Úvod Jídlo Jarní detox? Ne, raději klíčky! Jak na domácí klíčení semínek?

Jarní detox? Ne, raději klíčky! Jak na domácí klíčení semínek?

Jaro doslova láká k tomu, abychom do jídelníčku zařadili i něco zeleného a trochu ho odlehčili. Klíčení semínek je skvělá volba a vaše peněženka vůbec nemusí krvácet! Celý proces zvládnete doma, zapojíte klidně i děti, a navíc doplníte prospěšné živiny. Jak na to a proč to zkusit?

Jarní období je plné skvělých nabídek na detoxikační produkty, šťávy, prášky i tabletky. Žádné složité procedury ale nepotřebujete, k tomu si zdravé tělo vystačí samo. Přesto neuškodí po zimě trochu odlehčit. Přeci jen, ruku na srdce, přes zimu nesníte tolik čerstvého ovoce a zeleniny. Máte spíš chuť na teplejší a vydatnější stravu, a tak není divu, že se můžete cítit trochu těžce. A když příroda pomalu začne plodit malé výhonky – kopřivy, smrčky, medvědí česnek, bylo by škoda do tohoto proudu nenaskočit.

Ta nejlepší cesta, jak přivítat jaro i v kuchyni, je volit sezonní suroviny a dívat se po tom, co na jaře raší. A rašit můžou i klíčky u vás doma!

Takové klíčky jsou napěchované vším možným prospěšným. Obsahují vitamíny skupiny B, E a C, železo, zinek a vápník, antioxidanty, vlákninu, a dokonce bílkoviny. Během klíčení se množství živin v semínku zvyšuje, protože dochází k uvolňování enzymů. Je to taková malá zdravá bomba, kterou navíc získáte velmi jednoduše.

Potřeby ke klíčení najdete vypsané níže. Dobré je vědět, že byste při klíčení neměli odjíždět na víkend pryč, aby vám semínka mezitím nezplesnivěla. Akci tak ideálně naplánujete na všední dny, kdy se alespoň jednou denně objevíte doma.

Proces klíčení

  1. Výběr semínek a aktivace
    Zvolte si, jaká semínka budete chtít klíčit a v čem, viz níže. Dbejte na to, aby jich nebylo moc – nabobtnají a v misce potřebují prostor. Napoprvé začněte s jednou hrstkou. Semínka pořádně propláchněte, do misky napusťte vodu a nechte semínka namočené přes noc. To podpoří proces klíčení a uvolnění enzymů.
  2. Klíčení
    Některým semínkům stačí namočení cca na 6–8 hodin, některé potřebují více. Já doporučuji nechat přes noc nebo rovnou 24 hodin. Následně vodu slijte, semínka propláchněte, rozvrstvěte po nádobě a nechte klíčit. Neměla by být ve velkém chladu či mrazu, ale ani extra horku. Klíčení trvá 2–5 dní a je dobré semínka každý den propláchnout čerstvou vodou. Já to raději dělám i dvakrát denně, v létě klidně třikrát. 
  3. Hotové klíčky
    Jakmile ze semínek vyraší malé výhonky, semínkům praskne slupka a trochu zvětší objem, jsou připravena ke konzumaci. 

Hotové klíčky skladujte v lednici v uzavřené misce a spotřebujete do několika dní.

Při samotném procesu vás může zarazit bílé chmýří na klíčcích. Pokud semínka pravidelně proplachujete, máte je rozložené v misce a nekontaminujete je třeba špinavou lžící nebo miskou, neměla by chytit plíseň. Bílé chmýří na některých klíčcích jsou maličké výhonky, které vyraší při klíčení. Zda jde opravdu o ně, zjistíte tak, že klíček ponoříte do vody. Chmýří po namočení zmizí, po oschnutí se zase narovná.

Jaká semínka klíčit a v čem?

Nejčastěji se klíčí mungo, čočka, červená řepa, brokolice, cizrna, ječmen, pískavice, česnek, ředkvička nebo rukola. Brokolice je v této podobě opravdovou superpotravinou – má vysoký obsah sulforafanu, látky s výraznými protizánětlivými a chemoprotektivními účinky.

V obchodě hledejte semínka určená přímo na klíčení. Najdete je ve zdravé výživě, drogerii nebo větších supermarketech. Nekupujte semínka pro výsev!

Dnes už se dá koupit i speciální klíčící miska (kterou doporučuji), nebo si ji snadno vyrobíte doma. Stačí k tomu sklenice, které pořádně proděravíte víko nebo na ni použijete síťovou tkaninu, gázu a podobně. Sklenici je nutné mít dnem níže, aby mohla voda vytékat a do misky mohl proudit vzduch, a přesto tam bylo stále vlhké prostředí. Klíčící miska má několik pater s děrovaným dnem a snadněji v ní naklíčíte i drobnější semínka.

Co ještě nechat naklíčit?

Nejznámější je asi řeřicha, která je ještě jednodušší, než výše popsaný proces. Stačí jen semínka nasypat třeba na vatu, pravidelně poprašovat vodou a nechat pár dní růst. 

Jak klíčky použít?

Přemýšlíte, co teď s hotovým produktem? Semínka přidejte do salátu, posypte jimi chleba s pomazánkou nebo namazaný máslem, ozdobte jimi polévku, nebo chroupejte samotné jako zdravý snack.

Vyzkoušejte a dejte nám vědět, jak vám chutnalo!

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

0 FacebookEmail