Začátečníci

Běhání a analgetika: je růžová pilulka lepší než paralen? Odpovídá sportovní lékařka

Běhání může občas bolet. Stává se však normou, že je tato bolest řešena nikoliv odpočinkem, které by tělo potřebovalo, ale spíše farmaceutickou cestou. Co se se odehrává v těle člověka, který nedbá signálů svého těla a bolest stále potlačuje? O tom jsme si mimo jiné povídali s kardioložkou a sportovní lékařkou MUDr. Hanou Štefaničovou.

Více

Umělá inteligence radí začátečníkům a další novinky ze světa běhání a cyklistiky

A je tu další várka zajímavostí a tipů ze světa sportu a zdraví je tu. Přečtěte si, co můžete udělat pro zdravější střeva, jaké novinky přináší nová verze Zwift a jak vám aplikace Actigo pomůže hledat závody. A taky jsme museli vyzkoušet, jak je na tom umělá inteligence s doporučením pro začínající běžce. Výsledek nás docela příjemně překvapil.

Více

Podzimní běhání: boty, oblečení, čelovky

Dny se krátí, teploty padají, prší, fouká vítr a listí se barví do všech odstínů žluté a hnědé. Podzim je tu a s ním i otázka, jak se vybavit na běhání v tomto krásném ročním období. Stačí dodržet pár jednoduchých tipů a můžete si pohodlně prodloužit běžeckou sezónu, dokud nenapadne sníh a nepřesunete se na běžky.

Více

Neprotahujte se hned po běhu. V zimě mějte jiné pořadí priorit

Po každém tréninku se vyplatí dodržovat určitou rutinu, která má předejít zranění, nemoci a podpořit regeneraci, bez ohledu na roční období. Zima je pro adaptaci i regeneraci našeho těla náročné období, proto si s fyzioterapeutkou Vendulou Sokolovou připomeneme, na co určitě nezapomenout, když doběhnete.

Více

Běhání: jak vyzrát na výběr podzimního oblečení

Není vůbec jednoduché vyběhnout do podzimního počasí a oblečení trefit přesně tak, aby vám nebylo teplo ani zima. Obzvláště pak pro začátečníky. I kdyby se vám to nakrásně podařilo, vnější podmínky se mohou v průběhu vašeho tréninku rychle změnit.

Více

Mýty o běžeckých botách, které se šíří jako lavina a nezakládají se na pravdě

Běhání by se bez nadsázky dalo označit za lidový sport s širokou členskou základnou: Kromě výhod v podobě společných akcí, tréninků a závodů to s sebou ale nese i jednu nevýhodu. Tou jsou rozšířené mýty a nepravdy, které se běžeckou komunitou šíří jako lavina. Dnes se podíváme na to, jaké nejrozšířenější mýty kolují o běžeckých botách.

Více

Ze zarytého odpůrce běhu půlmaratoncem. A proč (ne)běháte vy?

Celé dětství a dospívání se běhu vyhýbala, jak jen to šlo, a nechápala, co na tom všichni okolo mají. Vztah k běhu se jí změnil úplnou náhodou, díky jednomu kolegovi, šílenému nápadu a šibeničnímu termínu. Příběh, který nám poslala čtenářka Veronika je jeden z mnoha. Ale může to být právě ten, který povzbudí právě vás poprvé vyběhnout.

Více