Zdraví

Jak zdravě a dlouho sportovat – RUNGO.cz

Andrea: od kukuřičných lupínků ke stejku. Tohle je moje cesta k low carb

ak se stane, že někdo, kdo se v první třídě málem utopil na školní hodině plavání, zhroutil se v sedmé třídě z hodin tělocviku a skončil v péči psychologa, začne v dospělosti běhat, jezdit na kole a plavat? Vysvětlení pro to sama nemám, ale je to důležitá část příběhu. Mám mentalitu závodního koně. Když už se pro něco rozhodnu, dělám to s plnou vervou a problémy vítám jako zpestření na cestě za cílem. Jeden takový zdánlivě nepatrný problém s chronickou bolestí v kyčli mě navedl na cestu nízkosacharidového stravování a tím změnil zásadně celý život.

Více

Běhání a alkohol: vražedné kombo, nebo kamarádská dvojka?

Jde běhání a alkohol dohromady? NE. Tady by mohl skončit nejkratší článek na světě. Ale my se na tuhle problematiku podíváme dál. Je to opravdu tak moc špatný nápad? A co pivo za odměnu po doběhu? Je pivo vůbec alkohol, když se mu přezdívá tekutý chléb? A proč ho někdy ultraběžci na občerstvovačkách pijí? Co dělat, když jste včera byli na firemním večírku, ale tréninkový plán je nekompromisní? Může pak běh fungovat jako lék na kocovinu? 

Více

Jak běhat s rýmou a nezhoršit si zdravotní stav

Jde to vůbec dohromady? Během studeného období roku časté dilema běžců. Otázka totiž není, jestli vůbec tato situace nastane, ale kdy a v jaké míře. Nudle u nosu, plné dutiny, kapesník po ruce. Tréninkový plán říká, že není čas ztrácet čas, tělo volá po odpočinku a hlava panikaří. SOS! Jak poznat, kdy to přeběhat, a kdy si raději dát pauzu?

Více

Jaro bez únavy. Několik osvědčených způsobů, jak znovu nabrat energii

Příroda se probouzí, ale vy jste jako praštění palicí? S nepříjemným rozpoložením, kterému přezdíváme jarní únava, se během března či dubna potýká většina z nás. Mezi typické příznaky patří svalová slabost, snížená chuť k jídlu, poruchy spánku a koncentrace, změny nálad, ztráta motivace, přecitlivělost na světlo, bolest hlavy či kloubů, ale i nevysvětlitelný smutek nebo podrážděnost. Náchylnější na tyto neduhy přitom bývají ženy a lidé trpící alergiemi. Přečtěte si, co za neoblíbeným fenoménem jarní únavy stojí a jak můžete zmírnit její průběh.

Více

Za tenhle cvik vás budou záda milovat. V jednoduchosti je krása

Jak vypadá typický den v životě takové páteře? Nejdřív sezení na kancelářské židli, kde tělo pozvolně sjíždí dolů, do hrbatého tvaru slavného zvoníka u Matky Boží. Po práci pár tisíc otřesů při běhu, nějaké to cvičení a ohýbání různým směrem. A večer zase trocha hrbení se na gauči nebo u stolu, než se konečně natáhne do postele. Je vám tahle nešťastná páteř povědomá? Tak ji s námi udělejte spokojenější!

Více

Běhání při menstruaci nemusí být tabu: pohrajte si s intenzitou tréninku a naslouchejte tělu

V období menstruace se ženské tělo i psychika potýká s o něco větší zátěží než obvykle. Plácnout sebou na gauč a celý týden nehnout ani brvou ale nemusí být to nejlepší řešení. Naopak – vhodně zvolená fyzická aktivita umí tyto dny výrazně zpříjemnit. Přečtěte si, jak sladit běhání s menstruačním cyklem a co se vyplatí brát v potaz.

Více

Vykloubené rameno: tipy na doma od fyzioterapeutky a návrat ke sportu

Při běhání, případně sportu obecně, vás nemusí potkat pouze zranění dolních končetin, ale v ohrožení jsou i končetiny horní. Dnes se podíváme na vykloubené rameno. S fyzioterapeutkou Hanou Slovákovou z Centra rehabilitační a sportovní péče jsme probrali závažnost zranění, jak dlouho může trvat rekonvalescence a co je možné udělat pro to, aby se toto nepříjemné zranění neopakovalo.

Více

Běhání a analgetika: je růžová pilulka lepší než paralen? Odpovídá sportovní lékařka

Běhání může občas bolet. Stává se však normou, že je tato bolest řešena nikoliv odpočinkem, které by tělo potřebovalo, ale spíše farmaceutickou cestou. Co se se odehrává v těle člověka, který nedbá signálů svého těla a bolest stále potlačuje? O tom jsme si mimo jiné povídali s kardioložkou a sportovní lékařkou MUDr. Hanou Štefaničovou.

Více