Úvod Inspirace Zvládnete, co má batole v malíku? Vaše výzva na měsíc duben, která vás posílí

Zvládnete, co má batole v malíku? Vaše výzva na měsíc duben, která vás posílí

od Adéla Ptašková

Lezení po čtyřech je stěžejní životní fází dítěte, neboť díky němu posílí střed těla, končetiny a vytvoří si pevný základ pro pozdější chůzi. Nyní si zpevnění vybudujete opět i vy, všechno má ale svá pravidla a ta nám vysvětlí fyzioterapeut Vít Horák z Centra rehabilitační a sportovní péče.

Předpokládám, že všichni zdejší čtenáři již chodit umí, nicméně vrátit se ke kořenům je někdy ku prospěchu věci. Ano, hádáte správně – dubnová výzva se ponese v duchu lezení po čtyřech, alias medvědí chůze, která má svá pravidla. Asi se budete divit, jak náročné lezení bez všelijakého kroucení je.

Tento cvik má hned tři varianty a vy si tak můžete vybrat, zda zvolíte nejjednodušší cestu v podobě lezení po kolenou, o něco těžšího klasického medvěda, anebo verzi pro hrdiny zvanou spiderman. Jak se jednotlivé varianty liší a jak cviky správně provést, nám níže popsal fyzioterapeut Vít Horák z Centra rehabilitační a sportovní péče.

Základní verze – lezení po šesti

  • Začínáme v pozici na kolenou, která jsou na šířku pánve.
  • Ruce na šířku ramen, prostředníky směřují vpřed, ramena stažená od uší.
  • Celá páteř je v napřímení, bedra, hrudník i krk s hlavou jsou v prodloužení páteře, takže náš pohled směřuje zhruba mezi palce na rukou.
  • Zvedneme ruku a protilehlou dolní končetinu a uděláme krátký krok (cca o vzdálenosti dlaně), další kroky jsou již zhruba na vzdálenost dvou dlaní. Kolena by měla urazit stejnou vzdálenost jako ruce.

Středně těžká verze – lezení v medvědovi 

  • Platí zde stejná pravidla jako u základní verze, pouze ve výchozí pozici odlepíme kolena kousek nad podložku.
  • Pro další zvýšení obtížnost je možné prodloužit krok a dostat tak koleno až k vnější úrovní lokte. Stejně je třeba prodloužit krok i horní končetinou.
  • TIP: chůzi v medvědovi lze provádět i bokem, kde dochází k vyšším nárokům na mezilopatkové svalstvo. Krok je opět prováděn kontralaterálně, společně tedy jdou protilehlé končetiny. Tento cvik je u nás zejména oblíbený pro děti s odstávajícím lopatkami a nestabilním ramenním kloubem.

Verze pro (super)hrdiny – spiderman

  • Jde o další prodloužení kroku horními i dolními končetinami, kdy koleno pohybující se končetiny končí vně stejnostranné stojné horní končetiny.
  • TIP: pokud se vám i tohle zdá jako malá výzva, je možno do pohybu přidat i klik, ale to už je opravdu pro velmi zdatné jedince.

Časté chyby

  • Záklon hlavy.
  • Pohyb pánve ze strany na stranu (kroucení se v zádech a vrtění zadkem). Pokud by se na vás někdo díval shora a neviděl vaše končetiny, měl by vidět rovnoměrně se pohybující trup vpřed, bez jakýchkoliv větších odchylek do stran.
  • Nestejná délka kroku spodních a dolních končetin. Většinou dochází k delšímu kroku dolními končetinami, což poté způsobuje hrbení v bedrech.
  • Propadání se mezi lopatkami. Mezi lopatkami by měl být hezky vyplněný prostor aktivitou mezilopatkových svalů.
  • Hrbení v hrudní páteři. Takto si tělo ulehčuje cvik a danou zátěž chce při nedostatečné síle středu těla přesunout kompenzačně do zad.
  • Přehnaná snaha o napřímení páteře a prohnutí v bedrech.
Rungo výzva na duben

Hlídejte si tedy, ať se nekroutíte a protilehlé končetiny zvedáte i pokládáte současně.

Tentokrát nebudeme počítat opakování, ale čas. Začneme na deseti sekundách a každý den deset přidáme. Poslední dubnový den si budeme hrát na medvěda celých pět minut. Vždy pár kroků dopředu a pár dozadu. Stejně jako březnové píďalky jsou i medvědi zaměření hlavně na sílu břicha a středu těla, ale posílíte také nohy a zlepšíte si koordinaci těla. Lezení po čtyřech má rovněž blahodárný vliv na mozek. Výzkumy ukazují, že děti, které přeskočily fázi lezení, měly v pozdějším věku poruchy pozornosti. Tak hurá na to!

A protože už začalo jaro, venku je počasí čím dál hezčí a světlo je až do večera, jako Rungo hec zkusíme udělat denně minimálně 8 000 kroků. Taková procházka po večeři za účelem dochození příslušného počtu kroků vám dozajista zlepší spánek.

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky