Úvod VybaveníBěhání Nechcete mít prsa „u kolen“? Sportovní podprsenku vybírejte podle velikosti i stupně opory

Nechcete mít prsa „u kolen“? Sportovní podprsenku vybírejte podle velikosti i stupně opory

Ve správně zvolené podprsence je sportování daleko radostnější. Foto: Nikola Spasenoski/iStock

Pohyb dělá krásná těla, některé partie z něj ale radostí neskáčou. Respektive skáčou, jenže bolestivě a s trvalými následky na jejich estetice. Řeč je o ženských prsou, která při sportu bez kvalitní podprsenky trpí. Než ale vyrazíte pro nějaký ten slušivý kousek, přečtěte si, jak sportovní podprsenku vybrat, aby vám posloužila co nejlépe.

Bez podprsenky ani skok

Zatímco v civilu může být absence podprsenky pohodlná a sexy, pod sportovní tričko by ji dámy rozhodně neměly zapomínat. Během většiny sportovních aktivit se totiž ňadra pohybují mnohem intenzivněji než při běžné chůzi, což bývá nejen bolestivé, ale i neprozřetelné, pokud si prsa nechceme předčasně „vytahat“. Při cvičení bez potřebné opory dostává zabrat nejen jemná kůže v dekoltu, ale i tzv. Cooperovy vazy, které jsou zodpovědné právě za pevnost prsou a jejich polohu spíše u krku než u pupíku.

Vzhled ale není jediným argumentem, proč tuto část sportovní výbavy nepodceňovat: 29 % britských elitních atletek v nedávném výzkumu uvedlo, že špatně padnoucí podprsenka přímo ovlivňuje jejich výkon. Podle vědců může přispívat k neefektivní technice ​​běhu, zkracování kroků a nežádoucím změnám v dechové frekvenci.

Účelem sportovní podprsenky je tedy minimalizovat pohyb prsou do všech stran, což ocení zejména ženy s větším poprsím. V dobré podprsence však bude spokojenější i drobný hrudník. Ještě v kabince se proto neostýchejte udělat pár poskoků, abyste její funkčnost otestovaly v praxi.

Že by se mohlo jednat o tu pravou, přitom poznáte snáze, když při výběru zohledníte následující faktory:

1. Typ aktivity a stupeň opory
Velmi cennou informací, jež najdete na cedulce či v popisu produktu, je stupeň opory, kterou vám podprsenka zajistí. Zatímco na jógu vám postačí lehký elastický topík, do posilovny nebo na kolo už se raději vybavte sportovní podprsenkou se střední oporou. Na běhání a aktivity s poskoky pak rovnou sáhněte po té maximální.

2. Střih
Vzteklým soukáním ze zpocené sportovní podprsenky možná spálíme víc kalorií než celým tréninkem. Opravdovým benefitem podprsenek „přes hlavu“ ale zůstává fakt, že nemají žádné háčky, které by vás tlačily – třeba při cvicích prováděných na zádech. Když se navíc rozhodnete sundat tričko, budete pořád vypadat dostatečně cool, a ne jako v klasickém spodním prádle.

Pokud preferujete elegantnější způsob odkládání svršků, nebo máte velké poprsí, zapínací sportovní podprsenka bude vhodnější volbou. Zapínání však musí být dostatečně robustní – klidně i trojřadé – abyste se na něj mohly opravdu spolehnout. K lepší opoře pak přispívají i široká ramínka, ideálně překřížená v oblasti mezi lopatkami.

3. Velikost
Správně zvolená velikost je alfou a omegou funkčnosti sportovní podprsenky. Pocitově by měla být o něco těsnější než ta, kterou nosíte běžně. Lem pod poprsím musí dobře přiléhat, ale neměl by vás škrtit a omezovat v pohybu ani v dýchání. Košíčky by naopak měly být dostatečně velké, aby zakrývaly celá prsa a nikde nic nepřetékalo. 

Jestli vám nesedí běžné konfekční velikosti označené písmeny (S, M, L, …), porozhlédněte se po sportovních podprsenkách s klasickým číslováním obvodu a košíčků. Naměřený obvod pod prsy přitom zaokrouhlujte spíše dolů (například pokud máte obvod 78 cm, vyberte si podprsenku s obvodem 75). Druhý rozměr, jež naměříte přes bradavky, pak dosaďte do velikostních tabulek výrobce. Každý střih však sedí trochu jinak, proto je vždy lepší danou podprsenku vyzkoušet.

4. Materiál
Preferujte sportovní podprsenky vyrobené z prodyšné látky, která odvádí pot a zbytečně nekumuluje teplo. Materiál by navíc měl být dostatečně pružný a zároveň odolný – většinou jde o funkční směs polyesteru, polyamidu a elastanu. Investice do kvality přitom často znamená i delší životnost podprsenky.

TIP: Přečtěte si, jak prát sportovní oblečení.

Podprsenky s nízkým stupněm opory mohou být i z přírodních materiálů. Spíše než po bavlně však raději sáhněte po bambusu – rychleji schne a má antibakteriální vlastnosti.

5. Design
Cítit se dobře a šik je příjemné i během cvičení. Při výběru sportovní podprsenky proto berte v potaz třeba barvu svrchního oblečení (pokud máte samá bílá tílka, výrazné motivy vám budou prosvítat) nebo přítomnost vycpávek či výztuží, které zajistí hezký tvar prsou. Zdobně řešená záda pak podprsenku povýší na plnohodnotný sportovní top, se kterým v jógovně či fitku zazáříte i bez trička.

Vybavte se trpělivostí i dobrou obuví na skákání ve zkušebních kabinkách a hurá do toho! A pokud jste svou podporující parťačku už našly, budu ráda, když se podělíte o konkrétní tipy.

0 FacebookEmail

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.