Úvod VybaveníBěhání Ideální i pro starší, skvělé možnosti sledování zdraví, změří i tlak. Recenze Samsung Galaxy Watch 5 Pro

Ideální i pro starší, skvělé možnosti sledování zdraví, změří i tlak. Recenze Samsung Galaxy Watch 5 Pro

od Karel Holub
Elegantní balení a pásek s D sponou

Chytré hodinky z řady Samsung Galaxy Watch jsou vždy etalonem svojí třídy. Zaměřují se na kombinace chytrých a sportovních funkcí a každá řada přináší nové, které posouvají kupředu celý segment. Proto jsem se hodně těšil na testování nového modelu Samsung Galaxy Watch 5 Pro. Změn, oproti předchozímu modelu, není mnoho, ale některé jsou opravdu podstatné.

První pohled do specifikace Galaxy Watch 5 Pro napovídá, že budou odolné a něco vydrží. Pouzdro je z titanu a displej je schovaný pod safírovým sklíčkem. U této novinky bohužel ale nenajdete tolik oblíbenou otočnou lunetu. U staršího modelu Watch4 Classic, který je stále v portfoliu Samsungu, je. Pro ovládání vám bude muset stačit dvojice tlačítek a dotykový displej. Dotyk funguje přesně a reaguje svižně, ale osobně bych byl radši za víc tlačítek a méně ťukání na displej, zejména u sportovních funkcí, kde bývají tlačítka vhodnějším ovládacím prvkem.

Samsung Galaxy Watch 5 Pro mají nádherný AMOLED displej krytý safírovým sklíčkem, které je podle společnosti Samsung o 60 procent pevnější než Gorilla Glass u předchozí generace. Hodinky nabízejí stupeň krytí IP 68 a 5 ATM pro odolnost proti vodě a tlaku a také odolnost podle normy MIL-STD-810G. Během testování jsem se nepokoušel rozbít displej, ale taky jsem hodinky nijak nešetřil a zatím jsou bez jediného škrábance. Model Pro se dodává pouze ve velikosti pouzdra 45 mm a není to žádný drobeček.

Možná jste zaznamenali drobnou kontroverzi spojenou s rozměry hodinek. Místo 10,5mm tloušťky měří model Pro ve skutečnosti něco málo přes 15 mm. Je to proto, že Samsung do specifikace zahrnuje pouze kovovou bočnici zařízení, nikoliv vyčnívající kryt snímače. Nový snímač údajně zajišťuje lepší kontakt se zápěstím, takže zařízení může zaznamenávat přesnější měření tělesné teploty a srdečního tepu. Je pravda, že Galaxy Watch 5 Pro rozhodně nepatří k tenkým hodinkám, ale ve srovnání s ostatními zástupci kategorie odolných sportovních chytrých hodinek je jejich tloušťka úplně normální. Trochu mi vadí, že úhel, pod kterým se pásek hodinek a pouzdro spojují, zanechává znatelnou mezeru. Díky tomu se už tak objemné hodinky zdají být ještě větší. Osobně dávám přednost velkým hodinkám, a to i na svém tenkém zápěstí, ale tohle řešení pásku není ideální.

U modelu Pro najdeme prémiový pásek s D přezkou. Podle společnosti Samsung má toto vylepšení designu zajistit bezpečnější uchycení a také lepší vzhled. Po týdenním nošení hodinek Galaxy Watch 5 Pro mohu potvrdit obojí. Drobné varování: první nastavení D spony je trochu těžkopádný proces. Několikrát jsem se pěkně štípl do kůže, než se mi to povedlo vychytat. Když konečně nastavíte na řemínku svou velikost, je nasazování a sundávání opravdu jednoduché a vzhled je velmi elegantní. Nemusíte si pamatovat, kterou dírku použijete, stačí jen cvaknout magnety a hotovo. Hodinky při tréninku docela dobře držely na místě, jen při delším běhu jsem je občas posouval kousek nahoru kvůli otřesům.

Samsung Galaxy Watch 5 se chtějí postavit těm nejlepším fitness trackerům, které si můžete koupit. Hodinky nabízí trojici snímačů „BioActive“ pro sledování srdečního tepu, elektrického srdečního signálu a složení těla a navíc monitorování kyslíku v krvi prostřednictvím snímače SpO2. Podle společnosti Samsung se jedná o aktualizované senzory nabízející větší přesnost a několik nových vychytávek. Hodinky také měří stres, spánek, monitorují vaše aktivity a zdraví prostřednictvím aplikace Samsung Health.

