Trénink

Trénink a jak správně běhat – RUNGO.cz

Zápisník australské „běhny“: zemětřesení a podlepená prsa

Nikola žije a pracuje už nějakou dobu v Austrálii, kde navíc naprosto propadla běhání. Závody, tréninky, společné výběhy v komunitě stejně posedlých a poznávání sama sebe tím, že se dotýká svých limitů. Její život je opravdu pestrý, neskutečně motivující a hlavně neustále v pohybu. Občas k nám na RUNGO.cz napíše nějakou tu reportáž ze závodu, ale jelikož nám to přišlo málo, tak slovo dalo slovo a Nikola vám každý měsíc ve svém zápisníku australské „běhny“ přiblíží svůj život daleko podrobněji. Tohle je díl druhý.

Více

Deník robotické cyklistky. Za březen skoro 5000 kilometrů. Ale byl to boj s kropicími vozy nebo „svátečními“ cyklisty

Katka je takový odolný nezmar brázdící české silnice především na silničním kole. Od roku 2016 byla v sedle každý den bez ohledu na rozmary počasí. Letos chce opět překonat 50 000 kilometrů, což je pořádná porce teda. Je to obdivuhodné a napěchované vášní. Tohle je její deník, který každý ,měsíc píše k nám na RUNGO.cz.

Více

Dejte si pořádně do těla během pár minut. Tabata je zázrak z Japonska

Tabata je typ vysoce intenzivního cvičení, kterému se říká intermittent training, tedy přerušovaný trénink. Některé zdroje uvádí, že se jedná o intervalový trénink, což ovšem jedna z mála studií, která se fenoménem Tabata zabývá, označuje za chybné. Podstatou Tabaty totiž je, že na pár sekund úplně přestanete cvičit a zkusíte popadnout dech. Během intervalového tréninku přejdete třeba do chůze, ale pořád vykonáváte nějaký pohyb.

Více

Běhání a alkohol: vražedné kombo, nebo kamarádská dvojka?

Jde běhání a alkohol dohromady? NE. Tady by mohl skončit nejkratší článek na světě. Ale my se na tuhle problematiku podíváme dál. Je to opravdu tak moc špatný nápad? A co pivo za odměnu po doběhu? Je pivo vůbec alkohol, když se mu přezdívá tekutý chléb? A proč ho někdy ultraběžci na občerstvovačkách pijí? Co dělat, když jste včera byli na firemním večírku, ale tréninkový plán je nekompromisní? Může pak běh fungovat jako lék na kocovinu? 

Více

Cvičení doma, díl první: dřep je králem cviků

Máte to do fitka kusy cesty? Necítíte se tam dobře? Jsou tam divné stroje a vy nevíte, co s nimi? Trénujte doma! Domácí cvičení nemusí znamenat ani nutnost vlnění se v rytmu s Cvičme v rytme, ani nudu. Když se vám zrovna nikam nechce, máte malé děti nebo omezený čas, doma si dokážete odjet velice kvalitní workout na celé tělo. Jak začít, co si pořídit a jak to celé dát dohromady? Od toho je tu naše nová série článků!

Více

Jak běhat s rýmou a nezhoršit si zdravotní stav

Jde to vůbec dohromady? Během studeného období roku časté dilema běžců. Otázka totiž není, jestli vůbec tato situace nastane, ale kdy a v jaké míře. Nudle u nosu, plné dutiny, kapesník po ruce. Tréninkový plán říká, že není čas ztrácet čas, tělo volá po odpočinku a hlava panikaří. SOS! Jak poznat, kdy to přeběhat, a kdy si raději dát pauzu?

Více

TEST: Garmin Tacx Neo 3M. Jízda na štěrku i v krpálech a realistické spurty na plný výkon. A sousedi vás skoro neuslyší

Cyklotrenažér Tacx Neo 3M je pořádně nabušený profík s vyladěným, plynulým výkon a intuitivní ovládání. Dokáže věrně simulovat povrchy, umožňuje přirozený předozadní a laterální pohyb kola a připraví pro vás až 25% stoupání. Chce to vůbec někdo? Ale ano. Pojďme se mu podívat na zoubek.

Více

Za tenhle cvik vás budou záda milovat. V jednoduchosti je krása

Jak vypadá typický den v životě takové páteře? Nejdřív sezení na kancelářské židli, kde tělo pozvolně sjíždí dolů, do hrbatého tvaru slavného zvoníka u Matky Boží. Po práci pár tisíc otřesů při běhu, nějaké to cvičení a ohýbání různým směrem. A večer zase trocha hrbení se na gauči nebo u stolu, než se konečně natáhne do postele. Je vám tahle nešťastná páteř povědomá? Tak ji s námi udělejte spokojenější!

Více

Deník robotické cyklistky. Pokoří letos opět 50 000 kilometrů za rok? Sledujte její život v sedle

Tahle holka snad na tom kole musí bydlet, napadne vás. Katka Rusá alias Kat Secteur už několikátým rokem najezdí přes 50 000 kilometrů. Za to by se nemusel stydět nejeden automobilový řidič, co říkáte? Od roku 2016 nevynechala ani den. Je to blázen? Podivín? Útěkářka, která chce být sama se sebou? Asi tak od každého trochu. Každý ale máme nějaké té ty svoje roztodivnosti a u Katky je to holt vášeň pro kolo. Srdce jí tluče v rytmu přehazovačky a vy teď díky tomuto deníku můžete každý měsíc do jejího světa vstoupit. Nebo do něj radši jen z dálky nahlédnout, aby vás také nepohltil.

Více

Chytré náramky nevymřely. Xiaomi Smart Band 8 je levný a přitom skvělý pomocník pro začínající sportovce

Začínáte sportovat? Tak tohle prostě chcete! Xiaomi Smart Band 8 S osmou generací si Xiaomi dalo na svém Smart Band záležet a posunulo ho o pořádný kus dál. Už to není jen klasický fitness náramek pro začínající sportovce, teď ho můžete nosit i jako stylový náhrdelník, nebo přívěsek na botu. Technicky se sice oproti předchozí generaci změnilo jen málo, ale v konečném důsledku to zas tak málo není. Samozřejmě je to stále doplněk určený spíš pro příležitostné a začínající sportovce, než pro pokročilé běžce a cyklisty, kteří tráví tréninkem půlku života.

Více