Úvod TréninkBěžecký trénink Umělá inteligence radí začátečníkům a další novinky ze světa běhání a cyklistiky

Umělá inteligence radí začátečníkům a další novinky ze světa běhání a cyklistiky

od Karel Holub

Další várka zajímavostí a tipů ze světa sportu a zdraví je tu. Přečtěte si, co můžete udělat pro zdravější střeva, jaké novinky přináší nová verze Zwiftu a jak vám aplikace Actigo pomůže hledat závody. A taky jsme museli vyzkoušet, jak je na tom umělá inteligence s doporučením pro začínající běžce. Výsledek nás docela příjemně překvapil.

Umělá inteligence radí začínajícím běžcům

Celý tenhle odstavec s doporučením pro začínající běžce napsala umělá inteligence (ChatGPT) a podle mě si nevede vůbec špatně. Jasně, jsou to trochu obecná doporučení, ale spousta „lajfstajl“ magazínů by se tady mohla učit:

Začínajícím běžcům bych doporučil začít s pravidelným a postupným zvyšováním délky běhů. Můžete začít s krátkými běhy a postupně se dostávat k delším vzdálenostem. Důležité je také dostatečně se rozhýbat před během a udržovat správnou techniku běhu. Když budete běhat pravidelně, brzy byste měli být schopni uběhnout alespoň 5 kilometrů.

Doporučil bych také navštívit lékaře, abyste se ujistili, že jste připraveni na pravidelné běhání a že váš zdravotní stav to umožňuje. Když začínáte s běháním, je důležité přistupovat k tomu zodpovědně a zdravě, abyste se vyhnuli zraněním.

Zde je několik konkrétních bodů, které je třeba dodržovat při tréninku na 5 km:

  • Začněte s programem chůze/běhu, abyste postupně zvyšovali svou vytrvalost a sebedůvěru.
  • Ujistěte se, že máte dobré běžecké boty, které poskytují správnou podporu a tlumení pro vaše nohy.
  • Naslouchejte svému tělu a vzdálenost nebo intenzitu běhu zvyšujte jen postupně, abyste se vyhnuli zranění.
  • Zařaďte do svého programu zahřátí a vydýchání s protažením, abyste předešli bolestem svalů.
  • Zvažte možnost zapojení do místní běžecké skupiny nebo si najměte trenéra, který vám pomůže udržet si motivaci a tréninkový plán.
  • Nezapomínejte na správné zásobování těla vyváženou stravou, která obsahuje dostatek sacharidů, abyste měli při běhu dostatek energie.
  • A nakonec se nezapomeňte bavit a užívat si proces tréninku na 5 km běh!

A co říká začátečníkům nás server? Podívejte se na nabídku témat

Méně masa pro zdravá střeva

Spotřeba masa u nás meziročně mírně stoupá a rostou také čísla, která velkému počtu Čechů ukazuje jejich váha. Proto může být mimořádně zajímavá a užitečná studie, kterou nedávno publikoval americko-korejský vědecký tým v časopise BMC Medicine. Studie po dobu delší než 19 let sledovala relativně velké skupiny můžu a žen na základě jejich stravovacích návyků a složení potravin a případné souvislosti s výskytem rakoviny střev a konečníku. Mužů bylo na začátku studie téměř 80 000 a žen více než 93 000 a výzkumníci se zaměřili nejen na rozdíly mezi pohlavími, ale také na případné rozdíly mezi etniky.

Výsledky studie byly celkem jasné a pro mnohé ne úplně překvapivé. Podle výzkumníků se potvrdila jasná souvislost mezi složením potravy a výskytem rakoviny kolorekta. U mužů, kteří jedli převážně rostlinnou, celozrnnou a obecně zdravější stravu, byla míra výskytu rakoviny kolorekta významně nižší než u mužů, kteří jedli převážně masitou a obecně méně zdravou stravu. U žen takto silná vazba mezi stravou a rakovinou kolorekta prokázána nebyla a obecně je riziko tohoto onemocnění u žen nižší.

Netvrdím, že je nutné hned přestat jíst maso a jíst se pást, ale prostor pro zlepšení jídelníčku nejspíš najde každý z nás. Zkuste vynechat maso aspoň dva dny v týdnu, zařaďte do jídelníčku potraviny bohaté na vlákniny a uzeniny si zkuste dopřát nanejvýš jednou do týdne. Uvidíte, že na tom není nic těžkého a vaše tělo vám poděkuje.

Termínovka do mobilu

V běžeckém kalendáři jsou desítky závodů na každý víkend v roce a vybrat si ten správný je čím dál obtížnější. Nová mobilní aplikace Actigo si klade za cíl usnadnit běžcům život a pomoc nejen s výběrem závodů.

Aplikace je zatím stále ve vývoji, ale můžete ji směle vyzkoušet ať už v mobilu nebo na webových stránkách. Stačí se zaregistrovat a pak už můžete vybírat ze stovek závodů po celé republice i za hranicemi. Filtrování závodů nabídne spoustu parametrů podle kterých najdete závod, který vám sedne. V aplikaci se můžete podívat na detaily závodu a vytvořit si seznam, které závody chcete sledovat. Zatím není možné registrovat se na sportovní klání přímo z aplikace, ale je vidět, že vývojáři mají s celou platformou velké plány. Actigo si můžete propojit s tréninkovou aplikací Strava nebo Fitbit a můžete sledovat i další uživatele a jejich příspěvky nebo závody. Uvidíme, kam a jak se Actigo vyvine a budeme doufat, že přinese běžcům lepší přehled v závodech a organizátorům větší zájem a pořadatelský komfort.

Novinky na Zwiftu

Nabourejte rutinu jízdou na kole. Nejezděte ale „pilu“. Foto: se svolením Zwift

Platforma pro virtuální cyklistické tréninky Zwift vydala nedávno novou verzi, která přinesla hned několik zajímavých novinek. Verze 1.32.0 nabídne dva nové tréninkové plány, které jsou zaměřené na začínající virtuální cyklisty nebo borce, co se chtějí rychle dostat do formy po kratším nebo delším výpadku. Tréninkový plán Fast Track Fitness je na čtyři týdny a dvěma tréninky týdně vás zkusí nakopnout k lepším výkonům. Podobně je koncipovaný i plán Build Me Up Lite, který je také na čtyři týdny, ale tréninky jsou o kousek delší (30-35 minut) a plynule z nich můžete přejít na některý z pokročilejších tréninkových plánů.

V nové verzi najdete také nové odznáčky. A jelikož odznáčků není nikdy dost, mrkněte se do sekce odznaků za projeté trasy. Najdete tam nově odznáček pro Francii – La Reine, New York – Gotham Grind, Watopia – Waistband a Richmond – UCI Reverse. Takže vzhůru na lov, ať je máte brzy všechny.

Nová verze Zwiftu konečně přinesla novou domácí obrazovku i pro uživatele na platformě Android. Uživatelé na ostatních platformách už vylepšené prostředí nějakou dobu mají a zdá se, že opravdu přináší snadnější hledání a orientaci v závodech, tréninkových plánech a jednotlivých tratích. Zwift slibuje další update v průběhu ledna a mělo by se jednat o větší balíček nových funkcí a tratí, tak se budeme těšit.

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky