Úvod TréninkPosilování Cvik zvaný „satanova rozcvička“ vás drsným způsobem dostane do kondice během října

Cvik zvaný „satanova rozcvička“ vás drsným způsobem dostane do kondice během října

od Adéla Ptašková

Cvik, který kombinuje výbušnou sílu s kardiovaskulární výdrží, to je angličák. Ale jedině správné provedení z něho dělá skvělý kondiční cvik. Jak na to vám vysvětlí fyzioterapeutka Kateřina Honová a redaktorka Adéla vám k tomu vymyslela motivační plán, který vás v říjnu dostane do kondice.

Pojďme si to zrekapitulovat: v červenci jsme klikovali, v srpnu dřepovali, v září se potili v planku. Máme proto namakané ruce, nohy i zpevněný střed těla, takže jsme dostatečně připraveni na jeden z nejnenáviděnějších cviků ve fitness světě. Angličáky, burpee, satanova rozcvička. Nazývejte to jak chcete, ale připravte se, že se v říjnu zapotíte. 

Jak správně cvičit angličáky a kolik jich dělat

Jistě vás zajímá, kolik těch zpropadených angličáků bude. Opět zachováme koncept postupného navyšování. Začneme na třech, každý den tři přidáme a skončíme na čísle 93. Samozřejmě nám to nedá a rádi to zaokrouhlíme na stovku, že ano. Na zdolání příslušného počtu máte celý den, není třeba udělat všechna opakování naráz.

Jsem si jistá, že jste všichni už s angličáky měli tu čest, nicméně pozor na správné provedení. Fyzioterapeuti tomuto cviku příliš neholdují, neboť udělat jej kvalitně je poměrně náročné a nic vám nebude odpuštěno. Začněte tedy pomalu a důsledně si hlídejte techniku obzvláště v přechodu mezi jednotlivými pozicemi. Rozložte si počet cviků do celého dne s pocitem, že jste je provedli kvalitně a technicky správně.

Fyzioterapeutka Kateřina Honová: úskalí angličáků
Angličák je cvik kombinující spoustu užitečných parametrů – (výbušnou) sílu, kardiovaskulární výdrž (zcela jistě se pořádně zadýcháte) a koordinaci. Proto angličák doporučuji cvičencům, kteří umí udělat klik, vzpor a dřep. Pokud někde v těchto cvicích máte rezervu, angličák ji brzy odhalí a co se bude dít potom, to vám opravdu nepřeju.
Chyby, které nejčastěji vidíme, jsou: 
– nedostatečně zajištěná pozice páteře (prohýbání v kliku či výskoku)
– špatná pozice kolen (ve dřepu často jdou směrem k sobě)
– špatně provedený klik (lopatky nedrží pozici, ale jdou směrem k sobě. Hrudní páteř propadá dolů a hlava se zalamuje v přechodu krčně-hrudním) 
Při rychlém provádění cviku se chyby projeví ještě výrazněji.
Angličák je skvělý kondiční cvik, ale berte ho opravdu vážně. Víc není vždy líp. Nezapomeňte, že kvalita má přednost před kvantitou.
Uložte si tabulku a odškrtávejte. Sdílejte ji s přáteli, je to motivační. Zdroj: Rungo

Rungo hec

Rungo hec bude tentokrát trošku jiný. V předchozích měsících to byla vždy jednodenní záležitost, v říjnu se pokusíme udělat pro naše zmožená těla něco navíc a každý den se alespoň pár minut protahovat. Strečink by měl být pro sportovce samozřejmostí, ale nežijeme v ideálním světě, takže si nedělám iluze, že to opravdu platí. Sama mám v tomto ohledu docela mezery, což ale hodlám pomocí Rungo hecu napravit. Navíc po angličácích je jasné, že pravidelné protahování skutečně bodne.

Jak šlo prkno?

Osobně musím říct, že plankování mi dalo hodně. Začali jsme na pohodové minutě a postupným přidáváním sekund se dostali až na úctyhodné dvě a půl minuty. (Výzvu prkno najdete tady.) Krásný příklad toho, jak se tělo přizpůsobí, když mu dáte čas. Pokud si najdete chvilku, budu ráda, když mi dáte nějakou zpětnou vazbu, jak se vám plank (potažmo celý koncept Rungo výzev s Adélou) líbí. Ať už na sociálních sítích, v komentářích pod článkem, nebo v e-mailu. Díky!

1 komentář

DannaDv 4. 11. 2022 - 19:00

Ahoj, chci podekovat za vyzvy – skvely motivacni pocin! Nejvic me asi oslovil plank, pro ktery jsem si rozepsala kalendar i na listopad a prosinec. Ale tesim se na kazdy dalsi mesic a s nim novou vyzvu!!!

Odpověď

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky