Úvod VybaveníBěhání Recenze: Boty z Decathlonu otestoval ultramaratonec. Jak dopadly Kiprun KS900 Light po 1000 km?

Recenze: Boty z Decathlonu otestoval ultramaratonec. Jak dopadly Kiprun KS900 Light po 1000 km?

od Dan Orálek

Daniel Orálek, český ultramaratonec známý svým 10. místem na Badwater Ultramarathonu v Údolí stínů a několikanásobným vítězem 100km závodu Winschotenu, testoval silniční boty značky Kiprun, která spadá pod Decathlon. Jak hodnotí její vlastnosti a jak obuv obstála po naběhaných 1000 kilometrech?

Kiprun KS900 Light je další bota, která se prodává v Decathlonu, a kterou jsem si mohl vyzkoušet na vlastní nohy. Oproti modelu Kiprun KD900X, což je top závodní model s karbonovou deskou, je KS900 Light zaměřen trochu jinam. Podle výrobce jde o lehkou tréninkovou botu s tlumením a s potenciálem použití i pro delší závody až do maratonu. 

Nejde o žádnou botu vybavenou super špičkovými technologiemi. Výrobce uvádí jako hlavní plus a inovaci novou pěnu MFOAM v mezipodešvi, což je ovšem vylepšená technologie EVA pěny –  jazykem chemie ethylen-vinylacetát. Vylepšení dle výrobce spočívá v měkkém tlumení při dobré reaktivitě. Další informace, které lze oficiálně přečíst na webu, už jen uvádí lehkost boty, a to právě díky zvolené pěně. Dalšími přednostmi by měla být kvalitní podrážka z gumy a široká podešev. Jak botu z pohledu těchto vlastností hodnotím?

Testovaný model jsem vyzkoušel opět docela důkladně na různých tratích od 10 do 30 km a v různém tempu od klusání až do mého maratonského tempa, které se u mě aktuálně pohybuje někde kousek pod 4 min/km.  Prvotní dojmy v recenzi sepisuji po celkových 180 km. Hned od začátku mě zaujala šířka boty a podešve hlavně v přední části. Je pro mě pohodlná a zároveň přiměřeně stabilní. Při pohledu z vnějšku působí bota díky zdánlivé výšce podešve jako extrémně měkká. V reálu jde spíše o kompromis a slušná měkkost je vyvážena tvrdší podrážkou. Pěne MFOAM pak vděčíme za celkem rychlý odraz. 

Při pohledu zevnitř zjistíte, že vaše chodidlo je jakoby „zapuštěné” v mezipodešvi, takže pod patou máte nějakých 29 milimetrů. Drop 8 mm je akorát podle mého vkusu pro boty určené spíše pro objemové tréninky. Tlumení v přední části je pocitově značně menší než v patě, což je opět spíše výhoda, protože když chcete zrychlit, tak máte celkem slušnou reakci. Pokud naopak šetříte energii a běžíte pomalu, přináší vám pata pohodlí. Pro mě to má jen drobnou nevýhodu –⁠  když běžím v lehkém terénu, který se dá bez problémů zvládnout, tak si musím dávat pozor na kamínky, protože moje přecitlivělá chodidla na každém větším hrbolu docela trpí. Podrážka je velmi dobře navržená a drží na asfaltu, betonu i chodníku, a to i v dešti. Trénink v lehkém příměstském terénu, který běžně absolvuji v okolí Brna, je v těchto botech naprosto bezproblémový.

Svršek boty je pro mě velmi pohodlný už při nazouvání. Pevná pata je na vrchu lehce tvarovaná směrem ven,  proto se dá dobře uchopit a obouvání jde snadno. Šířka pro chodidlo v přední části je dostatečná a pohodlná. Jazyk je volný, ale velmi dobře přilehne k nártu, takže není potřeba zvlášť utahovat tkaničky, aby vám neklouzal. Materiál svršku je velmi příjemný a pohodlný na noze. Design boty působí hodně moderně i díky vzorku na povrchu mezipodešve. K designu boty mám drobnou výhradu, a to k barvě. Vím, že se boty prodávají nejméně ve třech barevných kombinacích, ovšem tu, kterou jsem testoval, tedy svítivě žlutozelenou, bych si rozhodně sám nevybral. Takhle se můžu těšit z pocitu, že mě snad žádný řidič na silnici nepřehlédne. 

