval mu zrcátko. Tam tedy byla škoda o poznání vyšší, ale opět nám ji uhradila pojišťovna. 

Jasně, pár tisíc za odřený lak by nás asi nezruinovalo, ale úhrada pojišťovnou rozhodně potěšila. Každopádně zaplést se můžete i do vážnější nehody s fatálními následky, a to i pro vaši peněženku. Na kole, koloběžce, bruslích, lyžích, ale i při běhu totiž můžete způsobit škodu nejen na majetku, ale i na zdraví. S tím tedy naštěstí osobní zkušenost nemám, ale několikrát už jsem k tomu neměla daleko. Stačí, aby vám někdo vešel do cesty. Pojištění se vztahuje i na tyto případy, pojišťovna dokonce uhradí i případné bolestné, ztížení společenského uplatnění, ušlý zisk, náklady na léčení a tak dále.

Jeden příklad za všechny, na kterém důležitost dané pojistky demonstruje Lenka Hrůzová z pojišťovny Kooperativa: „Z chvilkové nepozornosti mladého cyklisty byla usmrcena žena na vyznačeném přechodu pro chodce. Výplata pojistného plnění pozůstalým dosáhla výše milionů korun,” uvádí jeden z finančně nákladnějších případů z praxe.

Ne vždycky „blbost“ omlouvá

Pojistce se sice říká pojištění na blbost, ale ne každou takovou událost pojišťovna uhradí (to by se asi nedoplatila). Pokud zapomenete, že vaše sportovní hodinky nejsou tak úplně vodotěsné a půjdete s nimi plavat, máte smůlu, neboť nejde o škodu způsobenou třetí osobě. Takže nad touto svou nerozvážností můžete sice bědovat, ale pojišťovnu neoblomíte. 

Stejně tak se pojištění nevztahuje na situace, kdy zničíte nebo poškodíte půjčenou věc. Takže, když při výběhu ztratíte kamarádovu čelovku, budete ji muset uhradit z vlastní kapsy. Jinak tomu je, když máte věc z oficiální půjčovny. Poškozené vypůjčené kolo pojišťovna uhradí. A když v posilovně omylem strčíte do tréninkového parťáka a on si rozbije Garminy o činku, můžete to taky s klidem hodit na pojišťovnu. Tuhle situaci lze aplikovat na mnoho dalších variant.

Odbornice z pojišťovny Kooperativa varuje, které další situace nejsou pojistkou kryté: „Typicky se jedná o škody způsobené úmyslně nebo při profesionální sportovní činnosti.” Naopak výhodou je, že se pojištění vztahuje i na ostatní členy domácnosti. Můj téměř dvouleťák zatím s úspěchem ničí pouze své (a mé) věci, ale předpokládám, že brzy se mu povede destrukce i na něčem cizím.

A co tedy dělat, když se zapletete do nehody a někomu způsobíte škodu? Důležité je si uvědomit, že jste pojištění a vaší pojišťovně se ozvat. Lidé k tomu určení vám určitě pomůžou.

Abych to shrnula, existuje velká spousta pojištění, která ne každý využije, avšak pojištění odpovědnosti z občanského života si své místo určitě najde. Nějakou tu „blbost“ zkrátka chtě-nechtě jednou za čas uděláme a nemuset hradit následky z vlastní kapsy rozhodně potěší. Kolikrát ale bezmyšlenkovitě škodu uhradíme, aniž by nás napadlo, že se na danou situaci pojistka, kterou si poctivě platíme, vztahuje. Mějte to na paměti.

Přeji spoustu uběhnutých a najetých kilometrů bez nehod!

1 komentář

Radek Kedar 1. 9. 2022 - 10:15

Dcera na návštěvě rozbila kamarádovi 3mesice starý tablet. Protože tehdy byla distanční výuka, nebyl čas čekat na opravu, musel jsem hned koupit ten samý. Potom jsem řešil pojistku. Oprava by převýšila cenu nového, tak mi pojišťovna proplatila cca 50% toho nového. Sice lepší než drátem do oka, ale za tři měsíce je amortizace na půlce původní hodnoty?

Odpověď

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky