Zdraví

Jak zdravě a dlouho sportovat – RUNGO.cz

Nový trend: „pohybové svačinky“. Minuta denně a vaše tělo vám poděkuje

Dlouhodobé sezení nás zabíjí. Doslova. Sedavý životní styl se přímo podílí na vzniku nemocí, na které nejčastěji umíráme – například těch kardiovaskulárních. Výmluvám na nedostatek času přitom zřejmě odzvonilo. Podle konceptu „exercise snacks“ neboli „pohybových svačinek“ si na zdraví prospěšné aktivity stačí vyhradit jen minutu několikrát denně.

Více

Dilema ranních běžců: na lačno nebo se snídaní?

Už jste někdy přemýšleli, jaké to je, vyrazit na běh ještě před snídaní, když je váš žaludek prázdný jako seznam novoročních předsevzetí v únoru? Běhání na lačno je fenomén, který si získává stále více příznivců i odpůrců. V našem článku se podíváme, co na to říká věda a jaké jsou výhody a nevýhody. Připravte se na podrobný pohled na to, jak běhání na lačno může ovlivnit vaše zdraví a výkonnost.

Více

Podivuhodný příběh kontroverzního profesora Tima Noakese. Toho, který stál u zrodu sacharidových gelů

Být dlouholetým zastáncem určitého směru a přesvědčení, publikovat studie, vydat knihy, a po více než třiceti letech veřejně vystoupit a sdělit, že jste se spletli? Mohlo by se zdát, že takové rozhodnutí se rovná profesní sebevraždě, ale profesor Noakes tak, jako jeden z mála vědců moderní doby, učinil. A to s hrdostí. Jak se stalo, že zakladatel vědy o běhání a propagátor carb loadingu vytrhl kapitolu o výživě ze své nejznámější knihy Lore of Runnning a začal s výzkumem od znova?

Více

Hyperaktivita jako prokletí i superschopnost. Jak si ADHD rozumí se sportem?

„Musím pořád něco dělat – asi jsem taky hyperaktivní,“ někdy žertujeme na účet diagnózy, o které se v posledních letech mluví čím dál častěji. Vhodně zvolený pohyb přitom při „skutečném“ ADHD opravdu přináší úlevu. A co víc – v některých sportech lze tuto poruchu dokonce zúročit. Přečtěte si, jak s ADHD (za)cvičit a proč se předem nevzdávat svých sportovních snů.

Více

Dámy, zahoďte podprsenky. Pánové, trenky dolů. Konec kožním trablům při sportu v létě

Léto je tady, teploměr se šplhá k rekordům a vy se chystáte na sportovní dobrodružství. Ale co vaše pokožka? Je lepší se oholit a riskovat podráždění, nebo nechat přírodu být a doufat, že se to obejde bez malérů? V tomto článku se podíváme na to, jak horko a sport ovlivňují naši kůži, jaké kožní problémy mohou nastat a jak se jim vyhnout. Přečtěte si naše tipy a triky, jak zvládnout léto v plné kráse a pohodě, i když teplota stoupá tak vysoko, že byste na chodníku mohli smažit vajíčka!

Více

10 tisíc kroků denně: přežitý mýtus, nebo minimum, které musíte odchodit?

0 tisíc kroků. To je léta tradované optimum, které by měl člověk za den nachodit. Tedy bylo – do doby, než nedávná studie vyvrátila zakořeněnou mantru tohoto kulatého čísla. Teď totiž frčí číslo 4! Přesně 4 tisíce kroků denně! Není to málo, Antone Pavloviči? Kolik tedy musíte nachodit a proč na tuhle otázku neexistuje jednoduchá odpověď?

Více