Úvod VybaveníBěháníSporttestery Testujeme Suunto Race S. Má se Garmin a Apple bát?

Testujeme Suunto Race S. Má se Garmin a Apple bát?

Pro vytrvalostní sportovce, kteří designově povedené a funkčně bohaté hodinky, přichází Suunto Race S jako silný konkurent v segmentu, kde dominují značky jako Garmin a Apple a zdatně jim sekundují Coros a Polar. Značka Suunto není na poli chytrých sportovních hodinek žádným nováčkem a jejich starší modely jako třeba Ambit 2 byly naprosto legendární. Pojďme se podívat, co Suunto přináší s modelem střední třídy Race S a jak se staví proti dalším hráčům na nabitém trhu.

Decentní, líbivé a dobře zpracované

Suunto vždycky platilo za značku, která umí odvést dobrou designerskou práci a jejich hodinky obvykle působí solidním dojmem. Ani Race S není v tomto trendu výjimkou a jejich design je příjemně čistý bez barvotiskové podbízivosti, kterou předvádí zejména asijská konkurence. Suunto Race S je kompaktnější a lehčí než jeho předchůdci, což ocení zejména ti, kdo preferují pohodlí během dlouhých tréninků a závodů. Rozměrově jsou menší než top modely a dobře tak sednou jak na ženská, tak útlejší mužská zápěstí. Tělo hodinek je vyrobeno z kvalitních materiálů, které zajišťují odolnost vůči vodě a náročným podmínkám. Vzhledem připomínají prémiové hodinky, aniž by působily těžkopádně. Displej je jasný a čitelný i na přímém slunci, což je zásadní výhoda pro dlouhé běhy či cyklistické výpravy, kde se střídají světelné podmínky.

Funkce pro vytrvalostní sporty

Suunto Race S se zaměřuje především na vytrvalostní disciplíny jako běh, cyklistika a triatlon. Hodinky nabízí pokročilou GPS s výbornou přesností, což oceníte při navigaci na delších trasách i při měření výkonu. Optické měření tepové frekvence přímo na zápěstí je v dnešní době standardem a na Race S je v tomto směru spolehnutí ve většině běžných situací. Pro přesnější měření s vyšší mírou konzistence bych, stejně jako u všech jiných sportovních hodinek, doporučil připojení externího hrudního pásu. Při testování jsem používal trochu neobvyklou kombinaci s pásem Garmin HRM+ a všechno fungovalo naprosto bez problémů.

Mnohem horší situace je ale s připojením některých dalších externích senzorů. Například spárování chytrého cyklistického trenažeru Elite Direct, který má integrované snímače kadence a výkonu, se mi u Race S nepodařilo a ani po dlouhém bádání jsem nepřišel na to, jestli je tato funkce vůbec podporovaná nebo ne. Je to určitě škoda, protože tréninkové režimy obsahují i aktivitu Indoor cycling a ta jaksi bez propojení s trenažerem docela postrádá smysl.

Hodinky jsem testoval i při plavání v bazénu a fungovaly spolehlivě až na drobné výpadky v počítání délek a tím tedy i uplavané vzdálenosti. Nešlo o významné nepřesnosti, na 2 km se hodinky spletly o 100 m, tedy o dva bazény. 

Výdrž baterie Suunto Race S

Výdrž baterie je solidní, i když se nemůže zcela rovnat modelům Garmin Fenix nebo Coros Vertix, které jsou známé extrémně dlouhou výdrží. V režimu GPS však Suunto Race S nabídne dostatečnou výdrž pro dlouhé vytrvalostní tréninky i ultra závody, což je pro většinu sportovců dostačující. Výrobce uvádí výdrž na jedno nabití až 9 dní a záznam aktivit až 30 hodin při nejvyšší přesnosti měření. Výdrž je u všech hodinek závislá na konkrétním způsobu využívání a u modelů s AMOLED displejem jako má Race S, pak zejména na době zapnutého zobrazení. Já jsem při testování nabíjel zhruba jednou týdně a také těch 30 hodin záznamu je celkem dobře uvěřitelný údaj. Nabíjení je pak přes proprietární nabíječku, která se připojuje do USB portu a Race S se dobíjí velmi rychle.

Integrace a aplikace

Aplikace Suunto pro mobilní telefony poskytuje přehledné uživatelské rozhraní a snadnou synchronizaci s tréninkovými platformami jako Strava, TrainingPeaks a další. I když aplikace postrádá některé pokročilé analytické nástroje, které najdeme například u Garmin Connect, nabízí vše potřebné pro plánování a analýzu tréninků. Navíc díky otevřenému ekosystému můžete Suunto Race S obohatit o aplikace a ciferníky z Suunto tržiště. Ve srovnání s Garmin jich je rozhodně méně, ale mě osobně žádné aplikace na Race S nechybí. 

Co ale oproti hodinkám od Garmin postrádám je možnost sledování polohy v reálném čase. Suunto Race S tuhle možnost nemá a je to velká škoda. Já osobně sledování využívám hlavně při delších bězích v horách, kdy vám může tahle funkce poskytnout skvělou bezpečnostní pojistku a taky přinést trochu klidu vašim blízkým, kteří mají kdykoliv možnost zkontrolovat, kde jste a jestli jste v pořádku. Suunto tuhle funkci nemá a nejspíš ani v blízké době neplánuje a tak budete muset sáhnout po náhradním řešení, jako je třeba sledování polohy telefonu.

Stále je dobré mít na paměti, že Race S jsou modelem střední třídy, který za velmi přijatelnou cenu nabízí vysokou přesnost měření jako GPS, tak srdečního tepu, mapovou navigaci, strukturované tréninky a virtuální tréninkové plány a v neposlední řadě multisportovní režimy. Oproti top modelům byste u Race S marně hledali možnost platit hodinkami, ukládat si do nich hudbu, ale také celou řadu pokročilých metrik. Přiznávám, že prvních pár dní jsem měl pocit, že přicházím o data, na která jsem zvyklý z Garmin. Brzy mi došlo, že ta čísla jsou často natolik virtuální, že nijak neovlivňují můj trénink ani rozhodování a že Suunto Race S nabízí dostatek dat pro rozhodování a plánování tréninků.

Závěr

Suunto Race S jsou hodinky zaměřené na sportovce, kteří hledají vyváženou kombinaci funkcí, odolnosti a designu. I když se může zdát, že Garmin nebo Apple mají navrch v určitých oblastech (zejména výdrž baterie a analytické funkce), Suunto nabízí skvělý kompromis mezi cenou a výkonem. Je to ideální volba pro sportovce, kteří preferují jednoduchost a spolehlivost, aniž by museli obětovat pokročilé sportovní funkce. Za rozumné peníze nabízí Race S víc muziky, než jsem čekal.

Suunto Race S

  • velikost pouzdra: 45x45x11,4 mm
  • váha: 60 g
  • displej: AMOLED, 1,32″, 466×466 px
  • baterie: až 9 dní, 30 hodin záznamu
  • mapová navigace, baro výškoměr, vodotěsné do 5OM, měření hloubky ponoru do 10 m
  • cena: 8 650,-

Pozitiva

  • povedený design a dobré zpracování
  • přesný záznam trasy, dobrá přesnost měření tepu
  • mapová navigace
  • pokročilé tréninkové funkce a multisportovní režim
  • dobrý poměr cena / výkon

Negativa

  • externí senzory pouze přes Bluetooth, některé se nedaří připojit
  • menší možnosti přizpůsobení obrazovek aktivit
  • relativně omezený výběr ciferníků a zobrazených dat
0 FacebookEmail

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.