Proč mít k hodinkám Samsung telefon stejné značky

Pokud chcete využít opravdu všechny funkce hodinek, musíte je propojit s telefonem značky Samsung. Jen tak budete mít přístup k měření krevního tlaku a EKG. Obě veličiny je možné měřit pouze s využitím aplikace Health Monitor a ta je oficiálně dostupná jen na telefonech Samsung. Takže majitelé telefonů s jablkem nebo jiných, mají tak trochu smůlu a nejspíš o důvod méně koupit si Galaxy Watch 5 Pro.

Galaxy Watch 5 Pro umí změřit i tělesnou kompozici, tedy poměr svalů, tuků, kostí a vody ve vašem těle. Pro měření stačí zadat vaši aktuální hmotnost a pak položit prostředníček a prsteník na tlačítka. Za pár vteřin máte výsledek a podle mého testování je srovnatelný s tím, co mi ukazuje chytrá váha. Nakolik je takové měření opravdu přesné a jak efektivně se dá využít, je diskutabilní. Dovedu si představit, že pokud jste na redukční dietě, může být motivující sledovat, jak se mění poměry ve vašem těle. Pro většinu lidí budou ale parametry spíš dlouhodobě stabilní a jejich každodenní sledování po nějaké době ztratí svoje kouzlo. Někomu ale dokáží nahradit chytrou váhu a po opakovaném testování můžu ještě jednou potvrdit, že měření z chytré váhy a hodinek vycházela velmi podobně.

Měření krevního tlaku by mohlo být pro řadu lidí zajímavé. Pro jeho využití je potřeba spárovat hodinky s telefonem od Samsungu a poté provést kalibraci s manžetovým měřákem krevního tlaku. Kalibrace je snadná. Stačí série tří měření, kdy hodnoty z přístroje zadáte rovnou do hodinek a pak už můžete měřit přímo na hodinkách. Při testech bylo měření na hodinkách srovnatelné s měřením manžetovým měřákem. Nevýhodou může být fakt, že kalibrace je platná pro konkrétního člověka a pokud hodinky někomu půjčíte, nebude měření tlaku nejspíš fungovat úplně spolehlivě.

Přesné bylo i měření okysličení krve v porovnání s pulzním oxymetrem. Ten navíc můžete nastavit tak, aby průběžně měřil okysličení v noci a v aplikaci následně najdete přehledný graf s případným upozorněním na pokles hladiny kyslíku v krvi pod 90 procent. A aby toho nebylo málo, můžete na hodinkách Galaxy Watch 5 Pro měřit i EKG.

Pro měření je opět nutné spárovat hodinky s telefonem Samsung, protože EKG měření najdete jen v aplikaci Samasung Health Monitor. Potom stačí položit prst na tlačítko a zůstat v klidu. Hodinky vám natočí pěkný záznam a v aplikaci Health Monitor se podíváte na vyhodnocení vašich křivek. V rámci testování jsem nesrovnával záznam z hodinek proti lékařským přístrojům, ale na základě zkušeností z předchozího modelu bych řekl, že kvalita záznamu bude dostatečná. (Srovnání s lékařskými přístroji jsme se věnovali u modelu Samsung Galaxy Watch 3 v článku pod tímto odstavcem.) Při testování jsem ale musel měření několikrát opakovat, než se podařilo získat kvalitní záznam. Měření často končilo slabým signálem a nekvalitním záznamem, ale to může být hodně individuální.

Než se pustíte do tréninku, je potřeba pořádně se vyspat. Samsung Galaxy Watch 5 Pro měří spánek opravdu dobře a navíc vám radí, jak spát lépe. Samsung poskytuje detailní údaje o spánku, včetně jeho fází, detekce chrápání a sledování obsahu kyslíku v krvi. Ráno najdete skóre spánku jak na hodinkách, tak v aplikaci a po sedmi dnech sledování je dostupný i spánkový kouč. Nový senzor, který má sledovat teplotu pokožky přes noc, zatím není funkční a dočkáme se ho nejspíš s některou aktualizací software.

Sportovní funkce Samsung Galaxy Watch 5 Pro

Tréninkové funkce zahrnují v základu běžné sportovní aktivity, jako jsou běh, kolo, plavání, nebo třeba kruhový trénink. V průběhu testování jsem zkusil běh a kolo a kruhový trénink pro srovnání údajů z jiných sportovních hodinek. Pokud na Galaxy Watch přecházíte z čistě sportovních hodinek, jako jsou na příklad Garmin Fénix nebo Garmin Forerunner, budete si nejspíš připadat trochu ochuzeně. Vyberete aktivitu, hodinky začnou odpočítávat 3,2,1 a běžíte, nebo jedete. Žádné velké nastavování, čekání na GPS, vybírání trasy nebo typu tréninku. Ale co, v jednoduchosti je síla, tak jdeme rovnou na to.

Kvalita záznamu z GPS byla v rámci testování dobrá, srovnatelná se záznamem z Garmin Fénix. Snímač tepové frekvence pracoval dobře po většinu času, ale občas se nevyhnul zkreslení. Obecně mám s optickým měřením tepu problém a ani Galaxy Watch v tomto směru nejsou výjimkou.

Po skončení tréninku jsou k dispozici některé metriky běžecké dynamiky, které bych u Samsungu nečekal a příjemně mě překvapily. Najdeme tady dobu kontaktu se zemí, vyvážení levé a pravé nohy, vertikální oscilaci a další. Nakolik jsou naměřené hodnoty věrohodné jsem moc nezkoumal, ale podle průběhu tréninku bych řekl, že odpovídají změnám tempa a povrchu. Obecně je vyhodnocení pokročilých metrik trochu složité, ale parametry, které ukazují Galaxy Watch 5 Pro se velmi blíží hodnotám, které naměřily i moje Garmin Fenix 6 Pro s hrudním pásem. Hodinky odhadují i stav vašich výkonnostních parametrů jako je VO2max, ale například odhad FTP (odhad funkční limitní hodnoty výkonu) jsem u cyklistiky nenašel.

Záznam z cyklistiky neobsahuje mnoho pokročilých metrik a podobně je tomu u kruhového tréninku. Jestli jste si u jiných hodinek zvykli, že poznají jednotlivé cviky, máte u Galaxy smůlu. Kruhový trénink berou jako jednu aktivitu a nerozpoznají kliky, dřepy, sedy-lehy a další cviky, jak to dělají některé konkurenční modely.

Hrudní pás s komplikacemi, navigace pouze u některých sportů

Samsung Galaxy Watch 5 Pro jsou hlavně chytré hodinky se sportovními funkcemi. Je to patrné i z toho, že k nim nejde přímo připojit například hrudní pás pro měření tepové frekvence. Pokud takové příslušenství chcete využít, musíte doinstalovat aplikaci třetí strany a musíte mít hrudní pás s možností připojení přes Bluetooth.

Trochu polovičaté je to zatím i s navigací. Máte sice možnost možnost načíst soubor GPX pro navigaci po trase, ale zatím můžete tuto funkci využívat pouze při jízdě na kole nebo pěší turistice. Aktuálně není dostupná při běhu, chůzi nebo jiném sportovním režimu. Pokud jste však náhodou vášnivým turistou nebo cyklistou, jedná se o skvělý nástroj. Po nahrání souboru GPX do telefonu jej můžete importovat do aplikace Samsung Health, která následně synchronizuje trasu s hodinkami. S některou budoucí aktualizací snad bude možné využít navigaci i pro běh a chůzi.

Test výdrže baterie

Další vylepšením, které Samsung přináší s hodinkami Galaxy Watch 5 Pro, je větší baterie. Článek s kapacitou 590 mAh, podle výrobce zajistí až 80 hodin běžného používání nebo 20 hodin při nepřetržitém používání GPS. Nová je také nabíječka, která dokáže hodinky dobít z nuly na 45 procent za pouhých 30 minut. Toto tvrzení jsem otestoval a hodinky hodil na přiloženou nabíječku, když byly úplně vybité. Po 30 minutách se dostaly na 44 %. Plné nabití trvalo asi 90 minut.

Jako vždy se výdrž baterie liší v závislosti na způsobu používání a zapnutých funkcích. Během testování se mi nepodařilo dosáhnout těchto referenčních hodnot. Hodinky vydržely zhruba dva celé dny, včetně dvou nocí sledování spánku, dvou tréninků s GPS, dvou kruhových tréninků a spousty hraní s nabídkami a aplikacemi pro tuto recenzi. Začal jsem s hodinkami na 100 procentech kolem osmé hodiny večerní a musel jsem je dobít o dva večery později, abych mohl sledovat třetí spánek. Měl jsem také aktivní trvale zapnutý displej. Vypnutím stále zapnutého displeje lze v případě potřeby snadno prodloužit výdrž baterie.

Další významnou zátěží je GPS. Běh trvající necelou hodinu vybíjí asi 10 procent baterie. Delší běhy a projížďky „žraly“ ještě více. Na hodinkách není možné vytvářet a ukládat profily spotřeby energie, jak to májí konkurenční značky, takže musíte nastavit jednotlivé parametry pro šetření baterie. Případně můžete zapnout režim šetřiče, ale u něj nemáte pod kontrolou, co všechno vypne.

Galaxy Watch 5 běží na systému Wear OS 3. Aplikace se načítají rychle, nabídky reagují na přejetí prstem a využít můžete rozsáhlou knihovnu aplikací v obchodě Play. Díky přístupu ke všemu od Google Peněženky po Spotify jsem si mohl rychle přidat nástroje, které denně používám, a navíc se napojit na fitness platformy a další aplikace. To vše však platilo i pro předchozí model Galaxy Watch. Obě řady hodinek dokonce sdílejí stejný chipset Exynos W920. Jednoduše řečeno, na samotném základu hodinek od Samsungu není mnoho nového. Velkým vylepšením je, že Asistent Google je v hodinkách řady Galaxy Watch 5 integrován hned po vybalení z krabice. Můžete si jej dokonce nastavit jako svého základního asistenta a v podstatě se tak zcela vyhnout asistentovi Bixby od Samsungu.

Hodinky Samsung Galaxy Watch řady 5 stále hodně spoléhají na aplikaci Samsung Galaxy Wearable, která slouží ke všemu od párování zařízení a nastavení až po organizaci aplikací. Aplikace je naštěstí velmi jednoduchá a intuitivní. Najdete v ní možnost nastavení nových ciferníků nebo jednotlivých aplikací. Také tady najdete možnost Najít moje hodinky, zkontrolovat aktualizace softwaru nebo procházet obchod Google Play.

Aplikace Samsung Health nenabízí tak detailní analýzu dat jako některé jiné fitness platformy, ale naštěstí jsou hodinky Galaxy Watch 5 kompatibilní s mnoha aplikacemi třetích stran, včetně populárních možností, jako je Strava. Oficiálně se nesynchronizuje s aplikací Google Fit, ale aplikace třetí strany Health Sync může tento nedostatek snadno vyřešit. Z obchodu Google Play si také můžete stáhnout trackery Google Fit přímo do hodinek. Patří mezi ně aplikace Fit Workout, Fit Heart Rate, Fit Breath a Fit Goals.

Galaxy Watch 5 Pro přináší proti předchozí verzi relativně málo zásadních změn. Zachovávají vše, co se uživatelům líbilo, zlepšují odolnost, dostupnost a výdrž baterie (do určité míry). Model Pro navíc přidává několik užitečných funkcí pro turisty a cyklisty a stále je solidním parťákem pro hobby běžce. Pokud hledáte chytré hodinky v decentním designu, s možností využití velké knihovny aplikací a sportovních funkcí, rozhodně by měly být Samsung Galaxy Weatch 5 Pro ve vašem výběru.

Parametry Samsung Galaxy Watch 5 Pro

  • velikost pouzdra: 45,4 mm
  • hmotnost: 46,5 g
  • velikost displeje: 1,36″
  • typ displeje: AMOLED
  • výdrž baterie: až 80 hodin
  • operační systém: Wear OS
  • konektivita: WiFi, Bluetooth, NFC
  • doporučená cena: 11 999,- Kč

Pozitiva

  • možnost sledování velkého množství zdravotních parametrů
  • snadné a přímočaré ovládání
  • možnost navigace u některých typů aktivit

Negativa

  • je možné propojit pouze s telefony se systémem Android
  • některé funkce dostupné pouze na telefonech Samsung
  • navigace a měření teploty zatím nejsou plně dostupné
  • nelze přímo připojit většinu externích senzorů

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky