Úvod ZdravíPsychika Prolamujeme tabu. Ztráta menstruace (nejen) u sportovkyň

Prolamujeme tabu. Ztráta menstruace (nejen) u sportovkyň

od Adéla Svobodová

Ztráta menstruace neboli amenorea je poměrně častým problémem, o kterém se teprve začíná otevřeně mluvit. Z vlastní zkušenosti přitom vím, jak zahlcující může být množství protichůdných informací, které o tomto tématu na internetu kolují. Nejen pro ženy, které se se ztrátou menstruace potýkají, ale i pro muže, jimž záleží na zdraví jejich partnerek, kamarádek, sester či svěřenkyň, jsem proto shrnula poznatky a praktické tipy, které mi pomohly nejvíc.

Občasné nesrovnalosti v délce cyklu nebo síle menstruačního krvácení ještě nemusí být drama. Tělo není stroj a mírné výkyvy často bývají jen reakcí na zvýšenou fyzickou či psychickou zátěž.

Nejpozději po třech měsících, kdy se perioda nedostaví (a s vysvětlením nepřispěchá ani těhotenský test), je ale záhodno situaci intenzivněji řešit. Právě tří až šestiměsíční absence pravidelného krvácení je totiž hlavním příznakem sekundární amenorey neboli ztráty menstruace.

Ve sportovním světě se také můžeme setkat s pojmem syndrom relativní energetické nedostatečnosti (RED-S), na který už upozorňuje třeba i Mezinárodní olympijský výbor. Tento problém se však zdaleka netýká jen profesionálních sportovkyň.

Na vině je energetická (ne)dostupnost

Aby tělo fungovalo, potřebuje energii, kterou využívá podle priorit – nejprve musí pokrýt energetické nároky všech soustav a orgánů nezbytných pro přežití. A to ty reprodukční nejsou. Při dlouhodobém deficitu je tedy jednoduše odstaví na druhou kolej.

O něco sofistikovaněji to vystihuje termín energetická dostupnost. Jde o množství energie, kterou může organismus využít pro udržení běžných fyziologických funkcí. Jinými slovy je to energetický „budget“, který nám zbyde, když od našeho celkového energetického příjmu odečteme energii vynaloženou na fyzickou aktivitu.

U žen by toto množství energie nemělo klesnout pod 30 kcal na kilogram beztukové tělesné hmotnosti. (Jestliže po odečtení tukové hmoty vážíme 50 kg, měly bychom přijímat MINIMÁLNĚ 1500 kcal + množství energie spálené pohybem.) Pokud tedy dlouhodobě usilovně sportujete a záměrně či nevědomě nepřijímáte dostatek kalorií, je právě tahle bilance tím prvním, na co si při problémech s cyklem posvítit.

Zvolněte a vyživte tělo

Neznamená to, že se máte přestěhovat do Mekáče a rituálně pohřbít běžecké boty. Jídelníček naopak zkvalitněte a pohlídejte si, aby obsahoval dostatek všech základních živin – pro ženské zdraví jsou obzvlášť důležité zdravé tuky a komplexní sacharidy. Snažte se také vyhnout kolísání hladiny cukru v krvi – omezte konvenční cukrovinky i slazené nápoje a v každém jídle si dopřejte dostatek bílkovin a vlákniny.

Vhodné je také preventivně podpořit játra, která se starají o detoxikaci. Prospěje jim například ostropestřec mariánský či omezení alkoholu a ultrazpracovaného jídla. Střevní mikrobiom, zodpovědný za vstřebávání živin, imunitu, ale i duševní zdraví, zase ocení fermentované potraviny.

Fyzickou aktivitu zkuste upravit tak, abyste se úplně nevyčerpávaly. Možná postačí, když jeden trénink týdně vyměníte za procházku, možná budou potřeba radikálnější zásahy. Určitě se ale vyhněte dlouhým sportovním výkonům nalačno a případnou snahu redukovat hmotnost odložte na vhodnější dobu.

Vsaďte na celostní přístup

V praxi pak do hry vstupuje i naše psychická kondice, nedávné vysazení hormonální antikoncepce nebo nesprávná činnost štítné žlázy či jiných orgánů, které s těmi reprodukčními zdánlivě až tak nesouvisejí.

Při snaze o návrat menstruace se proto vyplatí vsadit na komplexní přístup. Absolvujte odkládané preventivní prohlídky a vyžádejte si krevní testy, nebo si je zajistěte jako samoplátci. Zajímat by vás měly především hladiny ženských hormonů, jako je estrogen (respektive estradiol) a progesteron, hormonů štítné žlázy, případně hladina železa, které se podílí na krvetvorbě.

Najděte své stresory a hoďte se do pohody

Při úpravě celkového životního stylu se zaměřte i na eliminaci CHRONICKÉHO stresu, během kterého se do těla vyplavuje hormon kortizol. Slovo chronický je přitom zásadní. Dříve totiž stresové reakce přišly, splnily svůj účel a vzápětí zas odezněly, protože jsme před mamutem utekli, nebo jsme ho zabili. Dnes nás však naši malí mamutci doprovázejí na každém kroku.

Vedle deadlinů v práci nebo nákupů v IKEA je zdrojem stresu i celkové vyčerpání, toxiny z ovzduší, konvenční drogerie a průmyslově zpracovaného jídla, nebo třeba nekonečné množství vizuálních a zvukových podnětů, které se na nás valí ze všudypřítomných obrazovek, displejů a reklamních poutačů.

Vystresovaný organismus tak setrvává v pohotovostním režimu – kortizol zvyšuje krevní tlak, zrychluje tep i dech a je signálem k omezení aktuálně zbytných procesů, jako je trávení, obranyschopnost nebo plodnost. Dlouhodobě zvýšená hladina kortizolu pak narušuje také kvalitu spánku a regeneraci.

A co s tím? Dostatečně odpočívejte, nepřehánějte to s kofeinem ani jinými stimulanty a travte čas v přírodě i s oblíbenými lidmi a mazlíčky. Vyzkoušet můžete také psaní deníku, meditaci či mindfulness. A pokud máte pocit, že je toho na vás příliš, bez ostychu využijte odborných terapeutických služeb.

Čím ještě podpořit zdravý menstruační cyklus?

Nápomocné mohou být i doplňky stravy a byliny. V nabídce čajových směsí a tinktur hledejte například kontryhel, drmek, pelyněk nebo mateřídoušku. Hormonální rovnováhu podporuje také pupalkový olej, zatímco na zklidnění psychiky se osvědčila třezalka. Kompenzovat nadměrnou stresovou zátěž pak mohou i adaptogeny, jako je rhodiola rosea nebo ashwagandha. 

Z minerálů je základní výbavou hořčík a zinek. Vhodná bývá i suplementace vitamínů skupiny B a železa. Na základě výsledků krevních testů vám také může být doporučen jód, který je nezbytný pro správnou činnost štítné žlázy. Nadbytek jódu je však stejně nežádoucí jako nedostatek, a tak jeho doplňování raději konzultujte s odborníkem.

A co nejvíc pomohlo mně?

• Přibrat pár procent tuku,

• vyhnout se extrémům – ze striktního veganství jsem se vrátila zpět k domácím vejcím a kvalitním mléčným výrobkům; zároveň jsem se vzdala představy, že musím jíst pořád stoprocentně zdravě,

• snížit nároky sama na sebe – nejen ve sportu, ale i v práci a osobním životě,

• jóga, tradiční čínská medicína a akupunktura.

Na závěr se ještě hodí připomenout, proč bychom vlastně měly o návrat menstruace usilovat, když je někdy tak otravná. :-) Jak už jsem naťukla v minulém článku, každoměsíční krvácení můžeme s radostí vítat jako známku toho, že v našem těle vše funguje, jak má. Kromě reprodukčního zdraví navíc ženské hormony ovlivňují třeba i zdraví našich kostí, což jistě oceníme zejména v pozdějším věku.

Disclaimer: Článek nenahrazuje lékařskou pomoc, kterou je vhodné vyhledat, aby se vyloučily jiné příčiny ztráty menstruace. Pokud chcete do tématu zabřednout hlouběji, doporučuji knihu Jak si zlepšit menstruační cyklus od Lary Briden nebo podcast Bagniari radio.

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky