Úvod VybaveníBěhání Aplikace pro datové maniaky. Hlídají tréninkovou zátěž a k měření stačí mobil

Aplikace pro datové maniaky. Hlídají tréninkovou zátěž a k měření stačí mobil

od Karel Holub

Variabilita srdečního tepu, tréninková zátěž… probíráte se rádi daty, které při sportu posbíráte? Podívejte se na rozbor aplikací HRVTraining a Runalyze od redaktora Karla Holuba, který sám běhá.

HRV4Training

Aplikace pro mobilní telefony HRV4Training dělá přesně to, co slibuje v názvu. Využívá měření variability srdečního tepu pro vyhodnocení vaší připravenosti na trénink a zároveň pro sledování vlivu zátěže na váš organismus. Může tak významně pomoci s plánováním a úpravou tréninkového plánu a také s dlouhodobým sledováním a vyhodnocením adaptace na tréninkové dávky.

Velikou výhodou aplikace HRV4Training je možnost vkládat k jednotlivým měřením štítky a poznámky, které pak pomáhají sledovat pozitivní nebo negativní korelace s konkrétním impulsem a následnou připraveností na trénink. V základu tak u každého měření uživatel vyplňuje úroveň spánku, vnímanou únavu, bolest svalů, nebo chuť trénovat. Zároveň subjektivně hodnotí i vnímané úsilí předchozího tréninku a může si poznamenat i úroveň stresu v práci nebo narušení životního rytmu. Všechny tyhle faktory totiž přispívají ke kumulativní zátěži zejména parasympatické nervové soustavy, která pak nedostane tolik prostoru pro relaxaci a regeneraci organismu.

Aplikace HRV4Training nepotřebuje pro měření žádné externí senzory a vystačí si s kamerou telefonu. Osobně aplikaci používám na telefonu Samsung, který má i biometrický senzor pro měření tepu a HRV a aplikace dokáže tento senzor využít. Měřím se pravidelně každý den v přibližně stejnou dobu a zejména dlouhodobé sledování trendů má pro mě velký přínos. Na úrovni HRV je možné poměrně snadno identifikovat nastupující virózu nebo zvýšenou tréninkovou únavu. Aplikace sama dává určitá doporučení a mimo základního měření HRV nabízí i další pokročilé metriky, které jsou užitečné hlavně pro běžce a vytrvalostní sportovce.

V pokročilých metrikách sleduju především tréninkovou zátěž, trendy HRV, korelace HRV a tréninkovou polarizaci. Tréninková zátěž sleduje dlouhodobé i aktuální parametry a rovnou je přenáší do ukazatele připravenosti na trénink. Podobně tyto parametry hodnotí například aplikace Garmin Connect i aplikace dalších výrobců sportovních hodinek. Trendy HRV a korelace HRV už jsou ale metriky, které například u Garminu zatím nenajdeme a je to škoda. Hlavně korelace HRV vám umožní zjistit třeba fakt, jak vaše tělo reaguje na alkohol nebo pozdní usínání. A můžu rovnou říct, že „propařená“ noc dokáže s vaší připraveností na trénink pěkně zamávat na několik dalších dní.

HRV4Training je zajímavá aplikace, kterou využijí hlavně ti, kteří potřebují optimalizovat svoji tréninkovou zátěž. Při pravidelném používání a vyhodnocení naměřených údajů pomáhá dostat z každého tréninku maximum a zároveň ohlídat přetížení a zvýšené riziko zranění.

Runalyze

Runalyze je webová platforma pro detailní sledování a vyhodnocení zejména běžeckého tréninku. Je to asi nejdetailnější tréninkový deník, který jsem kdy používal. Nemá sice krásné uživatelské prostředí plné obrázků a fotek z tréninku vašich kamarádů jako třeba Strava, ale množství údajů, které v Runalyze najdete, je bezkonkurenční.

Velikou výhodou je možnost většinu metrik přizpůsobit nebo si vybrat z několika metod výpočtů. Většina podobných platforem prostě něco na pozadí spočítá a ukáže vám výsledná čísla. U Runalyze najdete u všech metrik podrobný popis a často i možnost vybrat si konkrétní postup výpočtu. Většina uživatelů asi zůstane u standardních nastavení, ale jestli se rádi šťouráte v datech a výpočtech do hloubky, budete ve svém živlu.

Runalyze je dostupné pouze v prostředí webového prohlížeče a neexistuje k němu mobilní aplikace. Samotné měření aktivit tak probíhá v aplikacích třetích stran a do Runalyze se následně synchronizují. Pro většinu chytrých sportovních hodinek má Runalyze možnost přímé synchronizace a aktivity se přenesou bez nutnosti zásahu uživatele. Osobně mám Runalyze propojené s Garminem a je úžasné, že Runalyze zobrazuje i hodnoty, které Garmin sice měří, ale ve vlastní aplikaci je dostupné nemá. Například variabilitu srdečního tepu v průběhu aktivity si sice na hodinkách můžete zapnout, ale nikde v prostředí Garminu ji pak nenajdete. V Runalyze si k téhle metrice můžete zobrazit kompletní graf, a ještě si přepínat mezi různými způsoby vyhodnocení.

Aplikace je skvělá i na souhrnná a dlouhodobá vyhodnocení tréninku, kde už v základním zobrazení uživatel vidí srovnání jednotlivých týdnů a měsíců. Jednoduše tak může porovnat nejen kilometry a čas, ale také průměrná tempa, tréninkovou zátěž nebo třeba průměr tepové frekvence. Srovnání je mimořádně užitečné při sestavení a vyhodnocení tréninkových bloků a tréninkové periodizace.

Pro trailové běžce pak může být zajímavé vyhodnocení stoupání na trase a jejich klasifikace. Runalyze automaticky sestaví výškový profil trasy a jednotlivá stoupání ohodnotí podle jejich délky a průměrného sklonu. V podrobné analýze pak uživatel najde další údaje, jako je průměrná vertikální rychlost, tepová frekvence nebo běžecký výkon pro dílčí stoupání.

Samostatnou kapitolu tvoří odhady aktuální výkonnosti, úrovně regenerace a únavy a závodních časů. Runalyze sleduje a využívá parametry, jako je klidová tepová frekvence, variabilita srdečního tepu, tréninková zátěž, vnímané tréninkové úsilí a další, aby stanovil aktuální formu a únavu, a tyto hodnoty vyhodnocuje i v dlouhodobém trendu. Z odběhaných tréninků pak odvozuje odhady pro jednotlivé závodní tratě od jednoho kilometru až po maraton. A uživatel si samozřejmě může upravit metodu, kterou použije pro výpočet odhadovaných časů. Po několika letech používání můžu říct, že odhady jsou až překvapivě přesné a většinou opravdu odrážejí moji výkonnost.

Runalyze asi není aplikací pro každého a zejména začínající nebo příležitostní běžci se v ní snadno ztratí. Kdo to ale myslí s tréninkem opravdu vážně a rád se hrabe v datech, bude z Runalyze opravdu nadšený. Využít Runalyze mohou samozřejmě i cyklisti a triatlonisti, ale aplikace je primárně zaměřená na běžce a ostatní sporty bere spíš jako doplněk pro výpočet celkové zátěže a kondice.

2 komentáře

Tom 11. 3. 2023 - 21:41

Jak propojím Runalyze s Garminem? V Connectu jsem jsem nabídku Přidat Runalyze nenašel…

Odpověď
Karel Holub 13. 3. 2023 - 16:28

Propojení je možné nastavit v Runalyze v sekci Automatic Sync. Tam stačí vybrat Garmin a potvrdit propojení.

Odpověď

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky