Úvod Nezařazené Diabetes: Hladinu cukru sníží aktivní pohyb i nízkokalorická dieta

Diabetes: Hladinu cukru sníží aktivní pohyb i nízkokalorická dieta

od Karolína Hornová

Cukrovka. Kdysi zákeřná a smrtelná nemoc, kterou dnes umíma velmi dobře kontrolovat. Díky zázrakům medicíny, ale také kvalitní výživě a sportu. Dnes se podíváme, jak lze cukrovku II. typu „uzemnit“ dietou, ale i na diabetiky, kteří dovezli zlata z olympiád.

14. listopadu si svět připomíná den diabetu. Datum nebylo vybráno náhodou – jde o výročí narození Fredericka Bantinga, který spolu s Charlesem Bestem v roce 1921 objevili inzulín a s ním i možnost léčit do té doby smrtelnou nemoc. Tento den bývá spojen se osvětovými akcemi, ke kterým patří i možnost nechat si změřit úroveň glykémie. Využijte toho – následující řádky jsou důkazem, že pokud se cukrovka začne „řešit“ včas, mohou její symptomy téměř vymizet.

Co je to cukrovka?

Cukrovka neboli diabetes mellitus je autoimunitní chronické onemocnění, které se projevuje poruchou metabolismu sacharidů. Existují dva základní typy:

I. typ: Buňky slinivky břišní, které produkují hormon inzulin, jsou ničeny vlastním imunitním systémem. Organismus trpí absolutním nedostatkem inzulinu a léčba probíhá celoživotním podáváním inzulinu v injekční formě. Tato forma se často rozvíjí už v dětství.

II. typ: Snížená citlivost tkání vlastního těla k inzulinu, tedy relativní nedostatek inzulinu – buňky totiž produkují hormonu dostatek, ale organismus je k němu rezistentní. Léčba probíhá podáváním léků, zvyšujících citlivost na inzulin. Tato forma postihuje osoby po 40. roce věku, vzhledem k současnému sedavému způsobu života je někdy objevuje i u dětí.

Metabolismus sacharidů stojí i za uvolňováním energie z přijatých cukrů do organismu. Z toho důvodu je vedle vyšší koncentrace glukózy v krvi dalším příznakem diabetu také nedostatek energie. „Získaný“ diabetes II. typu je často označován jako civilizační nemoc a spojován s nadváhou, konzumací rafinovaných cukrů a nedostatkem pohybu. A právě sport a zdravým životní styl je jeho ideální prevencí, ale také cestou, jak nemoc udržet „na uzdě“.

Může cukrovka „odejít“?

Pokud jíte více, než spálíte, pak se přebytek ukládá v játrech a slinivce jako tuk, což může u některých lidí vést k cukrovce 2. typu, která má velmi úzkou návaznost na nadváhu a obezitu. Studie na univerzitě v Newcastlu ukázala, že právě radikální snížení příjmu kalorií může vést k remisi cukrovky II. typu (tedy odstranění nebo zmírnění jejích příznaků). Podle závěrů vědců lze odstranit z těla tuk, který blokuje slinivku břišní a omezuje v ní tak tvorbu inzulínu, striktní nízkokalorickou dietou (rozhodně tedy ne meruňkovými knedlíky a klobásou).

Studie sice probíhala na malém vzorku 11 lidí, nicméně výsledky jsou zajímavé – zkoumaní museli snížit denní příjem kalorií na pouze 600-800 kcal za den. Po osmitýdenní dietě bylo 7 z 11 lidí bez příznaků. Profesor Roy Taylor, který výzkum vedl, ale zároveň upozorňuje, že jen menšina lidí, možná 5 nebo 10 %, bude schopna držet takto striktní dietu nezbytnou k tomu, aby se cukrovky zbavili. „Zároveň to ale znamená, že stav a příznaky tohoto typu diabetu lze zvrátit – i když se dlouho věřilo, že pacient s diabetem II. typu bude mít tuto nemoc už a příznaky se budou zhoršovat,“ dodává lékař.

Další lékařská pozorování, ale i diskuse diabetiků na internetu ukazují, že „dieta z Newcastlu“ funguje zhruba u poloviny lidí s cukrovkou 2. typu. Úspěšnost diety závisí na tom, kdy s ní začnete – jako vždy platí, že čím dříve tím lépe. Proto je namístě nepodceňovat preventivní prohlídky a případnou zvýšenou hodnotu glykemie podchytit včas a včas také dietu aplikovat. Jako to udělal britský novinář Richard Doughty, který v tomto článku popisuje, jak se cukrovky de facto zbavil. V jeho případě bylo výhodou, že neměl výraznou nadváhu. Podle profesora Taylora totiž trpí většina pacientů s diabetem II. typu zároveň nadváhou či obezitou a základem pro úspěšné vypořádaní se s nemocí je co nejdříve shodit v průměru 15 kg.

Jak pohyb snižuje hadinu cukru?

Dobrou zprávou je, že i v případě cukrovky může mít pohyb lví podíl na potlačování příznaků nemoci. A to u obou typů diabetu. Fyzická aktivita totiž snižuje hodnoty glykémie – a to ještě dlouho poté, co docvičíme nebo doběhneme. Pravidelný aktivní pohyb je tak zároveň (vedle racionální výživy) i výbornou prevencí vzniku diabetu II. typu. Pojďme se podrobněji podívat na to, co pohyb dělá se sacharidy v těle. Celý proces vysvětluje celostní lékařka MUDr. Petra Strnadová:

„Štěpení glukózy v organismu je základním zdrojem pro vytváření energie pro tělesný pohyb. Při pohybu tělo získává glukózu nejprve z tzv. svalového glykogenu, po delší době aktivity z jaterního glykogenu. Ten je znovu syntetizován z glukózy v krevní plazmě, čímž dochází k poklesu glykemie. Zvyšuje se také citlivost organismu na inzulin. Po ukončení aktivity tělo doplňuje deficit spotřebovaného jaterního glykogenu a tím pádem gypoglykemizující efekt trvá ještě dlouho po cvičení.“

Podle lékařky nikdy není pozdě začít se hýbat – a to ani tehdy, když jste nikdy žádní velcí sportovci nebyli a chcete začít až po diagnostikování diabetu nebo prediabetu (stádiu, které může rozvinutí cukrovky předcházet. „Vliv pohybu na glykémii záleží také na typu aktivity. Určitě bych doporučila spíš dlouhodobější pohyb s nižší intenzitou, při kterém spotřebujete více energie – jako třeba běh v aerobním tempu, jízda na kole, nordic walking, rychlá chůze, ale třeba i plavání,“ dodává lékařka.

Co jíst při diabetu?

„Pokud máte diabetes, a je jedno jakého typu, je na místě svůj jídelníček vždy konzultovat s odborníkem – svým diabetologem nebo profesionálním výživovým poradcem, který se na lidi s diabetem specializuje,“ doporučuje doktorka Strnadová. Obecně ale doporučuje racionální stravu ve složení zhruba 55 % sacharidů, 30 % tuků a 15 % bílkovin z denního kalorického příjmu. „Sacharidy vybírejte s nízkým glykemickým indexem, ve formě škrobů a nestravitelné vlákniny, lipidy ideálně ve formě nenasycených tuků,“ dodává.

Jaké potraviny konkrétně patří na jídelníček diabetika nebo i člověka, v jehož zájmu je snížit hladinu cukru v krvi a případnému diabetu předejít? „Hodně zeleniny, ovoce s nízkým obsahem cukru (avokádo, maliny, ostružiny, jahody, melouny), ryby, především bílá libová masa, bílé jogurty a kefíry, nízkotučné sýry, ale také pečivo z nerafinované mouky (celozrnné), celozrnné těstoviny a obiloviny a rýže. Vyhněte se slazeným nápojům a alkoholu, a pokud potřebujete sladit, doporučuji stévii,“ radí Petra Strnadová.

A jak je to s tím dortem? „Ano, i diabetik si může dát občas kousek dortu, čokoládu nebo zmrzlinu. Paradoxně spíše to jde u diabetiků 1. typu, kteří takovouto porci vyváží podáním inzulinu. V případě ‚získaného‘ 2. typu občas také. Vybírejte ale opravdu kvalitní potraviny. Doporučuji čokoládu s vysokým obsahem kakaa, produkty z celozrnné mouky a slazené sladidly jako je stévie, kokosový cukr nebo rýžový olej,“ doporučuje lékařka.

Motivace: Vrcholoví sportovci s cukrovkou

Ačkoli jsme se v článku věnovali především diabetu II. typu, překážkou ve vysoce aktivním životním stylu není ani „vrozená“ forma, která se na první pohled může zdát více fatální. Posuďte sami.

Gary Hall Jr. je americký plavec, kterému byla cukrovka diagnostikována během příprav na OH v Sydney. Lékař mu doporučil ukončit sportovní kariéru, ale Gary se nevzdal, nastudoval si problematiku cukrovky a vyhledal další sportovce s touto nemocí. Tehdy už byl držitelem čtyř medailí z Atlanty a v Sydney nakonec získal další čtyři. O čtyři roky později pak získal v Athénách další zlato a bronz. Dnes mu je 48 let, stále aktivně sportuje, trénuje a působí v kampaních pro osvětu diabetu.

Kris Freeman je americký běžec na lyžích. To, že má cukrovku I. typu, zjistil v 19 letech. Dostal se na olympiádu v Salt Lake City, odkud si odvezl pěkné 5. místo ve štafetě. Pak se účastnil ještě dalších tří olympiád a v roce 2003 se stal světovým šampionem na 30 km klasicky. Běžkařskou kariéru ukončil v roce 2016, ale stále se věnuje sportu na vrcholové úrovni – především triatlonu. Je také aktivistou na poli osvěty diabetu.

Jiří Tkadlčík je trojnásobný nejsilnější muž Evropy a šampion v powerliftingu a silových závodech. Od tří let žije s cukrovkou I. typu a jak řekl v jednom z rozhovorů, právě tato nemoc mu dala obrovskou disciplínu – v udržování životního stylu i posléze v tréninku. Zdaleka to ale není všechno. Diabetem trpí i triatlonista Jay Hewitt, účastník 14 Ironmanů, nebo Steve Redgrave, britský veslař a pětinásobný olympijský šampion, u kterého se objevil diabetes II. typu (patrně vlivem genetické indispozice). Silnice brázdí i celý profesionální cyklistický tým, složený pouze z diabetiků – Team Novo Nordisk.

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky