Úvod Inspirace MUM, 4. etapa Tišnovská: Nejrychlejší běžce v cíli vítala duha

MUM, 4. etapa Tišnovská: Nejrychlejší běžce v cíli vítala duha

od Rungo

Lomnice 5. 7. 2023. Přestože 4. etapa MUMu startovala z nedalekého Tišnova, byla dlouhá 43 kilometrů stejně jako každý den. Pro závodníky představovala i pomyslný mezník, neboť polovina této etapy je současně polovinou celého sedmidenního etapového závodu. Předpověď počasí se naplnila, takže závěr etapy měl bez přehánění bouřlivý průběh. Do cíle ti nejrychlejší dobíhali za hustého deště.

Všechny reportáže můžete číst zde.

Na start se u tišnovské radnice postavilo 103 běžců. Všichni z nich však neměli za sebou všechny tři předcházející etapy. Vedle stěžejního Moravského ultramaratonu na 7 × 43 km, je i letos vypsán závod „3 ze sedmi“, nebo je možno absolvovat pouze jednu etapu. Do hlavního závodu 31. ročníku MUMu se přihlásilo 83 ultramaratonců ze šesti zemí. Po doběhu dnešní etapy zůstává s plným počtem úspěšně dokončených etap 74 účastníků. Mezi nimi je stále Sigrid Eichner (ročník 1940, závodící za 100 Marathon Club Deutschland), která přijela do Lomnice už potřinácté, aby rozšířila svou sbírku úspěšně dokončených maratonů a ultramaratonů. Takovou, jakou se nemůže pochlubit žádná jiná žena na světě. Svůj dnešní 2324 maraton doběhla promáčená v čase 8:22:36 se sdělením, že to dnes bylo opravdu těžké.   

Našli se jedinci, kteří si zamračené deštivé počasí pochvalovali. „Skvělé, konečně. Těšil jsem se na déšť od doby, co jsme přijeli. Je to lepší než vedro, akorát to trochu klouže, ale to je lepší, než se někde utavit,“ zhodnotil Petr Dostálek. Několik účastníků déšť a bláto přesto odneslo pádem a odřeninami. Déšť naštěstí netrval dlouho a slunce se brzy prodralo mezi mraky a vytvořilo překrásně barevnou duhu. 

Vítězové Tišnovské etapy

Pořadí na stupních vítězů v této etapě víceméně odpovídalo i celkovému pořadí. To platí zejména mezi ženami, kde se vítězstvím v čase 41:01:49 dostala na první pozici Lenka Horáková. Doběhla tentokrát o šest minut rychleji než doposud vedoucí Martina Kárová. V celkovém pořadí tyto dvě běžkyně dělí před čtvrteční pátou etapou pouhá minuta a dvě vteřiny. Třetí místo v etapě i celkově drží Marcela Čadová.

Mezi muži si etapovým vítězstvím upevnil vedoucí pozici Martin Kopecký (3:21:11), který doběhl se zhruba desetiminutovým náskokem před Danem Orálkem. Ten sice dokázal porazit průběžně druhého Jana Šunku, ale jen s minimálním rozdílem. Takže nestačil smazat Šunkův náskok, který si vytvořil v úvodní etapě. 

Nic není rozhodnuto. Závodnici mají před sebou ještě tři etapy. Pátá etapa startuje v Olešnici na Moravě a dění na  trase můžete sledovat on-line.

Výsledky 31. ročníku legendárního MUMu.

Autoři textu: Milan Daněk

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky