Úvod VybaveníCyklistika Test: špičkový cyklocomputer Bryton Rider S800E pro náročné cyklisty. Má se Garmin bát?

Test: špičkový cyklocomputer Bryton Rider S800E pro náročné cyklisty. Má se Garmin bát?

Bryton je výrobce cyklocomputerů, který se postupně dostává do popředí zájmu mnoha cyklistů. V našem redakčním testu jsme se během tří týdnů testování zaměřili především na jeho sportovní funkce, kvalitu signálu a samozřejmě také na to, čím hodlá konkurovat Garminu – funkčnost cykloradaru Bryton Gardia. 

Displej a zobrazení dat

Jednou z největších předností Bryton Rider S800E je jeho velký 3,4″ barevný dotykový displej, který umožňuje zobrazit až 12 datových polí najednou. To ocení zejména ti, kteří chtějí mít přehled o co nejvíce hodnotách během jízdy. Displej je dobře čitelný i za slunečného počasí díky ambientnímu světelnému senzoru, který automaticky upravuje jas. Takže jo, tohle opravdu funguje dobře. Samozřejmě, že všechno má své limity, takže když do toho civíte častěji, než na cestu před sebou a zakapete to potem a gelem, tak neuvidíte nic. 

GPS a výškoměr

Síla GPS signálu je dobrá, i když občas si dá načas, než se zařízení připojí, zejména v horském prostředí. U nás v Beskydech je to ale obecný problém všech sofistikovanějších hraček. Takže těžko žehrat na prodlevu v místech, kde je někdy problém se dovolat na tísňovou linku. Nicméně, ani v těchto podmínkách nikdy netrvalo déle než minutu, kdy se signál z oběžné dráhy domluvil s přijímačem, a rafička pomyslného rychloměru začala zaznamenávat pohyb. Trošku vám to pokazí průměr, ale kdo s tím má problém, může si na dráty přichytit čidlo pro měření rychlosti. 

Výškoměr funguje spolehlivě, ale jako u většiny zařízení tohoto typu, občas mohou nastat problémy při nepříznivém počasí, což může způsobit „zamrznutí“ hodnoty nastoupaných metrů. Zažil jsem to ale i u ostatních značek, takže nevidím důvod, proč zrovna tento specifický nedostatek hanit. Navíc, tento problém se vyskytuje pouze v podmínkách (5 stupňů, mlha, déšť), kdy většina normálních lidí sedí s nohama v dece někde u krbu, takže se s ním na 99% nesetkáte. Nesrovnalosti lze navíc snadno opravit pomocí aplikace Strava, která nabízí korekci vzdálenosti i výškových metrů podle topografických map. 

Kamarád do deště

Jednou z výhod Bryton Rider S800E je menší citlivost dotykového displeje a možnost listování mezi stránkami pomocí bočních tlačítek. Možná to zní paradoxně, ale já v tom vidím výhodu. Oceníte to zejména v dešti, kdy se dotykové displeje často samy přepínají nebo naopak nereagují vůbec.

Sportovní funkce a trénink

Největší užitečnou hodnotu vám Bryton Rider S800E přinese ve spojení s wattmetrem a snímačem tepové frekvence. Pomocí ukazatelů hodnotících jednotlivé parametry výkonu můžete vyladit každý trénink do maxima. Zde nabízíme pár tipů:

  • Training Stress Score (TSS): Tento údaj vám pomůže měřit celkovou zátěž tréninku. Vypočítává se na základě intenzity a délky tréninku. Vyšší TSS znamená větší zátěž, což je užitečné pro plánování regenerace a dalšího tréninku.
  • Intensity Factor (IF): Tento faktor ukazuje, jak intenzivní byl váš trénink ve srovnání s vaší maximální možnou intenzitou. IF vyšší než 1 znamená, že jste trénovali nad svou prahovou hodnotou. Obecně bych do kategorie intenzívní trénink zařadil vše od koeficientu 0,7 výše. IF vyšší než jedna udržíte možná několik málo minut. K čemu to je dobré? Pokud jedete trénink zaměřený na vytrvalost, měli byste se pohybovat v IF 0,5 – 0,65. Určitě neplatí, že vyšší průměr znamená vždy vyšší intensity factor. IF se odvíjí především od jízdního stylu.
  • Časy strávené v jednotlivých zónách: Sledování času stráveného v různých tepových nebo výkonnostních zónách vám pomůže lépe pochopit, jak efektivně trénujete. Například, pokud se snažíte zlepšit svou vytrvalost, měli byste trávit více času v nižších zónách.
  • Pokud máte vlastní tréninkový plán, můžete si jej pomocí aplikace relativně snadno exportovat do zařízení.
  • Během závodu je vhodné mít zapnutá upozornění, která signalizují, že byste měli doplnit energii nebo tekutiny. V zápalu boje na to člověk často zapomíná a vzpomene si ve chvíli, kdy už je pozdě.

Hlasové vyhledávání a OpenStreetMaps

Hlasové vyhledávání usnadňuje ovládání za jízdy. Stačí nadiktovat cíl cesty a navigace vás povede. Mapy OpenStreetMaps jsou detailní, obsahují cyklistické body zájmu a offline navigaci, takže se neztratíte ani v odlehlých oblastech.

Výzva Climb Challenge a údaje o stoupání

Výzva Climb Challenge je skvělý motivační prvek. Cyklocomputer automaticky detekuje stoupání na trase a zobrazuje přehledné informace o aktuálním a následujících stoupáních. Víte přesně, co vás čeká a můžete lépe rozvrhnout síly. Údaje o stoupání a upozornění na blížící se kopce jsou velmi užitečné pro plánování tréninku a zlepšení výkonu. Vše ale funguje pouze za předpokladu, že si trasu dopředu naplánujete a uložíte do zařízení. V opačném případě Bryton nemůže tušit, že se blížící kopec skutečně chystáte vyjet.

Živá trasa a chytrá oznámení

Užitečná je živá trasa, kdy můžete sdílet svou polohu s přáteli. Skupina cyklistů ocení i vzájemný chat. Upozornění na blížící se vozidla, jejich vzdálenost i rychlost jsme již zmiňovali. Nechybí ani oznámení z telefonu, takže máte přehled o hovorech a zprávách. Zobrazované údaje si můžete přizpůsobit podle svých preferencí.

Kompatibilita s ostatními zařízeními

Bryton Rider S800E je kompatibilní s wattmetry, snímači rychlosti a kadence, pulsmetry všech významných výrobců. Radar Bryton Gardia je naopak stravitelný i pro vyspělejší cyklocomputery ostatních výrobců, takže nejste vázání kupovat vždy celou sadu. Každopádně vždy je vhodné si vzájemnou kompatibilitu předem vyzkoušet anebo se na ni informovat u výrobce.

Praktické rady a tipy

1. Pravidelně aktualizujte software: Bryton pravidelně vydává aktualizace, které mohou zlepšit výkon a přidat nové funkce.

2. Používejte ochranný kryt, který je součástí balení. Zvyšuje to životnost zařízení.

3. Využívejte aplikaci Bryton Active: Tato aplikace vám umožní snadno plánovat trasy, sledovat své výkony a sdílet je s přáteli.

4. Nastavení datových polí: Přizpůsobte si zobrazení datových polí podle svých potřeb, abyste měli přehled o nejdůležitějších údajích během jízdy. Vyberte si ty údaje, o kterých potřebujete mít neustále přehled a přidejte si je na první datovou obrazovku. Ostatní pak nechte na další stránky.

Shrnutí

Bryton Rider S800E je špičkový cyklocomputer, který nabízí mnoho pokročilých funkcí pro náročné cyklisty. V navigaci oceníte možnost hlasového vyhledávání, detailních map OpenStreetMaps, motivace Výzvy Climb Challenge, pokročilých metrik, živé trasy a kompatibility s různými zařízeními. Radar Bryton Gardia zvyšuje bezpečnost jízdy a jeho předností je především spolehlivost a jednoduchost ovládání. Bryton Rider S800E je vhodný pro hobíky, kteří mají vyšší nároky na jízdní komfort, nebo závodní jezdce toužící po sledování většího množství výkonových parametrů.

Plusy
+ velký a přehledný display
+ přesná a přehledná navigace, která je spolehlivá i ve vyšších rychlostech
+ možnost hlasového zadávání cíle
+ rychlé nahrání aktivity do aplikace (nižší jednotky vteřin)

Minusy
– pomalejší hledání signálu – cca 1 minuta po zapnutí (v horském prostředí)
– nastavení je lepší dělat pomocí mobilní aplikace, v computeru nejsou všechny funkce
– aplikace oproti konkurenci poskytuje relativně málo souhrnných informací (dlouhodobé výkonové křivky atd.), pro dlouhodobé sportovní využití je lepší propojit s některou z placených aplikací (Training Peaks, Strava)

0 FacebookEmail

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.