Úvod VybaveníBěhání Test: komfort bez kompromisů. Mizuno Neo Vista jako dokonalá tréninkovka

Test: komfort bez kompromisů. Mizuno Neo Vista jako dokonalá tréninkovka

Mizuno se řadí spíše mezi producenty tradičních běžeckých bot, ale občas se v jejich nabídce objeví skutečně originální modely. Mizuno Neo Vista se řadí mezi tzv. „super tréninkovky“, které se pohybují na pomezí objemových a rychlostních tréninků a neztratí se ani na delších závodech. Tento model byl navržen s důrazem na komfort a stabilitu pro dlouhé běhy a různorodé tréninky, přičemž nabízí dobře odladěnou kombinaci technologií pro náročné běžce.

Konstrukce a Materiály 

Design Neo Vista zaujme na první pohled neobvyklou, ponožkovou konstrukcí bezešvého svršku a vysokou tlumící vrstvou s výrazným kolíbkovým prohnutím. Svršek je z velmi příjemného, poddajného úpletu a s nazouváním bot není žádný problém. Díky ponožkové konstrukci samozřejmě odpadají potenciální problémy s jazykem. Ten zkrátka u Mizuno Neo Vista nenajdete a marně byste hledali polstrování kolem kotníku. Místo toho je horní lem svršku vytažený výrazně výš, než je tomu u běžných bot a končí pod kotníkem. Kolem kotníku je svršek stále docela volný a obavy z nepříjemných oděrek nejsou na místě. Ponožkové provedení svršku si určitě najde svoje příznivce, i když upřímně řečeno budete těžko hledat silné argumenty, proč je lepší (nebo horší), než klasické provedení s volným jazykem.  

Mizuno Neo Vista využívá nový materiál tlumící vrstvy Enerzy NXT v mezipodešvi. Tento typ tlumící směsi si výrobce vybral pro její měkkost a tlumicí schopnosti a zároveň velmi dobrou flexibilitu a návratnost dopadové energie do odrazu. Materiál mezipodešve je spojen s flexibilní sklolaminátovou deskou, na kterou jsme v různých formách u Mizuno dlouhodobě zvyklí, a která pomáhá zlepšit stabilitu a propulzi bez ztráty komfortu. Díky tomu je bota vhodná jak pro pomalejší běhy, tak pro rychlejší tréninky. Celkový pocit z boty je měkký a pohodlný a zároveň dostatečně agilní a Neo Vista funguje velmi dobře i při vyšších rychlostech.

Stabilita a pohodlí 

Neo Vista už na první pohled zaujme vysokým profilem (44,5 mm v patě) a výrazně kolíbkovým tvarem podešve, který podporuje plynulý přechod od dopadu k odrazu. Přestože má bota měkkou mezipodešev a vysokou platformu, poskytuje stabilitu díky široké přední části boty a dobře navrženému středu, což ocení zejména běžci, kteří potřebují dodatečnou oporu. Na rozdíl od některých jiných vysoce tlumených bot nepůsobí Neo Vista neohrabaně, ale naopak podporuje plynulý a jistý krok. Na rovinu tedy přiznávám, že při prvním obutí jsem měl pocit trochu nejistých kotníků a přílišné měkkosti, ale to jen do doby, než jsem se rozběhl. V běhu už Neo Vista nohu podporuje naprosto sebejistě a to jak v dopadu na střed a přední část chodidla, tak i při dopadu na patu například v prudších sebězích. 

Kolíbkové tvarování je opravdu hodně výrazné a opět bychom ho neměli posuzovat po prvním obutí a pocitech v klidu. Tahle bota je zkrátka navržena pro běh a ne po postávání a přešlapování na místě.

Podrážka se z poněkud tvrdší směsi a velmi dobře drží na suchém, hladkém povrchu. Na mokrém asfaltu je odraz stále ještě dostatečně jistý, ale do žádných velkých dobrodružství na kluzkém povrchu se raději s Neo Vista nepouštějte. Pro Mizuno je celkem tradiční i poměrně velký otvor ve spodní a střední části podešve pro ušetření hmotnosti. U Neo Vista ho najdeme taky a má dva docela nepříjemné efekty. Sbírá kameny a je hlučný. Každý, kdo někdy běhal v modelech Mizuno s takto řešenou podrážkou ví, že středně velké kameny nebo třeba borové šišky přesně zapadnou do výřezu a pak vás štvou, dokud nezastavíte a nevydloubnete je. Neo Vista k tomuhle lapači nečistot navíc přidala zvukový doprovod, kde použité materiály a zvolená konstrukce podrážky na hladkém povrchu poměrně výrazně pleskají. Ne snad, že byste svým ranním během zburcovali spící město, ale oproti jiným botám podobného určení jsou Mizuno Neo Vista zkrátka nejen vidět, ale taky slyšet. 

Svršek drží a dýchá

Svršek boty je vyroben z pružného, ponožkového materiálu, který dobře obepíná nohu. Celková konstrukce svršku je spíše vhodná pro běžce s užší nohou, chodidlo obepíná celkem pevně, ale nikde netlačí, nepřekáží ani nedře. Tento typ svršku může přeci jenom více zadržovat teplo, ale s Mizuno Neo Vista jsem běhal i v horkých letních dnech a neměl jsem pocit, že by se mi chodidla přehřívala. Žádný problém jsem neměl ani se šněrováním, tkaničky drží skvěle a dají se dobře doladit i přes můj vyšší nárt. 

Celkový dojem

Mizuno Neo Vista je výbornou volbou pro běžce, kteří hledají pohodlnou, stabilní a dobře tlumenou botu pro každodenní trénink i delší běhy. I když bota není nejrychlejší na trhu, nabízí skvělou kombinaci pohodlí a výkonnosti, což z ní dělá všestranný tréninkový model pro široké spektrum běžců. Pokud hledáte boty, které zvládnou všechny typy běhů s důrazem na ochranu a stabilitu, Neo Vista stojí za zvážení. A jako bonus dostanete velmi neotřelý, originální design.

Mizuno Neo Vista

  • Určení: Tréninková bota, silnice, vhodná pro každodenní běh
  • Klíčové technologie: Enerzy NXT, sklolaminátová deska, Smooth Speed Assist, pružný svrchní materiál (ponožkový design)
  • Drop: 8 mm
  • Váha: Přibližně 280 g (velikost 9 US)
  • Došlap: neutrální až stabilní
  • Cena (doporučená): 4 490,-

Pozitiva:

  • Velmi měkké a pohodlné tlumení s dobrým odrazem
  • Stabilní a přizpůsobivá bota pro různé typy povrchů díky široké základně a kolíbkové konstrukci
  • Vysoká přilnavost na mokrých površích díky plně pokryté gumové podrážce
  • Vhodná pro dlouhé vzdálenosti a regenerační běhy

Negativa:

  • Měkčí mezipodešev může být příliš poddajná pro těžší běžce
  • Svršek boty může být horký v teplém počasí
  • Nižší energetická návratnost ve srovnání s jinými „super tréninkovými botami“
0 FacebookEmail

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.