Úvod Nezařazené Pití syrového mléka: nový zdravý trend, nebo zdravotní riziko? A čím tak uchvátilo celebrity a lidi kolem Trumpa?

Pití syrového mléka: nový zdravý trend, nebo zdravotní riziko? A čím tak uchvátilo celebrity a lidi kolem Trumpa?

Mráz prý přichází z východu, trendy zase ze západu. Ten poslední se jmenuje syrové mléko. Pije ho Gwyneth Paltrow i republikánské křídlo Donalda Trumpa. Takže celá Amerika. Proč? Protože věří, že je zdravější, pomáhá udržovat správné trávení a bojuje proti intoleranci laktózy. A teď to dilema – máte tomu věřit taky? Zavalí tenhle trend i Evropu?

Někteří z vás si možná pamatují, jak babička o prázdninách nadojila čerstvé mléko a přinesla ho na stůl. Ta chuť! Úplně jiné než z krabice. Tehdy se toho moc neřešilo. Osvícenější mléko převařovali, mnohde na to ani nedošlo. Část se vypila, z další se utlouklo máslo, udělal sýr, sebrala se smetana… Na druhou stranu, někteří doma převařovali i převařené mléko z obchodu. A to zvláště v dobách, kdy zrovna přišla vlna varování před syrovým mlékem, masem a vším podobným. 

Jak to tedy je, proč by někdo chtěl mléko syrové, zatímco druhý to převařené, třetí ideálně dezinfikované? A proč nás konzumace určitých potravin dělí na tak striktní tábory?

Za syrové mléko je považováno takové, které je mlékárensky neošetřené – nepodrobené teplotě nad 40 ºC. V Česku se smí prodávat jen v místě produkce a od zdravých zvířat. To schvaluje veterinární správa, a následně i kontroluje. Jakmile se neprodá do 2 hodin po nadojení, musí se zchladit, a poté prodat do dalších 24 hodin. U toho vždy musí mít označení, že je syrové, a že před konzumací je nutné ho převařit. Bavíme se zde o mléku kravském, protože například ovčí nebo kobylí se syrové prodávat nesmí. 

Toliko shrnutí Ministerstva zemědělství, které také varuje před možnými riziky. Těmi jsou infekční onemocnění od tuberkulózy, brucelózy, listeriózy, salmonelózy až po přítomnost viru meningoencefalitidy. Ani jedno z toho nechcete zažít. 

Mimo rizika jsou tu ale i výhody! U syrového mléka je minimální ztráta živin i vyšší senzorická hodnota. Taková britská královská rodina prý pije syrové mléko už 500 let. Obsahuje spoustu živin, enzymů, probiotik a imunoglobulinů. Není divu, je podobné mateřskému mléku, jen pro telátka. Mléko v přirozeném stavu proto musí být komplexní potravinou, která zahrnuje vše, co mládě potřebuje. Včetně hodných bakterií. Pro někoho může být stravitelnější než mléko pasterované či jinak upravené, protože jejich tělo ho dokáže díky všem “hodným” látkám lépe přijmout. Nepředstavujte si to ovšem tak, že vás zázračně zbaví intolerance nebo alergie na laktózu. Naopak se najdou i tací, kterým čerstvé mléko bude vyložené vadit. Proč? Protože obsah živých (hodných) bakterií jejich trávení prostě nezvládne. Takže nevolnost po čerstvém mléce nemusí vždy pramenit pouze z nákazy, ale prostě jen z čistého nezvyku. 

Pasterizace – revoluční metoda v dějinách

Možná to zní jako přehnané tvrzení, ale pasterizace by se dala v historickém pokroku společnosti řadit na úroveň objevu antibiotik. Sama totiž takovým malým externím antibiotikem je. Bude tomu skoro dvě stě let, kdy francouzský chemik Louis Pasteur vynalezl metodu, jak zabránit octovatění vína. To se pak ujalo pro zpracování spousty dalších potravin, mimo jiné i mléka. Kouzlo spočívá v zahřátí na určitou teplotu, která zahubí bakterie. U mléka je to rozmezí 70-75 °C, poté se opět ochladí. Přibližně 99,5% všech bakterií v mléce je zabito. Ano, i některých hodných. 

V několika státech se poté uzákonila povinnost mléko (a některé další potraviny) pasterovat, což platí dodnes. Kromě pasterizace máme také metodu UHT, která nám z mléka vyrobí naprosto neškodnou tekutinu. Až takovou, že mléko nemusí být před otevřením krabice ani v chladu. 

Česko na vlně syrového mléka: rok 2010 a automaty na mléko

Možná to podle nejnovějších článků vypadá, že Amerika jede na vlně syrového mléka, ale již brzy tahle novinka dojde i k nám. Opak je pravdou! Už kolem roku 2010 jsme v Česku zažili období doslovného boomu syrového mléka. Po celé republice vznikaly mlékomaty, tedy automaty na čerstvé, nepasterizované mléko, kde si člověk mohl natočit i do vlastní nádoby. Trochu to připomínalo dobu, kdy lidé chodili pro mléko na statek s bandaskou. 

Jenže ouha, kde jsou ty časy? 

Mléko z automatů lidem chutnalo a libovali si. Kontroloři testovali různé vzorky, kdy většina z nich byla naprosto v pořádku. Pak ale vystoupil hlavní hygienik Michael Vít s důrazným varováním, že syrové mléko může být hazardem pro zdraví. Přidali se i další zdravotníci s výhradami, že tepelně neošetřené mléko může obsahovat různé bakterie, nebo dokonce viry přenášející klíšťovou encefalitidu. Odběr mléka z automatů klesl, zemědělcům se to již nevyplatilo, a tak odběrná místa postupně zmizela. 

Gwyneth Paltrow a Donald Trump: společně do mléčného baru?

Herečka Gwyneth Paltrow se nechala slyšet, že si syrové mléko lije každý den do své kávy. Pomáhá jí to v hubnutí, ale i zdravém životním stylu. Stejného názoru jsou trumpovští zástupci republikánské strany, kteří v syrovém mléce možná vidí mnohem více než jen potravinu. 

Je tady syrové mléko symbolem odporu? 

Zakázané ovoce chutná nejvíce. A zatímco americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv a Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí před pitím neošetřeného mléka varují, spotřeba stoupla v nedávné době o 20 %. V některých amerických státech je prodej zakázaný, přičemž vznikají skupiny – radící, jak mléko propašovat dále. 

U celebrit se v podobných trendech není čemu divit. Syrové mléko je, oproti některým “dietám”, ještě slabým odvarem. Jezení placenty, pití čerstvé krve… I to jsou recepty na zdraví a krásu. 

V případě trumpovců však můžeme hledat příčinu i jinde. Jde o odpor proti systému? V USA v mléčné kauze sílí hlas, že pasterizace mléka je jen nástrojem zemědělců a firem pro zvyšování ceny mléka. Na protest proti systému a všemu nařízenému tak pijí syrovém mléko. I kdyby jim nemělo chutnat. Podobně jako u covidu, nebo v otázce nošení zbraní, jde možná více o svobodu, protiproud a rozhodování o sobě sama. 

Proti kapitalismu a určitým autoritám. Proti rouškám, očkování, pasterizaci a všemu dalšímu, co dělají “ti druzí”. Pozor, neberte mě za slovíčko. Toto není vyjádření názoru, co z toho je dobré či špatné, jen souvislost s politickým systémem. Ameriku takové syrové mléko dokáže rozdělit na republikány a demokraty. Až tak, že podle mapy pití syrového mléka dokážete odhadnout, kdo vyhraje volby. 

Převařit či nevařit? Toť otázka.

Co z celé kauzy vyplývá? Všeho s mírou. Stát proti proudu je fajn, ale se zdravým rozumem, kritikou a ověřováním zdrojů informací. Ověřujte původ mléka, podmínky skladování, i životní prostředí kraviček. Rozhodujte se na základě dat a svého stavu. Syrové mléko má své výhody a přínosy, ale jen za určitých podmínek a ne pro každého. Konzumace neošetřeného mléka váš pravděpodobně nezahubí o nic víc než syrové vejce, syrové maso nebo ústřice (a zároveň také nespasí). Však více než na “syrovost” mléka je dobré dbát na čerstvost, a vybírat si třeba místo UHT krabicové nezničitelné tekutiny naopak kvalitní, farmářské, byť mírně ošetřené mléko.

Kdo by se syrovému mléku měl úplně vyhnout? Především malé děti, senioři, těhotné ženy a všichni se sníženou imunitou. 

Vynález antibiotik, očkování i procesů typu pasterizace může být předmětem diskuze, ale nikdo jim neodpáře, že nás v jistých případech pomáhají chránit a prodloužit život. Myslete na to!

Zdroje:
https://www.idnes.cz/ekonomika/test-a-spotrebitel/cerstve-mleko-z-automatu-je-bez-skodlivych-bakterii.A100616_1402858_test_fih
http://archiv-nuv.npi.cz/uploads/STU/rozhledy/2009/2019_20_R10_hotovo.pdf
https://www.telegraph.co.uk/world-news/2024/06/22/milk-unpasteurised-safe-gwyneth-paltrow
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/nazory-komentare-je-syrove-mleko-levicove-nebo-pravicove-vazne-minena-otazka-252276

0 FacebookEmail

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.