Úvod TréninkBěžecký trénink Menstruace jako superschopnost. Ženy při ni mají rychlejší reakce a méně chybují

Menstruace jako superschopnost. Ženy při ni mají rychlejší reakce a méně chybují

Menstruace není při sportu komplikací, ale superschopností. Nebo to alespoň vyplývá z nového, v oblasti sportovní medicíny, dosud zcela unikátního výzkumu. Jeho účastnice během své periody reagovaly rychleji a dělaly méně chyb, přestože byly přesvědčené, že naopak podají horší výkon. Výsledky tedy naznačují, že je spousta našich limitů jen „v hlavě“.

Vědci z University College London (UCL) a Institute of Sport, Exercise & Health (ISEH) se za podpory FIFA pustili do pro ženský sport přelomového výzkumu, který hodnotí úroveň kognitivních schopností v souvislosti se sportovním výkonem a menstruačním cyklem.

Testy, do kterých se zapojilo 241 respondentek, byly navrženy tak, aby kopírovaly mentální procesy, které využíváme při týmových sportech. Do hledáčku odborníků se tedy dostala především schopnost seberegulace, pozornost, reakční doba a přesnost. Na přetřes ale přišla i prostorová orientace, nebo časový odhad střetu pohybujících se objektů (spatial timing).

Menstruace jako superschopnost

Ačkoliv účastnice uváděly, že se během menstruace cítily hůře a vnímaly, že negativně ovlivňuje jejich výkon, ve skutečnosti měly rychlejší reakce a dělaly méně chyb. V reakčních testech chybovaly o 25 % méně, a jejich schopnost včas zaznamenat střet objektů byla v průměru o 10 milisekund (12 %) přesnější. I takto malá odchylka přitom může rozhodnout o závažnosti případného zranění.

Riziko, že se sportovkyně zraní, naopak roste v luteální fázi (období od ovulace po začátek menstruace). Přesto, že se neobjevil signifikantní nárůst chybovosti, reakční časy účastnic byly během luteální fáze prokazatelně pomalejší.

Na vině se přitom zdá být proměnlivá hladina hormonů. „Progesteron má inhibiční účinek na mozkovou kůru, zatímco estrogen ji stimuluje, takže reagujeme pomaleji nebo rychleji,“ vysvětluje spoluautorka studie Dr. Flaminia Ronca, která doufá, že nová zjištění ženám pomohou lépe poznat své tělo a usnadní jim komunikaci s trenéry.

Pokles výkonnosti během menstruace se nepotvrdil

S nástupem menstruace se pak hormony opět dávají do pohybu a schopnost rychle reagovat zase nabírá na obrátkách.

„Překvapivé je, že byl výkon účastnic lepší, když měly menstruaci. Zpochybňuje to, co si ženy, a možná i společnost obecně, o jejich schopnostech v tuto konkrétní část měsíce myslí,“ shrnuje vědkyně. „To, jak se cítíme, nemusí vždy odrážet náš reálný výkon,“ dodává a naznačuje tak, že nás zkostnatělé předsudky zbytečně brzdí.

Téma menstruace konečně přestává být tabu

Pokud však při menstruaci cítíte, že se potřebujete šetřit, poslechněte raději vlastní tělo než výsledky výzkumů. Fakt, že se ve sportovním světě o ženské cykličnosti a jejím unikátním prožívání konečně mluví, nicméně zůstává důvodem k oslavám.

V českém prostředí se na osvětových kampaních podílí lokální značky i známé tváře. Mrkněte třeba na rozhovor novinářky Lindy Bartošové a tenistky Barbory Strýcové:

TIP: Odtabuizování se v posledních letech dočkala i problematika ztráty menstruace (nejen) u sportovkyň. Přečtěte si o ní víc!

0 FacebookEmail

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.