Můj závěr k botám Kiprun KS900 Light je, že jde o výbornou tréninkovou botu, kterou mohou méně ambiciózní běžci použít pro závody. Vzhledem k parametrům boty je vhodná spíše na delší závody a rozhodně se nemusíte bát v nich běžet ani ultramaraton. Ve prospěch případného nákupu  hraje i velmi příznivý poměr cena/výkon, v obchodech Decathlonu je nakoupíte za 2 399 Kč.

Hodnocení po 1000 km

Poté, co jsem napsal základní recenzi, jsem dostal rozšířené zadání: „Zjisti, co udělá s botou 1000 km zátěže.” Zmiňovaných 1000 km je vzdálenost, která je pro spousty bot hranicí životnosti a výrobce doporučuje koupi nového páru bot. Jsem rád, že tady mohu napsat, že Kiprun KS900 Light měnit není potřeba, a když se podíváte na přiložené fotografie, tak uvidíte proč. Když si odmyslíte špínu, která je na světle zelené barvě dobře patrná, tak viditelné opotřebení je minimální, a to jak na svršku, tak i na podrážce. 

Při běhu je bota stále pohodlná a svoje funkce plní. Podrážka má výborný odraz i na mokrém povrchu, tlumení je sice slabší, ale dostatečné a ani další vlastnosti se nijak zvlášť po tisícikilometrové zátěži nezměnily. Na silnici je bota pro mě naprosto v pohodě, akorát v terénu musím dávat pozor na kamínky, protože gumy je tam sice akorát, ale ne dost na odtlumení nerovností. To je ale spíše můj problém a ne problém testovaného modelu.

Závěr: Kiprun KS900 Light je výborná bota na běhání objemů.

Základní parametry

  • Určení: Tréninková bota, silnice 
  • Klíčové technologie: mezipodešev MFOAM
  • Drop: 8 mm
  • Váha: 296 g (velikost 46), 252 g (velikost 42)
  • Došlap: neutrální

Pozitiva

  • Tréninková bota s širokým využitím
  • Vysoká výdrž (více jak 1000 km)
  • Skvělá přilnavost
  • Pohodlná na noze
  • Výborný poměr cena/výkon

Negativa

  • Model v žlutozelené barvě je výrazně svítivý

2 komentáře

Martin 26. 12. 2023 - 21:36

Po spokojenosti s Nike Pegasus 33 jsem si v A3sport (Sport Vision) koupil Pegasus 35. Jenže již od prvního běhu mě po chvíli začala bolet vnější strana chodidla, jakoby v botě byla nějaká hrana. Reklamaci mi neuznali, tudíž A3sport (Sport Vision) NIKDY VÍCE. Boty v hodnotě 3 500 Kč mi dnes straší ve skříni. Po špatné zkušenosti jsem na zkoušku v Decathlonu koupil Kiprun Long 2. Po více jak ročním používání a 1 600 km jsem byl mile překvapen kvalitou zpracování. Následně jsem ve Sportissimu koupil UnderArmour Hovr Turbulence, které se ale po 600 km začínají trhat, takže musím najít účtenku. Ve stejné době jsem koupil i Kiprun K900 Light. Nyní v nich mám cca 600 km vč. půlmaratonu a musím souhlasit s článkem. Bota lehká, dobrá amortizace, dobře se nazouvá, zpracování OK. Po zhruba stejně uběhnuté vzdálenosti a +- ceně jako UA, nejeví (zatím) žádné známky vad či nadměrného opotřebení.

Odpověď
jarda 25. 12. 2023 - 9:54

Letos jsem si koupil boty z Lidlu . Cena byla 499 kč v obchodě. Naběhal jsem s nimi v rozmezí jara a podzimu cca 1500 -2000 km (denně cca 8-12 km) po betonovém chodníku (2/3 vzdálenosti) a asfaltové silnici (1/3 vzdálenosti). s botami jsem velmi spokojený. První boty z lidlu, které jsou skvělé na běhání. A za tu cenu neznám lepší. Odkaz na boty je níže. (mám jak morou barvu bot tak šeou). Na běhání jsou lepší ty šedé.

https://www.lidl.cz/p/crivit-panska-bezecka-obuv/p100361329004?mktc=shopping&gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMIybj_g5iqgwMV3JiDBx323QgYEAQYECABEgLbKPD_BwE

PS:
Označení poměr výkon/cena je ekonomický nesmysl a opravdu nelze např. výkon motoru 100kW/h dělit cenou. To nedává smysl. je to stejné jako například dělit jablko hruškou. Správné ekonomické vyjádření je dělení užitku cenou, například v bodě spotřebitelova optima platí, že mezní užitek =mezní náklady (MU=MC), tedy poměr je MU/MC =1.

Odpověď

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky