Úvod VybaveníBěhání Levnější model předčil Fénix. Ale jen v něčem. Test Garmin vívoactive 5, víc než jen základní model

Levnější model předčil Fénix. Ale jen v něčem. Test Garmin vívoactive 5, víc než jen základní model

od Karel Holub

Chytré hodinky pro sportovně založené lidi, kteří chtějí mít přehled o svých aktivitách a nechtějí utratit „majlant”? Vívoactive 5 navazují na předchozí úspěšné generace stejné řady a za příznivou cenu nabídnou funkce, které ještě nedávno patřily jen na top modely sportovních hodinek. Pojďme se podívat, co tenhle sportovně zaměřený drobeček, který nabízí dobrý poměr cena/funkce, umí.

Na první pohled určitě zaujme kvalitní AMOLED display s rozlišením 390 × 390 pixelů. Displej má velmi dobrý kontrast i podání barev a s jeho čitelností není problém ani na přímém slunci. Rámeček kolem displeje je poměrně široký a zaoblené okraje občas chytají ostré odlesky světla, ale celkově působí displej velmi dobrým dojmem a rozhodně povyšuje celkový vzhled hodinek o třídu výš.

Vívoactive 5 má jednotnou velikost pouzdra 42 mm a tahle velikost je univerzální jak pro ženy, tak muže s útlejším zápěstím. Pokud máte rádi masivní hodinky, které na zápěstí opravdu vyniknou, budete asi hledat jinde. Pro mě osobně je velikost testovaného modelu tak akorát na běžné denní nošení a je až neskutečně lehký (36 g). Vybírat můžete ze čtyř barevných variant a silikonový řemínek se standardní šířkou 20 mm se dá velmi snadno vyměnit a nahradit za jiný materiál a nebo barevnou variantu.

Pro ovládání můžete využít kombinaci dvou tlačítek a dotykového displeje. Osobně mám na hodinkách rád více tlačítek pro přesnější a rychlejší ovládání v průběhu aktivity, ale ani se dvěma tlačítky není problém vívoactive 5 pohodlně používat. Tlačítka jsou relativně nízká a jejich stisk neposkytuje mnoho zpětné vazby. V silnějších rukavicích je to trochu boj, ale v běžném provozu je ovládání bez problémů.

Zdravotní a tréninkové funkce jsou u všech sportovních hodinek úzce spjaté s kvalitou senzorů, které zajišťují zejména přesné měření srdečního tepu a záznam trasy pomocí GPS. Vívoactive 5 v tomto směru obstojí se ctí a přesnost měření je na velmi dobré úrovni. O měření srdečního tepu a dalších parametrů se stará senzor Elevate 4. Ten sice nepatří k poslední generaci optických senzorů, ale jeho přesnost je velmi dobrá. Při testování jsem v rámci denních aktivit a tréninků v nízké zátěži s přesností měření neměl žádné problémy . U náročnějších tréninků a hlavně u tréninků v nízkých teplotách, kdy se výrazně mění prokrvení zápěstí, už byla přesnost horší a raději jsem využil připojený hrudní pás Garmin HRM Pro.

Optický senzor pro měření tepu se stará také o měření dalších zdravotních funkcí, jako je úroveň stresu, variability srdečního tepu, nebo třeba frekvenci dýchání. Tato měření pak vívoactive 5 využívá pro výpočet vaší Body Battery, která umí poměrně dobře zachytit trendy v tom, jak se vám daří regenerovat a doplňovat energii. Na rozdíl od vyšších modelů nemá vívoactive 5 metriku pro připravenost k tréninku, ale dokáže vám spočítat a navrhnout dobu potřebnou na regeneraci po každé aktivitě. A o kvalitní spánek se vám postará spánkový kouč. Tedy postará se aspoň o informace, kolik spánku je pro vás daný den ideální pro efektivní regeneraci. A taky umí zachytit a zaznamenat zdřímnutí přes den, což je u Garminu novinka a dříve jsme se museli spokojit s měřením pouze nočního spánku. Přes den obvykle nemám na spaní čas, ale tuhle novinku jsem si musel vyzkoušet a funguje skvěle. V rámci rekonvalescence po slabší viróze jsem si dal „dvacet“ a vívoactive 5 tenhle šlofík zaznamenaly a započítaly do celkové doby spánku a energetické bilance.

Přesnější GPS než u Fénixu

GPS měření funguje opravdu rychle a přesně. Nemusíte se starat o žádná složitá, detailní nastavení. Vybírat můžete buď z možnosti využití všech systémů pro měření pozice, nebo se omezit pouze na GPS. Toto omezení přinese delší výdrž baterie, ale mírně vám sníží přesnost měření. Zato při využití všech systémů je přesnost měření opravdu velmi dobrá a v rámci testování dosahovaly vívoactive 5 mnohem lepších výsledků než můj model od Garminu Fénix 6 Pro, který ještě nedávno patřil k úplné špičce. Pokrok se nezastaví a vívoactive 5 nabízí za velmi přijatelnou cenu vyšší přesnost měření, než ve své době násobně dražší top model. Jen škoda, že model vívoactive 5 nemá senzor barometrického tlaku a neumí tak přesně měřit výšku a převýšení. Pokud ale nepatříte mezi horské turisty a běžce, nejspíš vám tenhle senzor chybět nebude.

Garmin vívoactive 5 jsou opravdu hodinky pro každodenní nošení a kromě sportovních funkcí mají i širokou paletu chytrých funkcí, které vám mohou usnadnit život v městské džungli. Samozřejmostí je propojení s telefonem a možnost zobrazovat notifikace z různých aplikací. Při propojení s telefonem na systému Android můžete dokonce zobrazit náhled fotky, kterou vám někdo poslal do zpráv. Nejsem si úplně jistý, jestli zrovna tuhle funkci budete považovat za zásadní, ale je pravda, že na AMOLED displeji jde celkem dobře poznat, co přišlo za obrázek. Po připojení bluetooth sluchátek je možné přehrávat hudbu přímo z hodinek a na tréninku si užít váš oblíbený soundtrack. A taky můžete jednoduše platit přiložením hodinek při využití funkce Garmin Pay. Takže do fitka nebo na běh už si vlastně ani nemusíte brát telefon a všechno zvládnete rovnou z vívoactive 5.

Bezpečnostní funkce a výdrž baterie

Telefon se ale vyplatí mít u sebe a propojený s hodinkami pro využití bezpečnostních funkcí. Funkce LiveTrack dovoluje odesílání vaší polohy v reálném čase na předem zvolené kontakty. V klidu tak můžete sdílet svoji pozici na trase se svou drahou polovičkou a doma bude klid, i když vyrazíte na delší trénink. Bezpečnostní funkce zahrnují také detekci pádu, která dovede rychle přivolat pomoc v případě, kdy sebou seknete o zem. Jen tedy občas se tahle funkce aktivuje i při jiné situaci než je pád a pak máte trochu času odvolat poplach stiskem tlačítka.

Garmin vívoactive 5 vydrží v režimu smartwatch až 11 dní na jedno nabití. To vůbec není špatná hodnota a já jsem v testovacím období připojoval hodinky na nabíjecí kabel jednou týdně. Výdrž baterie samozřejmě velmi závisí na způsobu použití a hlavně aktivaci displeje. Pokud si necháte displej stále zapnutý, zkrátí se výdrž na 5 dní, ale za to získáte možnost kochat se hezkým displejem opravdu nepřetržitě. Na plně nabitou baterku můžete změřit a zaznamenat aktivitu až do délky 21 hodin v režimu měření omezeném pouze na GPS. Když necháte zapnuté všechny systémy pro měření pozice, pak se výdrž zkrátí na 17 hodin a i to by vám mělo stačit na většinu dobrodružství, do kterých se pustíte. A pokud si k tomu pustíte hudbu, bude vám muset stačit 8 hodin měření.

Celkově jsou Garmin vívoactive 5 povedené hodinky s chytrými funkcemi, sledováním sportovních aktivit a dobrou výdrží baterie. Mezi hlavní přednosti patří AMOLED displej a přesné měření tepu i GPS. Hodinky vám změří a vyhodnotí širokou paletu zdravotních metrik a pomohou tak se zdravým životním stylem. Dovedou dobře motivovat k pravidelnému pohybu a hlavně pro začátečníky a mírně pokročilé pokryjí i veškeré tréninkové funkce. Vívoactive 5 mají určitá omezení a postrádají některé pokročilé funkce, které najdeme u vyšších modelů, ale to je pochopitelné s přihlédnutím k jejich ceně. Pokud tedy hledáte spolehlivé, dobře vybavené chytré sportovní hodinky, které vás svojí cenou nezruinují, pak rozhodně stojí Garmin vívoactive 5 za pozornost. A taky by to mohla být dobrá inspirace pro Ježíška, který se chystá nadělit sportovní hodinky pro začínající sportovce nebo nadšence do zdravého životního stylu.

Garmin vívoactive 5

  • Displej: dotykový AMOLED 390 × 390 pixelů
  • Hmotnost: 36 g
  • Výdrž baterie: až 11 dní v režimu smartwatch a 17 hodin měření s využitím všech systémů
  • Přehrávání hudby, Garmin Pay, spánkový kouč, ranní report
  • Doporučená cena: 7 190,- Kč

Pozitiva

  • Dobře čitelný, kvalitní displej
  • Nízká váha
  • Přesná GPS
  • Zdravotní metriky
  • Dobrý poměr cena/funkce

Negativa

  • Nemá barometrické měření výšky a tlaku
  • Horší odezva od tlačítek

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky