Úvod ZdravíPohyb Dámy, zahoďte podprsenky. Pánové, trenky dolů. Konec kožním trablům při sportu v létě

Dámy, zahoďte podprsenky. Pánové, trenky dolů. Konec kožním trablům při sportu v létě

Léto je tady, teploměr se šplhá k rekordům a vy se chystáte na sportovní dobrodružství. Ale co vaše pokožka? Je lepší se oholit a riskovat podráždění, nebo nechat přírodu být a doufat, že se to obejde bez malérů? V tomto článku se podíváme na to, jak horko a sport ovlivňují naši kůži, jaké kožní problémy mohou nastat a jak se jim vyhnout. Přečtěte si naše tipy a triky, jak zvládnout léto v plné kráse a pohodě, i když teplota stoupá tak vysoko, že byste na chodníku mohli smažit vajíčka!

Všichni to známe. Letní měsíce nás lákají ven. Sportovní hřiště, pláže a cyklostezky volají. Ale naše pokožka zažívá hotové peklo. Holit, nebo neholit? Pot a tření jsou nevyhnutelné. V tomto článku se zaměříme na letní holení. Probereme nejčastější kožní problémy, vyrážky, podráždění. Nabídneme praktická řešení. Dozvíte se, čemu se vyhnout, aby vaše pokožka zůstala hladká a zdravá. I během nejteplejších dnů!

Raději Yetti bez pupínků, nebo hladká pokožka v ohni?

A začneme rovnou ožehavým témat! Jaký vliv má hojení na pokožku sportovce? Léto je obdobím, kdy se většina z nás snaží vypadat co nejlépe, a to platí dvojnásob pro sportovce. Otázka holení v létě je však často složitější, než se zdá. Zatímco někteří sportovci přísahají na hladkou pokožku, jiní se raději vyhýbají břitvě a žiletkám. Jaké jsou tedy výhody a nevýhody holení před sportem?

Hladká pokožka může snížit množství potu, který se jinak zachytává v chloupcích. To je příjemné obzvláště u intenzivních sportů. S tím se pojí otázka hygieny – bez chlupů se čistota kůže udržuje snadněji. Méně se hromadí i nečistoty, které přináší riziko infekce. Lépe se aplikují opalovací krémy i jiné produkty na kůži a vaše tejpy na bolavá místa také drží pevněji. Estetické hledisko snad zmiňovat ani netřeba – člověk se prostě cítí přitažlivější.

Zvláště plavci a cyklisté přísahají i na lepší dynamiku oholeného těla, fotbalisté si zase libují, že se nepřehřívají. Zápasníci berou dokonale hladkou pokožku jako zbraň proti soupěři – mnohem více totiž klouže při snaze protivníka chytit. U bodybuilderů vede čistě estetické hledisko. Tak či onak, chlupy pod různými sportovními úbory a přilehlým oblečením nejsou nic příjemného. Materiály sice pokročily, ale nejeden cyklista vám řekne, že s ochlupením se pořád nekamarádí. 

A co fyzioterapeuti, maséři a další kouzelníci, kteří vás po výkonu dají dohromady? To je skupina lidí milujících hladkou pokožku sportovců. Přeci jen masírovat Yettiho nechce nikdo.

A teď nevýhody. Na druhou stranu si holením podráždíte pokožku, hlavně při častém a nešetrném holení. Ta je pak náchylnější k vyrážce nebo infekci a točíme se v začarovaném kruhu. K tomu si přidejte zarůstající chloupky, riziko poranění (a otevření vstupní brány pro bakterie). V neposlední řadě je nevýhodou i čas promarněný v koupelně, protože v létě vše roste rychleji. Není divu, je větší vlhkost a teplo a jak víme, v tropech vegetace také bují. 

Jak se rozhodnout?

Rozhodnutí, zda se v létě holit nebo ne, závisí na osobních preferencích a typu vaší pokožky, i na sportu, který děláte. Pokud máte citlivou pokožku, která je náchylná k podráždění a zarůstajícím chloupkům, může být lepší nechat chloupky růst přirozeně. Jestli se rozhodnete pro tým hladká pokožka, ale trápíte se, zkuste zvážit alternativy klasické žiletky. Dnes se dají použít vosky, cukrové pasty, terapie světlem… Zvláště pokud na následky holení trpíte, vyzkoušejte více způsobů. Vždy dbejte na hygienu a sledujete, jak na procedury vaše kůže reaguje. Podle sportovců samotných i výhod vyčtených v našem článku to ovšem vypadá, že odpověď na dilema je – holit! Jen je třeba najít ideální způsob. 

Co nejvíce sportovce v létě trápí? Pupínky, plísně a odřeniny!
Proč se to děje? Pupínky se často objevují kvůli kombinaci potu, tepla a tření, což vede k ucpání pórů a následnému zánětu. Plísňové infekce zase číhají tam, kde je vlhko a teplo – tedy v těsných sportovních botách a pod upnutým oblečením. Odřeniny se nejčastěji vyskytují na místech, kde se kůže tře o kůži nebo o oblečení, což může být obzvláště nepříjemné při dlouhých bězích nebo cyklistických výletech. Všechny tyto problémy mohou výrazně ovlivnit komfort a výkon sportovců, proto je důležité věnovat pokožce zvýšenou pozornost a preventivní péči.

V první řadě je třeba říci, že s jakýmkoliv problémem je dobré nejdříve zajít za odborníkem. Po konzultaci můžete vyzkoušet i různé lidové recepty a triky.

Obecně platí, že nejlepší prevence všech problémů tkví v pár bodech:

1) Noste volné a prodyšné oblečení
Vyžaduje váš sport upnuté kousky, lycru, umělé materiály? Zkuste alespoň v tréninku použít příjemnější alternativu. Po závodu nebo jiném pobytu v nekomfortním oblečení se co nejdříve omyjte, převlečte a nechte pokožku větrat. Zjistěte také, jestli na materiál nejste alergičtí a zda neexistuje přijatelnější možnost. 

2) Používejte krémy a často střídejte oblečení nebo vybavení
Nejlepší trik na plíseň je předcházet ji. Střídejte ponožky i boty, větrejte je, ve veřejných sprchách a koupalištích noste pantofle, ve fitku si pod sebe pokládejte ručník. Nenechte pokožku zapařit a netrapte ji dlouho v teple a vlhku. Jako prevence i první pomoc se dá použít i krém přímo zacílený na plísně. 

3) Mažte se!
Ač to vypadá jako klišé maminek, člověk na to vždycky dojede. Nemaže se, protože venku přece tolik nesvítí. A pak se do zrcadla kouká na rudého raka. Používejte proto krémy s vysokým SPF a často je přetírejte znovu. Zvláště když se hodně potíte, krém rychle stéká dolů a končí na vašem oblečení. Správnou ochranou před sluncem zabráníte nejen večernímu bolení, ale i budoucí hrozbě rakoviny kůže. 

4) Sprchujte se a chlaďte se
Trápí vás vyrážky z pocení a ucpávání potních žláz? Dopřejte si častější peeling, dejte si chladivou sprchu a převlékejte se do volného a lehkého oblečení z přírodních materiálů. Dostatečně pijte a hydratujte organismus. Nesnažte se omezit příjem tekutin, abyste se tolik nepotili. To se vám jen vymstí. 

5) Zkuste speciální krémy
Odřeniny od oblečení? Nebo dokonce legendární odřená vnitřní stehna? Vyzkoušejte dětský pudr nebo speciální krémy, které brání tření. Dnes jich na trhu najdete celou řadu včetně…ano, i na ta místa. 

6) Nesahejte si na obličej
To nám říkaly už maminky. A měly pravdu! Potíte se? Obličej si jemně osušte, ideálně čistým ručníkem nebo ubrouskem. Nestírejte si pot dlaní, nesahejte si do obličeje a neutírejte se propoceným tričkem. Po sportu si obličej hned umyjte alespoň vodou. Dámy, sportujte raději bez make-upu, pleť vám poděkuje.  

7) Dámy, zahoďte podprsenky, pánové, sundejte trenky
Nebojte, nespletli jste se. Pořád jsme ve stejném článku. Doběhli jste poslední kilometr, slezli z kola, skončili trénink? Sundejte těsné spodní prádlo a nechte kůži větrat. Omyjte ji, případně namažte krémem. Chvíli to bez podprsenky i trenek vydržíte a vyhnete se zapaření, opruzeninám nebo dokonce plísni. 

Co nedělat? Dejte sbohem umělotině a chemii!
Tohle poučení platí nejen pro léto a sportovce. Vyhněte se agresivním čistícím prostředkům, tření pokožky, drhnutí ručníkem, nešetrnému holení ve spěchu. Zlikvidujte oblečení, které vám nedělá dobře, a raději si kupte pár kvalitních kousků, které opravdu fungují. Věnujte pozornost tomu, čím se myjete. Možná vám nesedí sprchový gel nebo krém. Dopřejte pokožce raději přírodní kosmetiku, třeba s přídavkem přirozeně dezinfekčních látek jako je tea tree olej. 

Léto a sportovní aktivity mohou být pro vaši pokožku náročné, ale nevěšte hlavu. S pupínky, plísněmi a odřeninami to není sranda, s trochou péče a správnými produkty však můžete překonat všechny výzvy, které vám léto přinese.

Jak se staráte o svou pokožku v létě? Podělte se o své tipy a zkušenosti

0 FacebookEmail

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.