Úvod VybaveníBěhání Recenze: Udělají z vás závodní šelmu. Otestovali jsme Puma Deviate NITRO Elite Fireglow

Recenze: Udělají z vás závodní šelmu. Otestovali jsme Puma Deviate NITRO Elite Fireglow

od Dan Orálek

Značka Puma byla první zahraniční značkou bot, kterou jsem mohl obout ještě před rokem 1989. Dokonce byla v česku prodejna, kde jste, pokud jste zrovna měli štěstí,mohli Pumy koupit. Po revoluci se vyrojila celá řada nových značek, a tak jsem Pumy na noze neměl dlouhých 30 let, což byl důvod, proč jsem byl patřičně zvědav na nové závodní botky. Nutno říct, že Deviate NITRO Elite Fireglow je botou, na které je více než čtvrtstoletí vývoje opravdu vidět. V dalším textu tento dlouhý název zkrátím na Elite, protože dávat jednomu modelu název, který se skládá ze čtyř slov, mi přijde poněkud rozmařilé. 

Puma Elite je velmi lehká silniční závodní bota s karbonovým plátem. Z hlediska technologií jsou klíčové dvě věci a to Innoplate, což je karbonový plát od Pumy a také speciální pěna Nitro Elite Foam. Na podrážce se potom setkáte se gumou Pumagrip. Drop boty je dle údajů značky 8 mm a váha 191 g pro velikost UK 8. Ve velikosti 46, kterou dnes používám, sice váží 228 g, ale to je také velmi nízká váha.

Puma Elite jsou výjimečné boty

Už první pohled na botu ukazuje spíše tradiční design boty, ale s poněkud neobvykle průhledným svrškem, který běžci přináší zcela nový „problém“ a to je výběr ponožky nejenom z hlediska funkčnosti, ale i designu, protože je prostě vidět, co máte na noze. Svršek je pohodlný a seděl mi velmi dobře, přestože jsem na nej zprvu hleděl poněkud s podezřením, hlavně s ohledem na výdrž. Zdálo se totiž, že tenoučký plast se roztrhá snad při prvním tréninku. To se naprosto nepotvrdilo, protože i po několika závodech není vidět, kromě špíny, žádné jiné opotřebení. 

Na svršku jsem vzápětí ocenil docela inovativní uchycení jazyka, který je sice pevně svázán s vnitřní botičkou, ale jen na jedné straně, takže mi umožňuje pohodlně zavázat boty i přes můj vysoký nárt, který nemá rád sevření v botě s napevno všitým jazykem. Tkaničky jsou sice ploché a mohly by se teoreticky rozvazovat, ovšem já je ze zvyku před každým během vážu buď na dva uzly, nebo alespoň strčím pod vázání – takto se ani jednou nerozvázaly. Design boty je podle mého názoru opravdu moc pěkný a dává pocit, že běžíte v opravdu výjimečné botě, přestože celkové pojetí odkazuje spíše k tradičním nebo chcete-li „oldskůl“ botám minulosti.

Jak se v Puma Deviate NITRO Elite Fireglow závodí

Funkčnost bot jsem otestoval na třech závodech a celé řadě tempových nebo i rychlostních tréninků. Celkově jsem v botě naběhal 250 km a podrobil je tedy docela důkladné zkoušce. Samozřejmě, že při testování jsem se hlavně snažil brát v potaz, že je to bota s karbonem. Už od prvního běhu pro mě bylo překvapením, že bota mě tlačí do svižnějšího běhu prakticky už při rozklusu v tempu kolem 5 min/km. To je trochu rozdíl oproti jiným karbonovým botám, kdy se většinou zdůrazňuje, že hlavní benefit nastává až ve vyšších tempech. 

Důležitou vlastností je, že bota díky tvrdosti a opoře karbonového plátu může mít měkkou a příjemnou mezipodešev, což znamená relativní pohodlí i pro méně zkušené běžce, kteří nemají nohy tak obouchané, aby mohli běžet maraton v klasických tvrdých závodních botách. Dalším bonusem je také to, že výška podrážky je opět oproti jiným karbonovým závodkám velmi přijatelná a stabilita boty je tím velmi dobrá.

Pochopitelně pro získání co největšího benefitu z karbonového plátu je potřeba mít při běhu solidní odraz. Platí, že čím více půjdete přes přední část nohy, tím více energie získáte. Ovšem nepleťte si to s během po špičkách, ten je pro baletky a karbon je potom v botách na nic. Bota při běhu vydává trošku hlasitější zvuk, ale pokud jste někdy slyšeli běžce v karbonkách od Niku s obrovskou patou, tak tady se dá říci, že běžíte potichu jako kočka, která je zobrazena na přední části boty.

Měkkost podešve a pohodlnost boty má za následek, že v pohodě zvládnete maraton a vaše chodidla i nohy zvládnou ještě výklus a nebudete u toho vypadat jak srna po obrně. Dokonce jsem v botách Elite zvládl běžet 100 km ve svém oblíbeném Winschotenu a zaběhl si nejlepší výkon za poslední tři roky. Stejný kousek se mi povedl i na maratonu v Třeboni, tedy můj nejlepší maratonský čas od roku 2019. V Třeboni jsem navíc ověřil, že botám nedělá žádný problém mokro a dokonce i krátký usek bláta se dal zvládnout bez problémů. Určitě mám na podzim docela slušnou formu, ale boty s kočkou mají na mých výkonech svůj podíl.

Zhodnocení

Pokud se mám pokusit o závěrečné hodnocení, tak Puma Deviate NITRO Elite Fireglow je bota, která skvěle slouží jak pro krátké a rychlé závody, tak také pro maratony nebo i ultramaratony. Jedinou drobnou výtkou je, že při prvním použití se mi trochu zabarvily ponožky na patě. Asi jsem tu barvu prvním použitím nějak setřel nebo stabilizoval, protože hned při dalším běhu, kdy navíc trochu pršelo, už moje ponožky zůstaly bílé. Tedy nebyly do oranžova, ale nachytaly pouze standardní špínu z okolí.

Puma Deviate NITRO Elite Fireglow

  • určení: Závodní bota, silnice
  • klíčové technologie: Innoplate – karbon, Nitro Elite Foam, PumaGrip
  • drop: 8 mm
  • váha: 228 g (velikost 46)
  • došlap: neutrální

Pozitiva

  • nízká váha
  • pohodlná bota
  • rychlost odrazu díky karbonovému plátu
  • přiměřená cena za karbonové závodky
  • zajímavý svršek

Negativa

  • při prvním použití zabarvily ponožky

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky