Úvod Inspirace MUM: Druhá Boskovická etapa se povedla Hénkovi. První žena Berrouche s náskokem 12 minut

MUM: Druhá Boskovická etapa se povedla Hénkovi. První žena Berrouche s náskokem 12 minut

Pondělní 2. etapa z Boskovic probíhala opět za teplého slunečného počasí. Změnu trasy přímo v Boskovicích si vynutila uzavírka komunikace, po níž jinak trasa vede. A zdá se, že změna, při níž se běželo okolo boskovického hradu, byla obohacující, rozhodně zajímavější než běh po silnici.

Změna sice neměla vliv na délku trasy, ale přidala pár desítek metrů ve výškovém profilu, poskytla terén, který se z lesoparku postupně měnil na typický lesní terén, místy velmi kamenitý. A aby změn nebylo málo, v úseku nad Újezdem u Boskovic k Doubravici nad Svitavou lesníci změnili les, zřejmě kvůli kůrovci, k nepoznání, tedy v mýtinu plnou drobného i většího dříví, což pro běh nebylo ideální.

Všechny reportáže můžete číst zde.

Ale závodníci, kteří již tentokráte startovali ve dvou časech, jak je to obvyklé pro všechny etapy kromě první a poslední, se s tím vypořádali velmi dobře, takže ze 124 startujících doběhlo do cíle 120 účastníků. A nejstarší účastnicí byla na MUMu dobře známá Sigrid Eichner, rekordmanka v počtu uběhnutých maratonů a ultramaratonů. 

Závod se tentokrát podařil Petrovi Hénkovi, který doběhl do cíle první (3:27:12) se zhruba 6minutovým náskokem na skupinu pronásledovatelů, kterou do cíle přivedl jako druhý v pořadí Martin Plačko (3:33:29), následovaný Osvaldem Kozákem (3:33:45) a Danem Orálkem (3:35:57). 

Mezi ženami kralovala Lenka Berrouche (4:12:15) před Lenkou Horákovou (4:24:46) a Zdeňkou Komárkovou (4:36:44). 

Počínaje touto etapou sice lze již sledovat celkové pořadí, kde se do čela soutěže dostal Petr Hének, ale zkušenosti ukazují, že na určování celkového pořadí je ještě příliš brzy. 

Co je MUM
Moravský ultramaraton je mezinárodní etapový běžecký závod, který se skládá ze sedmi závodů v sedmi dnech za sebou. Jde o nejdelší etapový závod na území České republiky. Každá etapa má délku maratonu, probíhá velmi členitým terénem a její převýšení je v průměru 900 m stoupání. Závod má v současné podobě centrum v Lomnici nedaleko Tišnova a starty jednotlivých etap jsou kromě Lomnice ještě v Boskovicích, Blansku, Tišnově, Olešnici a Bystřici nad Perštejnem.
Závod založil skvělý český ultramaratonec Tomáš Rusek v roce 1992, kdy první dva ročníky měly deset etap. Letošní 29. ročník má na startu všech etap asi 70 běžců a počet startujících v jedné etapě bude okolo 90 běžců.

Autor textu: Svatopluk Sedláček

0 FacebookEmail

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.