Úvod TréninkCyklistika Test: Cyklocomputer Garmin Edge Explore 2. Skvělá výdrž, přesná GPS, velký dotykový displej a cena potěší

Test: Cyklocomputer Garmin Edge Explore 2. Skvělá výdrž, přesná GPS, velký dotykový displej a cena potěší

od Karel Holub

Máte rádi kolo, toulání, objevování a zkoumání nových cest, cestiček a terénů? Garmin Edge Explore 2 by mohl být cyklocomputer přímo pro vás. Má velký dotykový displej, detailní mapové podklady a navigaci, slušnou výdrž na baterku a spolehlivé provedení, které vás na cestách nenechá na holičkách. Sice na něm nenajdete některé statistiky a údaje pro sportovce a závodníky, ale to pro nás, co jezdíme pro radost a potěšení z jízdy, nemusí být vůbec na škodu. 

Garmin Edge Explore 2 je už druhou generací spolehlivého cyklocomputeru, který se skutečně zaměřuje na cyklo-tuláky a objevitele. Oproti minulé verzi přináší celou řadu vylepšení, které ho přibližují ostatním zařízením z řady Edge, ale zároveň si stále zachovává svojí identitu a drobné odlišnosti. Edge 2 má nově barometrický výškoměr, takže údaje o nastoupaných metrech jsou o pořádný kus přesnější, než při měření čistě s využitím GPS. Nový je také senzor teploty, který zaznamená její průběh během aktivity. Tahle informace je zajímavá a hlavně při podzimních vyjížďkách se rád podívám, jestli pocitová teplota odpovídala skutečné v místech, kde doslova zalézá pod nehty.

Připojení nabíječky je přes USB-C a to opravdu vítám, protože spousta jiných přístrojů na trhu stále využívá starší typy USB nebo dokonce proprietární konektory. Ze sportovních funkcí přidal Garmin například podporu pro měření výkonu, a to i pro senzory z trenažerů, funkci ClimbPro, měření VO2Max i doby na regeneraci a další funkce, které se hodí, když mě přeci jenom přepadne touha pořádně trénovat.

Ve srovnání se špičkovým modelem řady Edge 1040 (testovali jsme ho také) pak u modelu Explore 2 nenajdeme například možnost solárního dobíjení, multiband GPS, wifi, nebo třeba podporu živých Strava segmentů, pokročilé tréninkové metriky a některé další funkce. Ale samozřejmě taky nebudeme muset sáhnout tak hluboko do peněženky, protože Explore 2 začíná na ceně 7 490 Kč, kdežto za Edge 1040 zaplatíte 14 990 v základní a 18 490 korun ve verzi se solárním dobíjením. A to už je pořádný rozdíl, takže stojí za úvahu, jestli všechny ty pokročilé funkce potřebujete. Garmin Edge Explore 2 také můžete velmi dobře použít na elektrokole, kde poskytne řadu doplňujících údajů, ale osobně jsem ho testoval pouze na kole poháněném jen vlastníma nohama.

Nastavení Garmin Edge Explore 2

Instalace Explore 2 je jednoduchá. V krabičce jsou dokonce dva držáky, sada gumiček a stručný návod. Stačilo pár minut, trocha úsilí a Explore 2 spokojeně sedí na představci aero řídítek Canyon Endurace CF SL. Jasně, není to ideální způsob uchycení, ale pro účely testování naprosto dostatečný. Pro trvalé připevnění bych samozřejmě volil předsazený držák jako každý slušný člověk.

Podobně jednoduché je také úvodní nastavení samotného přístroje. Stačí zapnout, spárovat s telefonem, přidat do Garmin Connect aplikace a pak už to frčí tak nějak samo. Tedy aspoň v případě, že už máte nějaké další věci od Garminu. To se pak rovnou přenesou nastavené senzory, osobní údaje a taky třeba poslední aktivity a Garmin Edge Explore 2 je připravený k použití. Škoda jen, že postrádá wifi, která by nejspíš úvodní synchronizaci ještě víc urychlila. Přes Bluetooth to přeci jenom chvíli trvá, ale je pravda, že úvodní nastavení nedělá člověk příliš často (obvykle jen jednou) a není problém si chvíli počkat. V mém případě se správně přenesly konfigurace hrudního pásu, senzorů z chytrého trenažeru, osobní údaje i poslední aktivity. Pokud přenášíte konfiguraci z některých dalších modelů řady Edge, je možné, že se nepřenesou profily aktivit. Je to dané tím, že Edge 2 má jen tři profily aktivit a jiné modely jich mohou mít podstatně více.

Dotyk u Edge Explore 2 je parádní

Uživatelské prostředí doznalo oproti předchozí generaci podstatné změny a je v podstatě shodné s tím, co najdeme na top modelu Edge 1040. Skládá se z jednotlivých doplňků (widget), které poskytují různé typy informací a které si můžeme nastavit podle vlastních preferencí a potřeb. Přecházet mezi doplňky jde snadno s využitím dotykového displeje, který reaguje přesně a celkem svižně. Klepnutím na doplněk se tak obvykle přesuneme k většímu detailu, nastavení, nebo třeba možnosti zadat cíl pro navigaci.

V horní části je pak profil aktivity. Můžeme si vybrat silniční, off-road, indoor. Pro každý profil pak najdeme relevantní informace a můžeme si je dále přizpůsobit. Líbí se mi, že na trenažéru vidím v základních informacích výkon, zatímco v off-road režimu, který používám na horském kole bez powermetru, jsou na stejném místě údaje o nastoupaných metrech, které jsem si nastavil.

Mezi jednotlivými obrazovkami se posouváte přejetím prstu přes dotykový displej. Obdobně je možné přejetím od horního okraje vyvolat některá nastavení. Přidržením konkrétního políčka na obrazovce aktivity je pak možné rovnou vybírat, jaké údaje chceme na daném místě vidět. Zvolit si tak můžete přesně ty parametry, které jsou pro vás důležité a na obrazovce si je uspořádat tak, aby byly vždycky viditelné na první pohled. Na obrazovku se vejde až deset datových polí a to je rozhodně víc, než bych chtěl za jízdy sledovat. 

Navigace a baterie je u Garmin Explore 2 na jedničku

Velkou předností Edge Explore 2 je možnost zobrazení mapových podkladů. Vybírat můžeme mezi klasickou navigací nebo detailními topografickými mapami a oboje funguje velmi dobře. Stačí zadat cílový bod a navigace sama navrhne nejlepší cestu a bude vás navigovat. Není při tom ani nutné mít mapu stále zobrazenou. Klidně si můžete přepnout na jinou datovou obrazovku a navigace vás upozorní na odbočky formou vyskakovacích upozornění v dolní části obrazovky a akustickým signálem. Podobná upozornění můžete využít i při vypnuté navigaci a v takové situaci pak upozorňují na nadcházející ostrou zatáčku nebo na křížení se silnicí s hustým provozem. 

Baterie Explore 2 stačí na pořádně dlouhou vyjížďku. Oficiálně udávaná výdrž je 16 hodin a při vhodném nastavení je možné ji prodloužit až k 34 hodinám. Pro maximální výdrž je potřeba změnit nastavení GPS a obejít se bez aktivně spuštěné navigace, ale to je na běžné ježdění naprosto dostatečná konfigurace, takže je jen na vás, jak hodně se rozhodnete baterku ždímat, nebo šetřit. 

Garmin Edge Explore 2 je pro pohodáře a výletníky

Explore 2 podporuje širokou řadu senzorů, které můžete připojit jak přes Bluetooth smart, tak přes ANT. Při testování jsem připojoval hrudní pás Garmin HRM Pro a při indoor tréninku chytrý trenažer Elite Direto a vše se spárovalo bez nejmenších problémů. Připojit samozřejmě můžete například senzory rychlosti a kadence šlapání nebo powermetry, ale také chytrá světla a cyklistické radary, nebo dokonce akční kameru, senzor teploty, senzory elektrokola. Jen tedy Edge Explore 2 opravdu není zaměřený na sportovní a výkonnostní ježdění, a tak není možné do něj nahrát strukturované tréninky. Takže pokud chcete jezdit třeba intervaly nebo tréninky se zaměřením na střídání kadence, tempa, nebo tepové frekvence, budete muset sáhnout po jiném modelu.

Samotné ježdění s Garmin Edge Explore 2 je pohodové, nekomplikované a intuitivní. Stačí vybrat profil aktivity, pravým spodním tlačítkem ji spustit a vyrazit. A když náhodou zapomenete aktivitu zapnout a dáte se do pohybu, Explore 2 vás upozorní, že se hýbete, ale neměříte. Nebo si můžete rovnou nastavit funkci automatického spuštění, která se aktivuje při překročení určité rychlosti. Automaticky se nastavuje i podsvícení displeje při jízdě ve tmě. Displej se přepne do inverzního zobrazení světlého textu na tmavém pozadí, aby vás Explore 2 zbytečně neoslňoval.

Využívat můžete taky bezpečnostní funkce jako je například LiveTrack, která automaticky odešle na vybrané kontakty link, na kterém vás budou moci sledovat v průběhu aktivity. Pokud se pohybujete po předem naplánované trase, uvidí vaše kontakty dokonce i to, kolik vám vám zbývá do konce a kdy pravděpodobně dorazíte. Na mapě samozřejmě mohou vidět vaší aktuální polohu a také údaje o tepové frekvenci a některé další metriky. Garmin Edge Explore 2 také podporuje detekci nehody a pádu a v případě, že takovou nepříjemnost zaznamená, odešle nouzovou zprávu na vaše vybrané kontakty. Nemusíte se ale bát, že by zbytečně někoho vyděsil ve chvíli, kdy se třeba splete a k žádnému pádu nedošlo. Před odesláním nouzové zprávy máte totiž 30 sekund na to, abyste zprávu zrušili.

Opravdový objevitel a cestovatel samozřejmě potřebuje pořádné mapy. A Garmin Edge Explore 2 jde v tomto směru příkladem. Mapové podklady a navigace jsou přednastavené pro náš region a v případě, že se vypravíte třeba do Ameriky nebo Asie, můžete si snadno nahrát podklady pro tento region přes aplikaci Garmin Connect.

Nadupané mapy Garmin Explore 2

Mapy obsahují zájmové body, které zahrnují například restaurace, kavárny, pamětihodnosti nebo třeba opravny a prodejny kol. Stačí otevřít navigaci, zadat cíl vaší cesty a Edge Explore 2 najde ideální trasu a bude vás spolehlivě navigovat. Dokonce nemusíte ani přesně znát cíl, protože v navigaci můžete procházet body zájmu podle kategorií.

Takže když vás na dlouhém švihu najednou popadne neodolatelná chuť na kafe a zákusek, stačí najít nebližší kavárnu v okolí a Explore 2 vás tam dovede.  Když se ocitnete na neznámém místě, můžete si snadno zobrazit stezky a trasy, které jsou nejvíce používané ostatními cyklisty a vyrazit na výlet. A nebo si můžete přímo na displeji vytvořit vlastní trasu. Stačí propojit jednotlivé body zájmu nebo místa na cestě, která chcete projet a Explore 2 sám vytvoří cestu.

V neposlední řadě je tu možnost vytvořit okruh. Znáte taková ta volná víkendová dopoledne, kdy je vám jedno, kam pojedete, hlavně když bude vítr ve vlasech, nohy na pedálech a ruce na řídítkách? Tak přesně v takovou chvíli se hodí, že vám Edge Explore 2 dokáže navrhnout okruh podle vašeho přání. Stačí zadat pár parametrů a Explore 2 navrhne tři varianty na základě populárních tras v okolí. Vyberete, vyrazíte a užíváte si tu volnost a možnost objevovat. 

Navigace po zvolené trase samozřejmě běží i když jste na jiné obrazovce. Ve chvíli kdy se blížíte k odbočce nebo křižovatce, Explore 2 pípne a na obrazovce se objeví upozornění se směrovkou, kam máte odbočit. Jakmile projedete, upozornění samo zmizí. A když se vám náhodou podaří zabloudit, Explore 2 sám přepočítá cestu a pokusí se vás znova dovést do cíle.

V případě, kdy zabloudíte od zvolené cesty opravdu hodně, nabídne vám obvykle více možností, jak se vrátit na správný směr. Přepočítání cesty je velmi rychlé a nemusíte tak čekat, až Edge Explore 2 najde novou trasu. V kopcích se určitě bude hodit nová funkce ClimbPro, která u nahraných tras zobrazuje parametry nejbližšího stoupání. Rovnou se tak můžete podívat na vzdálenost, výškové metry a sklon kopce, který máte před sebou, ať víte, na co se můžou vaše nohy těšit. 

Kdo chce objevovat, ten si Explore 2 zamiluje

Garmin Edge Explore 2 je opravdu vynikající parťák pro cyklisty, kteří se nehoní za závodními časy a watty a kteří si chtějí užít objevování nových tras, cest a míst. Nabídne velký, dobře čitelný dotykový displej s příjemným, intuitivním a rychlým uživatelským rozhraním.

Detailní mapy s body zájmu a možností plánování trasy nebo vyjížďky po okolí určitě potěší každého cyklo-objevitele. Sice tomuhle modelu chybí některé pokročilé tréninkové funkce a metriky pro vyhodnocení tréninku, ale Explore 2 se umí přes funkci TrueUp propojit s Garmin hodinkami, které tuto funkci podporují. Propojení pak umožní dopočítání a vyhodnocení pokročilých metrik jako je doba regenerace, tréninková zátěž a další a tyto metriky si pak můžete prohlédnout rovnou v hodinkách nebo v aplikaci Garmin Connect.

Explore 2 nabízí za málo peněz opravdu hodně muziky a posune vaše cyklistické výlety na další úroveň objevování a radosti z jízdy.

Základní parametry Garmin Edge Explore 2

  • Velikost displeje: 3”
  • Hmotnost: 104 g
  • Výdrž baterie: 16 h (až 30 h při změně nastavení)
  • Konektivita: Bluetooth, ANT+
  • GPS, GLONASS, GALILEO
  • Mapy Topo Czech Pro
  • Cena: 7 490 Kč

Pozitiva

  • Velký, dobře čitelný dotykový displej
  • Přehledné a intuitivní uživatelské prostředí
  • Mapy a navigace, která nepotřebuje připojený telefon
  • Dobrá výdrž baterie
  • Přesná GPS a údaje o výšce díky barometrickému výškoměru

Negativa

  • Nemá některé tréninkové metriky
  • Nelze nahrát strukturované tréninky

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky