Úvod Inspirace MUM, 7. etapa Cimrmanova: Velké finále. Kárová loni „ochutnala“, letos zvítězila. Kopecký už pošesté

MUM, 7. etapa Cimrmanova: Velké finále. Kárová loni „ochutnala“, letos zvítězila. Kopecký už pošesté

od Rungo

Lomnice 8. 7. 2023. Dohady ohledně důvodů, proč se poslední sedmá etapa jmenuje „Cimrmanova“, se nevedou. Jestli po její trase kolem Lomnice velikán někdy poběhával či ne, nelze totiž potvrdit ani vyvrátit. Jisté je, že historie legendárního Moravského UltraMaratonu spojuje její vznik i průběh s jiným jménem. Tím je prokazatelně zakladatel tohoto závodu, průkopník československého ultra a v minulosti běžec světového formátu Tomáš Rusek. Pamětníci s jistotou potvrzují, že to byl právě on, kdo přišel s originálním nápadem řešícím problém, aby všichni účastníci bez rozdílu výkonnosti stihli závěrečný raut. Čas startu etapy je tedy v časovém rozpětí, kdy se běžci na základě svých předchozích výsledků vydávají na trať tak, aby dobíhali do cíle přibližně ve stejné době, vychutnali si euforickou atmosféru v cíli a hlavně, aby nezmeškali slavnostní vyhlášení výsledků i zmiňovaný raut.

Všechny reportáže můžete číst zde.

V sobotu bylo úmorné horko. Zažilo ho všech 136 běžců, kteří se vydali na trať. Ne všichni, si ho však užili stejně. Kdo vyběhl v sedm ráno, měl ještě šanci v prvních kilometrech najít nějaký stín, zatímco nejlepší vybíhali v časech blížících se jedenácté hodině. 

Výsledky

Nejrychlejších časů v cíli dosáhli muži Martin Kopecký (3:15:21), Jan Šunka (3:21:55), Petr Pasler (3:26:12) a ženy Lenka Petrová ( 3:32:35), Martina Kárová (3:59:56), Lenka Horáková (4:12:42).  

Průběžné pořadí na čele MUMu se nezměnilo. Na své šesté celkové vítězství dosáhl Martin Kopecký, druhý skončil Jan Šunka a třetí nezničitelný Dan Orálek. Pořadí žen ovládla Martina Kárová, před Lenkou Horákovou a Marcelou Čadovou. Bouřlivé ovace však sklidilo všech skvělých 68  běžců a běžkyň (včetně Sigrid Eichner, ročník 1940), kteří dokončili všech sedm etap a neméně zaslouženě i obětavý léty prověřený pořadatelský tým.

Martina Kárová zde vloni odběhla tři etapy, prý „aby si to očíhla“. Letos své vítězství komentovala slovy: „Chtěla jsem si zkusit, co to dělá s tělem. A dobrý. Bylo to moc hezký, užila jsem si to. Překvapilo mě, že je to možný tak furt dokola, třeba bych zítra zase vyběhla.“

Martin Kopecký zvítězil už pošesté. Na otázku, proč se vrací a zdali chtěl obhájit, reagoval: „Asi jo. Ale rozhodující důvod je super atmosféra, skvělí lidé a pěkný závod.“

Doplňkový závod „3 ze 7“, čítající absolvování tří etap, ovládli Martin Glier a Lenka Petrová. V sobotu se běžel také „náborový půlmaratón“. Zvítězili Martin Szabó a Adéla Dvořáková.   

Vyhrál však každý, kdo Lomnice přijel a tuhle jedinečnou akci zde zažil. MUM je akce, která zůstává v srdci. 

MUM, celkové výsledky„3 ze 7“, celkové výsledky.

Autoři textu: Milan Daněk

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky