Úvod VybaveníBěhání Na sucho, mokro a hlavně asfalt. Tryskáče Fast-R Nitro Elite od Pumy otestoval pětinásobný mistr ČR

Na sucho, mokro a hlavně asfalt. Tryskáče Fast-R Nitro Elite od Pumy otestoval pětinásobný mistr ČR

od Dan Orálek

Tahle šelma od Pumy působí rozhodně velmi netradičně a ostře. Je potřeba říci, že to není jen první dojem a rychlost je tomuto modelu vlastní. Pokud chtěl výrobce zaujmout designem, tak se mu to rozhodně povedlo. Nicméně originální vzhled není jediná věc proč si pořídit boty jako Puma Fast-R Nitro Elite. 

Sbírka technologií, kterými tato bota oplývá je stejná jako u dalších top závodních modelů Puma akorát jsou trochu jinak uspořádány, aby výsledkem byl co nejrychlejší běh. Technologie, o kterých budu psát jsou NITRO Elite Foam čili pěna, která může za tlumení i dostatečné odpružení. Dále PWRPLATE, což je deska z karbonu, která je pod celou botou je zodpovědná za odraz a přenos energie. PUMAGRIP-LT, kde již název napovídá, že jde o podrážku z lehké a přilnavé gumy, aby vám to neklouzalo a konečně PWRTAPE, což je zesílení svršku boty v namáhaných místech, aby se vám nezačaly klubat palce z boty ven.

Jak bylo napsáno v úvodu, váš zrak přitáhne zřejmě design, který vás nenechává na pochybách, k čemu je tento model určen – k rychlosti. Podrážka boty, včetně mezipodešve, je rozdělena na dvě části. Tou první je výrazná pata, kde je použita pěna NITRO Foam a druhou je pochopitelně špička, kde je měkčí NITRO Foam. Obě části jsou spojeny pevnou karbonovou deskou, která funguje jako pružina, což je v tomto designu pěkně demonstrováno.

Podrážka je v obou částech ze stejného materiálu, ale trochu jiný je vzorek, což asi nemá na funkci vliv. To hlavní je, že má skvělou přilnavost na všech tvrdých površích, a to i v případě, že zrovna prší. Pokud byste se dostali mimo asfalt, tak jen pro krátké přeběhnutí a ještě v lehkém terénu.  

Svršek boty je z trochu odolnější a méně poddajné síťoviny, která je v kritických místech vyztužena PWRTAPE pro zvýšení odolnosti. Celkově je přední část boty měkká a pata docela tvrdá – včetně vnějšího zpevnění ve formě jakési ostruhy. Podrážka na patě je navíc lehce seříznuta, aby přechod do odrazu byl co nejrychlejší.

Drop je u Fast-R Nitro Elite 8 mm, ale pocitově, díky rozdílné tvrdosti vpředu a vzadu, to dělá dojem většího dropu. Svršek je ve formě uzavřené botičky, což není úplně vlastnost, kterou já chci, ale v tomto případě je tu dost prostoru i pro můj vysoký nárt. Bota je celkově relativně úzká, ale i přesto se tam pohodlně vešly moje nestandardní prsty.

Přilepená stélka je tenká a standardní. Pro snadnější obouvání uzavřené botičky je na patě poutko, které se velmi hodí, pokud zrovna nemáte po ruce obouvací lžíci. Tkaničky jsou ploché a nerozvazují se, nicméně vzhledem ke konstrukci je není třeba nějak zvlášť utahovat. Barevně je model laděn do letošních jarních barev Pumy tedy do zelené a modré.

Fast-R Nitro Elite v praxi

Co design tohoto modelu slibuje, jsem si rychle ověřil při tréninku na vlastní noze. Je to hlavně rychlost. Tedy hlavně rychlost, která je podpořena rychlým odrazem a také velmi dobrý přechodem vpřed. Botu jsem testoval zejména v rychlejší trénincích a musím potvrdit, že pocitově se v ní skutečně skvěle zrychluje.

Nejlepšího zrychlení a benefitu ovšem dosáhnete při dostatečně „ostrém“ odrazu, což je ale vlastnost většiny bot s karbonovým plátem. Vzhledem k uzavřené botičce jsem měl trochu obavu, co se týká pohodlí, ale za mě jsem spokojený. Vzhledem k celkovému designu modelu si myslím, že jeho hlavní využití je při rychlém běhu, takže taková silniční pětka nebo desítka. 

Puma Fast-R Nitro Elite jsou hodně rychlé boty, které vám mohou pomoci při zlepšování vašich osobáků, ale spíše na těch kratších distancích řekněme do půlmaratonu. Pokud poběžíte maraton nebo ještě dál, tak to určitě zvládnete, ale už asi nedokážete využít jejich hlavní přednost – rychlost, a závodní střih svršku už nebude dost pohodlný.

Základní parametry

  • Určení: Závodní bota, silnice, rychlý a tempový trénink
  • Klíčové technologie: NITRO Elite Foam, PUMAGRIP-LT, PWRPLATE, PWRTAPE
  • Drop: 8 mm
  • Váha: 185 g (velikost 4,5 UK) 223 g (velikost 8 UK)
  • Došlap: neutrální
  • Cena: 6499,- Kč

Pozitiva:

  • Ostrá závodní bota
  • Vhodná na rychlé tréninky
  • Skvělá přilnavost
  • Slušná odolnost

Negativa:

  • Trochu náročnější obouvání
  • Vyšší váha
  • Vyšší doporučená cena

O autorovi: Dan Orálek je jeden z nejlepších českých ultraběžců. Byl prvním Čechem, který absolvoval Badwater Ultramarathon, jenž se běží v americkém Údolí smrti. Pětkrát získal titul mistra republiky ČR v běhu na 100 kilometrů. K jeho největším úspěchům patří 5. místo na nejslavnějším ultramaratonu světa, Spartathlonu. Každý měsíc se na RUNGO.cz dělí o své zkušenosti i to, jak je na tom aktuálně se svým tréninkem.

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky