Úvod Jídlo Tři úžasné drinky: energetické smoothie, hydratační elixír a osvěžující melounová bomba

Tři úžasné drinky: energetické smoothie, hydratační elixír a osvěžující melounová bomba

Hledáte ideální drinky, které vás podpoří během tréninku i při regeneraci? Máme pro vás tři skvělé recepty, které jsou nejen chutné, ale i plné přírodních surovin, co máte běžně doma. Osvěžující nápoj pro horké letní dny, lehký elektrolytový drink pro hydrataci nebo výživný recovery shake po náročném tréninku – vše, co vaše tělo potřebuje. Připravte se na příval energie, zdraví a svěžesti v každém doušku!

Číslo 1: proteinové smoothie po tréninku

Tenhle drink vás postaví na nohy po jakémkoliv náročném tréninku. Díky obsahu proteinu, sacharidů i tuků tvoří ideální kombinaci na opravu svalů, dodání energie a celkovou regeneraci. A co víc – většinu surovin máte doma nebo je jednoduše seženete!

Smoothie vypijte ideálně co nejdříve po tréninku, v tzv. půlhodinovém hladovém okně po skončení aktivity. Nestíháte to zpět domů si smoothie připravit čerstvé? Vemte ho s sebou už hotové a udržujte v chladu.

Ingredience:

  • 1 banán
  • hrst borůvek
  • 1 lžíce chia semínek
  • 1 lžička oříškového másla (zkuste třeba pistáciové)
  • 200 ml rostlinného mléka (nebo klasického)
  • 1 odměrka proteinu
  • sladidlo – datlový sirup, med…
  • volitelné – 1 lžička zeleného prášku (spirulina, ječmen, chlorella)

Všechny ingredience nasypejte do mixéru a umixujte do hladka. Pokud je směs příliš hutná, přidejte ještě mléko nebo vodu. Když potřebuji, aby mě smoothie zasytilo na ještě déle, přidávám do něj ovesné vločky nebo odměrku micelárního kaseinu navíc. Právě kasein se totiž vstřebává po delší dobu a tělo tak dostává bílkoviny po více hodin. 

Číslo 2: lehký elektrolytový drink pro pití během sportu i přes den

Tenhle nápoj ani nemusíte mixovat, suroviny jednoduše smícháte. Dodá vám během horkých dní potřebné elektrolyty a zajistí hydrataci. Jen pozor, ať to nepřeženete s kyselostí nebo solí. Raději dávkujte v menší míře, a případně přidejte dle chuti. Kokosová voda má v receptu své místo – má sacharidy, ale žádné tuky a proteiny. Obsahuje vitamin C, B1 a minerální a stopové prvky (například hořčík, draslík, sodík, vápník a fosfor). Mnohé z těchto minerálů jsou důležitými elektrolyty. 

Ingredience:

  • 500 ml kokosové vody (nebo 250 ml kokosové vody a 250 ml čisté neperlivé vody)
  • šťáva z jednoho malého citronu nebo limetky
  • 1-2 lžíce medu nebo javorového sirupu či jiného sladidla
  • špetka (mořské či himalájské) soli

Vše smíchejte ve velké láhvi nebo džbánku a dobře promíchejte. Drink podávejte vychlazený, klidně s plátkem okurky nebo čerstvým či mraženým ovocem a bylinkami.

Do sportovní lahve doporučujeme přidat větší kostku ledu, která zajistí, že i v horký letní den budete mít po celou dobu sportu nápoj v přijatelné teplotě. 

Pro tip: Více chuti a energie? Nechte nejdříve ve vodě vylouhovat zelený čaj. Případně si dopředu připravte yerbu maté nebo zelený čaj, vychlaďte a dále postupujte podle návodu. Čajem nahraďte vodu.  

Číslo 3: osvěžující melounový drink

Tohle už sice nepatří do kategorie recovery ani přírodního ionťáku, ale je to zdravé osvěžení kdykoliv během dne. Lepší než umělé ledové tříště! Když nápoj mírně přisladíte (a možná odeberete “to zelené uvnitř” v podobě máty), bude se líbit i dětem!

Ingredience:

  • miska nakrájeného melounu (zhruba čtvrtka velkého nebo polovina menšího melounu)
  • 1 okurka (oloupaná a nakrájená na kostičky)
  • šťáva z 1 limetky
  • pár lístků máty nebo bazalky
  • volitelně podle chuti sladidlo (datlový sirup, několik samotných datlí, med…)
  • pár lžic vody na naředění, pokud bude směs příliš tuhá (dle vodnatosti melounu a okurky)

Nakrájený meloun dejte do mrazáku a nechte ho tam aspoň hodinu, ideálně pár hodin. Poté vyndejte, oddělte kostičky od sebe, aby se vše dobře mixovalo. Ingredience nandejte do mixéru a rozmixujte do hladka. Meloun nemusíte zbavovat pecek, mixér je hravě zvládne. Pokud máte slabší stroj, doporučujeme meloun nechat chvíli povolit před mixováním. Hotovou směs nalijte do sklenic a pijte ideálně brčkem. 

Pro tip: Zrovna nesportujete a chystáte večírek? Nebo jen tak relaxujete? Do tohohle osvěžujícího štěstí ve skleničce můžete přidat i pár kapek alkoholu. Melounové potěšení skvěle ladí s bílým rumem nebo i bublinkami. 

Milovníci sladších drinků mohou spojit třeba s Aperolem, který dodá sladkost i chuť. 

0 FacebookEmail

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.